Σε απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του αναγόρευσε χθες την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους ο Μπάρακ Ομπάμα, ενώ σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σπεύδει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με Βέλγους και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μπουένος Άιρες, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αργεντινή, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πολεμούν κατά του ΙΚ έως ότου η οργάνωση εκδιωχθεί από τη Συρία και το Ιράκ και "καταστραφεί οριστικά". Υποστήριξε επίσης ότι η δράση εναντίον των τζιχαντιστών φέρνει αποτελέσματα, καθώς οι δυνάμεις τους "έχουν εξασθενήσει, έχουν χάσει βάσεις και μεγάλο μέρος των εδαφών που είχαν καταλάβει στη Συρία και το Ιράκ". «Ο κόσμος οφείλει να ενωθεί εναντίον της τρομοκρατίας (...) Μπορούμε να νικήσουμε, και θα νικήσουμε, αυτούς που απειλούν την ασφάλεια όλου του κόσμου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τζον Κέρι πηγαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να επαναβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της βελγικής κυβέρνησης να εντοπίσει τους δράστες των προχθεσινών επιθέσεων αλλά και για να επαναλάβει ότι η Ουάσιγκτον "θα συνεχίσει να συμβάλλει στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού".