Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
9.3°C12.6°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.2°C12.2°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C13.0°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
3 BF 91%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.8°C8.4°C
0 BF 81%
Κλιματική αλλαγή / 72 βαθμοί Κελσίου χωρίζουν ΗΠΑ και Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιματική αλλαγή / 72 βαθμοί Κελσίου χωρίζουν ΗΠΑ και Ευρώπη

132752053a_USA.jpg

Η διαφορά στους βαθμούς Κελσίου μεταξύ των θερμοκρασιών σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ευρώπης έφτασε το ιλιγγιώδες 72! Από τη μία, το πολικό ψύχος που σάρωσε τις ΗΠΑ άγγιξε τους -50 βαθμούς Κελσίου, από την άλλη, η Γηραιά Ήπειρος έκανε Χριστούγεννα με 22 βαθμούς. Αναπόφευκτα το κοντράστ εικόνων, ασυνήθιστο και στις δύο περιπτώσεις, επανέφερε τη συζήτηση στην υπόθεση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, όπως τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, η ψυχρή εισβολή στην Αμερική δεν φαίνεται να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. «Ψυχρές ή αρκτικές εισβολές στον Καναδά και στις βόρειες ΗΠΑ υπάρχουν κάθε χρόνο και μάλιστα είναι ισχυρές. Κάποιες είναι ισχυρότερες, όπως είναι αυτή. Έχει συμβεί μια-δυο φορές τα τελευταία 100 χρόνια, απλώς παρακολουθούμε αν θα γίνεται συχνότερα ή όχι» επισημαίνει, διευκρινίζοντας ότι ένα μεμονωμένο φαινόμενο δεν μπορεί να κριθεί ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί και ο Γιώργος Τσελιούδης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής και ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Πάντως, επειδή μετά τις χαμηλές θερμοκρασίες θα ακολουθήσει απότομη άνοδος, ο Κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι πρέπει να μελετηθεί αν οι μεταπτώσεις γίνουν πιο συχνές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ένταση των φαινομένων στις ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι κατέβηκαν πολύ νότια οι ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες είναι πολλές, καθώς οι πόλοι δεν λαμβάνουν καθόλου ηλιακή ακτινοβολία. Μερικές φορές είναι τέτοιος ο συνδυασμός, που μπορεί πολύ ψυχρές μάζες να κατέβουν νοτιότερα. «Προφανώς αυτό που γίνεται στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ακραίο, επικίνδυνο για τη ζωή και για τα οικοσυστήματα. Είναι σπάνιο, αλλά όχι πρωτόγνωρο» ξεκαθαρίζει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αντιθέτως, αυτό που ανησυχεί και τους δύο είναι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη, ειδικά στη Νότια, αλλά στην Ελλάδα, καθώς ο παράγοντας που προβληματίζει είναι η χρονική διάρκεια του φαινομένου. «Η μετάπτωση σε μέσους όρους που είναι υψηλότεροι του κανονικού συστηματικά είναι το πιο ανησυχητικό. Σχεδόν όλος ο Δεκέμβριος έχει κυλήσει στην Ελλάδα με θερμοκρασίες που είναι υψηλότερες από τις κανονικές τιμές, είτε λιγότερο είτε περισσότερο. Για μένα αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ευρώπη είναι ενδεικτικό ότι κάτι αλλάζει» αναφέρει ο Κ. Λαγουβάρδος. «Τα φαινόμενα στην Ευρώπη είναι σίγουρα μία από τις πιο ασφαλείς προβλέψεις που έχουμε κάνει για την κλιματική αλλαγή. Αυτό συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει» συμπληρώνει ο Γ. Τσελιούδης, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.

Η σύνδεση ΗΠΑ-Ευρώπης

Ωστόσο, τα δύο φαινόμενα συνδέονται, παρότι στη μία περίπτωση είχαμε ακραία συμπεριφορά (ΗΠΑ) και στην άλλη πιο ήπιες εκδηλώσεις (Ευρώπη). «Η ψυχρή εισβολή που είχαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησε σε θερμότερες μάζες στην Ευρώπη. Η κατανομή του καιρού στο ημισφαίριό μας και γενικά σε όλο τον πλανήτη ακολουθεί μία κυματική μορφή. Έχεις μία σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, γιατί οι ψυχρές αέριες μάζες κινούνται προς τα κάτω και ωθούν αυτό το κύμα προς τα νότια, αντίστοιχα από την άλλη πλευρά αυτό το κύμα ανεβαίνει. Δηλαδή, είναι μία κυματική μορφή που στο κατώτατο σημείο είναι οι ψυχρές μάζες, πάνω είναι οι θερμότερες» εξηγεί ο Κ. Λαγουβάρδος και συμπεραίνει: «Αυτή η κυματοειδής μορφή των αερίων μαζών δημιουργεί τις αντιθέσεις».

Ο παράγοντας κλιματική αλλαγή

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια σύνδεση των φαινομένων με την κλιματική αλλαγή, την οποία δουλεύει η επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με τον ερευνητή της NASA, η σύνδεση θεωρητικά είναι σωστή και σε έναν βαθμό έχει αρχίσει να ισχύει τα τελευταία 10-20 χρόνια. «Αυτή λέει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αύξηση των μεγάλων διαφορών ανάμεσα σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες. Ο καιρός στο βόρειο ημισφαίριο καθορίζεται από τον αεροχείμαρρο, ο οποίος καλύπτει όλη την περιοχή πνέοντας από δυτικά προς ανατολικά. Μέσα σε αυτόν τον αεροχείμαρρο υπάρχουν μεγάλες ταλαντώσεις και αυτές οι κυματώσεις είναι ο καιρός. Επομένως, στη μία πλευρά της κυμάτωσης που η ροή είναι από τους πόλους έχει κακοκαιρία, στην άλλη που η ροή είναι από τα τροπικά έχει υψηλές θερμοκρασίες. Όσο πιο μεγάλες είναι αυτές οι κυματώσεις, τόσο πιο έντονα είναι τα φαινόμενα. Αυτός ο αεροχείμαρρος ουσιαστικά καθορίζεται από τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στους πόλους και στα τροπικά. Η διαφορά θερμοκρασίας είναι η μπαταρία που κινεί τον αεροχείμαρρο. Με την κλιματική αλλαγή ζεσταίνονται περισσότερο τα πολικά κλίματα από ό,τι τα τροπικά. Επομένως, η διαφορά θερμοκρασίας μειώνεται ανάμεσα στις περιοχές. Η μπαταρία αδυνατίζει και ο αεροχείμαρρος ρέει με μικρότερες ταχύτητες. Έτσι, ευνοούνται οι μεγαλύτερες κυματώσεις. Μία τέτοια τεράστια κυμάτωση είναι αυτό που βλέπουμε στις ΗΠΑ. Δηλαδή, έχουμε αέριες μάζες που φτάνουν στο Τέξας ή στη Λουιζιάνα, οι οποίες έχουν προέλευση την Αλάσκα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία τεράστια κυμάτωση, η οποία φέρνει έναν πολύ κρύο αέρα από τους πόλους στα τροπικά. Δεν μπορούμε να συνδέουμε ένα οποιοδήποτε φαινόμενο απευθείας με την κλιματική αλλαγή, διότι καιρικά φαινόμενα μπορεί να συμβαίνουν σε κάθε είδους κλιματικό υπόβαθρο. Αλλά αυτό που βλέπουμε πραγματικά είναι ότι υπάρχει μια τάση -κι αυτό προβλέπουν και τα μοντέλα μας για το μέλλον ότι θα συνεχιστεί- ώστε ο αδυνατισμένος αεροχείμαρρος του βόρειου ημισφαιρίου να προξενεί γενικότερα στο μέλλον μεγαλύτερες κυματώσεις, οι οποίες θα φέρνουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προς πολύ χαμηλά γεωγραφικά πλάτη» εξηγεί αναλυτικά ο Γ. Τσελιούδης.

Ξηρασία, βροχόπτωση και στάθμη της θάλασσας

Οι πιο εύκολοι επηρεασμοί από την κλιματική αλλαγή είναι η αύξηση στους καύσωνες. Όπως υπογραμμίζει ο Γ. Τσελιούδης, δεν πρέπει να μας μπερδεύει το έντονο ψύχος αυτών των ημερών στις ΗΠΑ, καθώς η μεγάλη εικόνα δείχνει μείωση των ψυχρών ημερών και αύξηση της ξηρασίας. Το δύσκολο φαινόμενο σε εκτίμηση, αλλά και σε συνέπειες είναι η βροχόπτωση, αλλά το χειρότερο και το πιο καταστροφικό είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας. «Είναι αναπότρεπτη και μπορεί να αποδειχτεί απόλυτα καταστροφική για τεράστιες περιοχές του πλανήτη» σημειώνει ο καθηγητής του Κολούμπια.

Χωρίς επιστροφή

Δυστυχώς, γυρισμός στην προηγούμενη κατάσταση δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το σύστημα έχει ήδη υπερθερμανθεί κατά 1,5 βαθμό. Έχουν εκδηλωθεί περίπου 1,2 βαθμοί, αλλά υπάρχουν ακόμα 0,3 βαθμοί οι οποίοι θα εκδηλωθούν ανεξάρτητα από την αντίδραση του ανθρώπου. «Αυτό που προσπαθούμε τώρα είναι να διατηρηθούμε σε επίπεδα που είναι αντιμετωπίσιμα. Πλέον το σκαλοπάτι είναι στους 2 βαθμούς αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί, αν η αλλαγή προς τις ανανεώσιμες πηγές γίνει γρηγορότερα» καταλήγει ο Γ. Τσελιούδης.

Αρα, πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια κατάσταση που λέει ότι ο Δεκέμβριος δεν θα είναι όσο κρύος είχαμε μάθει. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με υψηλότερες θερμοκρασίες. Από ένα σημείο και μετά μπορεί να οδηγηθούμε σε εντονότερα φαινόμενα και σε μια “αναστάτωση” στην ατμόσφαιρα, η οποία, αν ξεπεράσουμε κάποιο όριο, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει» προειδοποιεί ο Κ. Λαγουβάρδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL