Στο υψηλότερο επίπεδο από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου έχουν εκτοξευτεί οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων στρατιωτικών προϋπολογισμών των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας, τονίζεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Η έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επισημαίνει πως οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν συνολικά σε 1,91 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2019 αυξανόμενες κατά 3,6% από το 2018. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξησή τους από το 2010 ποσοστιαία, που τις οδήγησαν σε απόλυτο αριθμό στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1989.
“Θα υποθέταμε ότι αυτή ήταν η κορύφωση, διότι η οικονομική ύφεση εξαιτίας της Covid-19 θα έχει μείζονα αντίκτυπο στους κρατικούς προϋπολογισμούς, σε όλα τα είδη (δημοσίων) δαπανών, το 2020” τονίζει ο Νιαν Τιαν, ερευνητής του SIPRI.
“Οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν να λογαριάζουν πού θα κατανείμουν χρήματα. Θα πρέπει να ζυγίσουν τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και τις υποδομές σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες” υποστηρίζει.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες (732 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 38% των παγκόσμιων). Οι ΗΠΑ ξόδεψαν ποσό ίσο με αυτό που δαπάνησαν οι επόμενες 10 χώρες της κατάταξης μαζί, υπογραμμίζει το SIPRI. Η αύξηση των δαπανών στις ΗΠΑ μεταξύ του 2017 και του 2019 οφειλόταν τόσο στη μεγέθυνση του στρατιωτικού προσωπικού όσο και στην αναβάθμιση του συμβατικού και πυρηνικού τους οπλοστασίου, διευκρινίζει το Ινστιτούτο.
Οι δαπάνες της Κίνας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, εκτιμάται πως ανήλθαν σε 261 δισεκατομμύρια δολάρια (+5,1%) ή το 14% του συνόλου παγκοσμίως. Το Πεκίνο έχει πρακτικά πει ‘ανοικτά’ πως εννοεί να ‘ανταγωνιστεί’ τις ΗΠΑ, να συνεχίσει να επενδύει ώστε η Κίνα να γίνει υπερδύναμη” σημείωσε ο Τιαν.
Η Ινδία κατατάσσεται τρίτη, με δαπάνες 71,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων (+6,8%), ακολουθούμενη από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με την έκθεση, στις πέντε πρώτες χώρες της κατάταξης αναλογεί το 62% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Την κορυφαία δεκάδα συμπληρώνουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Ειδικά στη Γερμανία κατεγράφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 10%, στα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Επρόκειτο “για τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 15 χωρών με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο” ποσοστιαία, σημειώνει ο Τιαν.
Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.