Σε απευθείας σύνδεση από το μεγάλο θέατρο (Grand Theater) της Αβάνας ο Μπάρακ Ομπάμα διαβεβαίωσε τον λαό της Κούβας ότι με την ιστορική επίσκεψή του θέλει να θάψει τα τελευταία απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου και ότι η νησιωτική χώρα δεν πρέπει να αισθάνεται πλέον πως απειλείται από τις ΗΠΑ.
Στην ομιλία του, την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Κούβας, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι δυο χώρες πρέπει να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να οδεύσουν σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον, σε ένα "ταξίδι σαν φίλοι, σαν γείτονες, σαν μια οικογένεια" όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ομπάμα είπε ότι γεννήθηκε τη χρονιά της απόπειρας εισβολής (που οργάνωσε η CIA) στον Κόλπο των Χοίρων. "Γνωρίζω την ιστορία, αλλά αρνούμαι να παγιδευτώ από αυτήν" διακήρυξε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε τη χώρα μετά από εννέα δεκαετίες, ενώ κάλεσε τον λαό της Κούβας να ξεπεράσει τις "ιδεολογικές μάχες του παρελθόντος" και καταχειροκροτήθηκε όταν είπε ότι το αμερικανικό εμπάργκο πρέπει να αρθεί γιατί είναι ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό. Έκανε λόγο για σφάλματα στο αμερικανικό σύστημα αναφέροντας την οικονομική ανισότητα, τη θανατική ποινή και τις φυλετικές διακρίσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Ραούλ Κάστρο του υπέδειξε πως υπάρχουν κι άλλα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να παρακολουθήσει αγώνα μπέιζμπολ μαζί με τον Ραούλ Κάστρο. Αλλά η κοινή συνέντευξη Ομπάμα - Κάστρο προχθές το βράδυ σημαδεύτηκε από τους διαξιφισμούς του Κουβανού ηγέτη με δημοσιογράφο του CNN, ο οποίος ρώτησε γιατί δεν έχουν απελευθερωθεί οι πολιτικοί κρατούμενοι. "Ποιοι πολιτικοί κρατούμενοι; Δώστε μου ένα όνομα ή ονόματα" απάντησε ο Ραούλ και ζήτησε από τον δημοσιογράφο να του δώσει λίστα με πολιτικούς κρατούμενους εάν υπάρχουν για να απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να εμπλακεί επί της ουσίας.
Μετά την κοινή συνέντευξη ο Ομπάμα δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ABC ότι δεν έδωσε κατάλογο με διωκόμενους αντιφρονούντες στον Κάστρο, αλλά το είχε κάνει στο παρελθόν. Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας του Ομπάμα στη Κούβα περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων μέσα στην αμερικανική πρεσβεία. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποστηρίξει την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Κούβας να σημειώσει πρόοδο σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα παρεμποδίσει την παρούσα θετική δυναμική για την κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκο, είπε συνεργάτης του Ομπάμα. Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου είναι η Αργεντινή.
Στρατής Αγγελής