Στον αποτροπιασμό, την καταδίκη της βαρβαρότητας και τις εκκλήσεις για την προστασία της ελευθεροτυπίας, αλλά και την αποφυγή ενός ακόμη κύματος ισλαμοφοβίας, συγκλίνει το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών αντιδράσεων για το φριχτό μακελειό στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.
Για "τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε αμέσως στον τόπο της σφαγής. "Οφείλουμε να ενεργήσουμε με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. Βρισκόμαστε σε δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες" υποσχέθηκε, λίγο πριν συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο προεδρικό μέγαρο.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για "τη φριχτή τρομοκρατική επίθεση", που, όπως είπε, "είχε στόχο να διχάσει". "Bαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση" δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ με έντονο τρόπο καταδίκασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, που χαρακτήρισε την επίθεση "άνανδρη και σατανική" και δήλωσε διατεθειμένος να δώσει στις γαλλικές αρχές "οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για να προσαχθούν οι τρομοκράτες ενώπιον της Δικαιοσύνης".
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για "απεχθή ενέργεια", που δεν στρέφεται μόνο κατά της ασφάλειας, αλλά και κατά "της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου", θεμελίων, όπως είπε, του ελεύθερου και δημοκρατικού πολιτισμού της Ευρώπης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε την τρομοκρατία "σε όλες της τις μορφές", ενώ η τουρκική κυβέρνηση έκανε το ίδιο καταγγέλλοντας, από την άλλη, τόσο την ταύτισή της με το Ισλάμ όσο και την αύξηση του "ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας" στην Ευρώπη.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος και το πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, ο ύπατος θεσμός του σουνιτικού Ισλάμ, εξέφρασαν τη λύπη του για την "εγκληματική" επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι "το Ισλάμ καταδικάζει τη βία". Την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία εξέφρασαν επίσης οι κυβερνήσεις πολλών αραβικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος και η Τυνησία.
Το γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM), που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Γαλλίας, καταδίκασε τη "βάρβαρη" επίθεση "εναντίον της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας", ενώ το ίδιο έκανε και η Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF) που θεωρείται ότι πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Αντιρατσιστικές οργανώσεις, από την πλευρά τους, απηύθυναν έκκληση να αποφευχθεί η ταύτιση του Ισλάμ με την τρομοκρατία. Ο πρόεδρος της Licra (Διεθνής Ένωση κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού) Αλέν Ζακουμποβίτς τόνισε ότι "υπάρχει φόβος να δούμε και πάλι να υποδεικνύεται το Ισλάμ ως υπεύθυνο γι' αυτή τη βαναυσότητα".
Από πλευράς δημοσιογραφικών ενώσεων, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (European Federation of Journalists - EFJ) καταδίκασε την επίθεση ως "βάρβαρη ενέργεια κατά της ελευθερίας του Τύπου» και σημείωσε ότι "η ελευθερία και η ανεξαρτησία του Τύπου στην Ευρώπη απειλείται περισσότερο από ποτέ".
Στη Δανία, οι αρχές ενίσχυσαν την ασφάλεια της εφημερίδας Jyllands-Posten, που το 2005 είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο όταν δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ. Τα σκίτσα αυτά αναπαρήγαγε η Charlie Hebdo μερικούς μήνες αργότερα. Ο Κουρτ Βέστεργκορντ, που είχε ζωγραφίσει τα πιο αμφιλεγόμενα σκίτσα, γλίτωσε το 2010 από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.
Οι δύο σατιρικές εφημερίδες με την ευρύτερη κυκλοφορία στην Ισπανία, οι εφημερίδες El Jueves και Mongolia, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Charlie Hebdo. "Άσχημοι καιροί για το χιούμορ" έγραψε με μαύρα γράμματα στον ιστότοπό της, πάνω από το σκίτσο που απεικονίζει μια φωτογραφική μηχανή που έχει τοποθετηθεί πάνω σε λίμνη αίματος, η εβδομαδιαία El Jueves.