Live τώρα    
Ισραήλ / Έπληξε για πρώτη φορά χριστιανικό χωριό στο βόρειο Λίβανο - Νέο αιματοκύλισμα στη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραήλ / Έπληξε για πρώτη φορά χριστιανικό χωριό στο βόρειο Λίβανο - Νέο αιματοκύλισμα στη Γάζα

Ερείπια σε περιοχή του Λιβάνου από ισραηλινά χτυπήματα
STRINGER/EPA

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Αϊτού, στον βόρειο Λίβανο, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι χριστιανοί, έκανε γνωστό ο Ερυθρός Σταυρός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera είναι η πρώτη φορά που η περιοχή δέχεται επίθεση από τον ισραηλινό στρατό μετά από ένα έτος εχθροπραξιών, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει κυρίως παρουσία στα νότια της χώρας και στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Μέχρι στιγμής το κύριο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο ήταν στο νότο, στην ανατολική κοιλάδα Bekaa και στα προάστια της Βηρυτού. Η επιδρομή έπληξε σπίτι που είχε ενοικιαστεί σε εκτοπισμένες οικογένειες, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της Αϊτού Τζόζεφ Τραντ. Εκτός από τους 18 νεκρούς, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανέφερε ακόμα ο Ερυθρός Σταυρός.

Το Al Jazzera μεταδίδει ότι η επιδρομή έπληξε ένα κτίριο κατοικιών στο χριστιανικό χωριό Αϊτού στην περιοχή Ζγκάρτα και ότι δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο στόχος.

Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, πτώματα ήταν ορατά μπροστά από το κτήριο που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού το οποίο ισοπεδώθηκε από το πλήγμα, εν μέσω ασθενοφόρων που πηγαινοέρχονταν. Ο στρατός του Λιβάνου απέκλεισε το σημείο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ διέταξε τη Δευτέρα τους κατοίκους 25 χωριών να απομακρυνθούν σε περιοχές βόρεια του ποταμού Αουαλί, που διασχίζει το νότιο Λίβανο, καθώς εντείνει τις επιθέσεις του στην περιοχή. 

Ένα ισραηλινό χτύπημα σκότωσε τον Μοχάμεντ Καμέλ Ναΐμ, τον διοικητή της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της της επίλεκτης δύναμης Αλ Ραντουάν της Χεζμπολάχ, στην περιοχή Ναμπατιέ του νότιου Λιβάνου, δήλωσε ο στρατός.

Την ίδια ώρα τη Δευτέρα ήχησαν σειρήνες προειδοποίησης στο κεντρικό Ισραήλ λόγω ενός αριθμού βλημάτων που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας.

ΟΙ IDF είπαν, σύμφωνα με τους Times of Israel ότι εντόπισαν τρεις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο στο κεντρικό Ισραήλ.

Τα βλήματα αναχαιτίστηκαν αφού κατευθύνονταν προς κατοικημένες περιοχές, είπε ο στρατός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. Σε ανάρτηση στο Χ ανέφεραν επίσης ότι «εκατομμύρια Ισραηλινοί έσπευσαν σε καταφύγια».

Στο μεταξύ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ισραηλινή ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα, μία ημέρα έπειτα από μια άλλη επίθεση εναντίον άλλης στρατιωτικής βάσης στην ίδια περιοχή, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες.

Γάζα: Το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική πίεση στα βόρεια - Τουλάχιστον 10 νεκροί 

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν από ισραηλινές οβίδες που έπληξαν κέντρο διανομής τροφίμων στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τη Δευτέρα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους διασώστες, σημειώνοντας ότι στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πληροφορία αυτή. Τα μέλη σωστικών συνεργείων σημείωσαν ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα άνοιξε πυρ στο σημείο όπου δεκάδες κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί για να πάρουν τρόφιμα.

Στην Τζαμπάλια εστιάζεται ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που διαρκεί τώρα περίπου 10 ημέρες. Ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την περικύκλωση του ιστορικού καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων στην περιοχή και έστειλε άρματα μάχης στις κοντινές του πόλεις Μπέιτ Λάχια και Μπέιτ Χανούν, δηλώνοντας ότι ο στόχος του είναι να εξαλείψει τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που προσπαθούν να ανασυνταχθούν εκεί, μεταδίδει το Reuters.

Το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ζει πάνω από ο μισός πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, βομβαρδίστηκε σφοδρά στη διάρκεια της πρώτης φάσης της επίθεσης του Ισραήλ σε αυτόν που άρχισε πριν από έναν χρόνο.

 

Εκατοντάδες χιλιάδες από τους κατοίκους του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους τους πρώτους μήνες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς, έπειτα από ισραηλινές εντολές για εκκένωση περιοχών και στρατιωτικές χερσαίες επιχειρήσεις στις περιοχές τους, ενώ περίπου 400.000 άνθρωποι παρέμειναν, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Ωστόσο μήνες ύστερα από έντονες χερσαίες μάχες εκεί, το Ισραήλ έστειλε στρατιώτες του πίσω στην Τζαμπάλια για να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς, που, σύμφωνα με το ίδιο, ανασυντάσσονταν για περισσότερες επιθέσεις. Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους βάλλουν κατά των ισραηλινών δυνάμεων με αντιαρματικές ρουκέτες και οβίδες όλμων.

Με τον ισραηλινό στρατό να καλεί τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τα νότια καθώς εντείνει την πίεσή του στη Χαμάς και αυτήν να τους λέει να μην φύγουν επειδή είναι πολύ επικίνδυνο, οι τελευταίες μέρες μοιάζουν με πρωτύτερες φάσεις του πολέμου.

«Μας χτυπούσανε από τον αέρα και το έδαφος, ασταμάτητα για μια εβδομάδα, θέλουν να φύγουμε, θέλουν να μας τιμωρήσουν επειδή αρνηθήκαμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας», είπε η 26χρονη Μάρουα, η οποία έφυγε μαζί με την οικογένειά της σε σχολείο στην Πόλη της Γάζας. Ο κόσμος φοβάται ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να γυρίσει πίσω αν πάει νότια, σημείωσε.

Άλλοι λένε ότι φοβούνται πως το Ισραήλ σχεδιάζει να αδειάσει την Τζαμπάλια και πιθανόν, όλη την βόρεια περιοχή, από τους κατοίκους της βάσει πρότασης Ισραηλινών στρατηγών εν αποστρατεία να αδειάσει η βόρεια Γάζα από τους αμάχους και οι εναπομείναντες μαχητές να πολιορκηθούν έως ότου παραδοθούν. 

Το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά τέτοιου είδους σχέδια. «Δεν έχουμε λάβει τέτοιο σχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ναντάβ Σοσάνι σε δημοσιογράφους. «Φροντίζουμε να απομακρύνουμε τους αμάχους από τον κίνδυνο καθώς επιχειρούμε κατά αυτών των τρομοκρατικών πυρήνων στην Τζαμπάλια», σημείωσε.

Ο βασικός εμπνευστής της πρότασης, ο Τζιόρα Εϊλάντ, δήλωσε ότι το σχέδιό του έχει ως στόχο να πιεστεί η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους τερματίζοντας τον έλεγχό της επί του θύλακα και της βοήθειας, αντί να σταλούν ισραηλινές δυνάμεις εκεί για να πολεμήσουν τους μαχητές της. «Αυτό που κάνουν τώρα στην Τζαμπάλια είναι περίπου το ίδιο», δήλωσε ο Εϊλάντ στον ραδιοσταθμό του στρατού χθες, Κυριακή. «Δεν εφαρμόζεται το σχέδιό μου».

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ περιγράφει ως άθλιες τις συνθήκες που επικρατούν για τον άμαχο πληθυσμό που έχει απομείνει στην Τζαμπάλια. «Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή της Τζαμπάλια, η οποία είναι αποκομμένη, ενώ άλλοι παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους εν μέσω αυξημένων βομβαρδισμών και μαχών», δήλωσε χθες ο Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μουχάναντ Χάντι.

«Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα έχουν αναγκαστικά οδηγήσει στο κλείσιμο πηγαδιών νερού, φούρνων, ιατρικών σημείων και καταφυγίων, όπως και στην αναστολή υπηρεσιών προστασίας, θεραπειών για τον υποσιτισμό και προσωρινών χώρων μάθησης. Ταυτοχρόνως τα νοσοκομεία έχουν δει μια συρροή τραυματιών», πρόσθεσε. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει σχετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0