TOY ΠΑΝΟΥ ΚΑΤΗΦΟΡΗ
Σε κούρσα για δύο εξελίχθηκε η πλειοδότηση του ΤΑΙΠΕΔ, αναφορικά με την ανάθεση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, εν μέσω χορήγησης αποκλειστικής άδειας για τα επόμενα 20 χρόνια. Στο photo finish, η "ΟΠΑΠ Investments Ltd" αποδείχτηκε... Γκανιάν, έναντι της Ένωσης Προσώπων "Intralot (SPV No. 1) Limited" και "Intralot (SPV No.2) Limited", που απλά παρακολούθησαν την προσφορά του ΟΠΑΠ να τελεσφορεί.
Τα 40.501.000 ευρώ της προσφοράς του ΟΠΑΠ ήταν πολύ περισσότερα από την αντίστοιχη προσφορά της Intralot, η οποία ούτε καν ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, μόλις που ξεπερνούσε τα 5 εκατομμύρια ευρώ, παραχωρώντας παράλληλα στο ΤΑΙΠΕΔ και ποσοστά από τα μελλοντικά έσοδα του ιπποδρομιακού στοιχήματος.
Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και επίσημα το ΤΑΙΠΕΔ με την κάτωθι ανακοίνωση: "Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι σε κοινή συνεδρίασή του με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, έγινε σήμερα η αποσφράγιση των δυο οικονομικών προσφορών που υποβλήθηκαν στις 19.09.2014 από την Ένωση Προσώπων "Intralot (SPV No. 1) Limited" και "Intralot (SPV No.2) Limited" και την ΟΠΑΠ Investments Ltd για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος. Η ΟΠΑΠ Investments Ltd υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους 40.501.000 εκατ. και ανακηρύχτηκε προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης (provisional successful bidder) σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών".
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει κληθεί μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες να δώσει εξηγήσεις στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν για τους λόγους ακύρωσης του αρχικού διαγωνισμού, αλλά και για το γεγονός της μη τήρησης του όρου περί εμπειρίας στη διοργάνωση ιπποδρομιακών στοιχημάτων από τους ενδιαφερόμενους και κατά συνέπεια από τον τελικό πάροχο.
Στα «.gr» οι εταιρείες στοιχημάτων
Πλέον απομένει και η εισαγωγή του συγκεκριμένου τομέα στοιχηματισμού και στο διαδίκτυο, όπου ο ΟΠΑΠ ήδη δραστηριοποιείται τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Χωρίς ωστόσο να πετύχει το μονοπώλιο που τόσο επιζητούσε και μέσω πιέσεων στους κυβερνητικούς κύκλους, μιας και από κοντά βρίσκονται και άλλες εταιρείες που εξασφάλισαν άδεια από το ελληνικό κράτος.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι αρκετές από αυτές έχουν προχωρήσει και σε σημαντική διαφημιστική και προωθητική καμπάνια μέσω του ηλεκτρονικού Τύπου και όχι μόνον. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα και η πρόσφατη συμφωνία γνωστής διαδικτυακής εταιρείας στοιχημάτων που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο, με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός στην οποία θα αποτελεί πλέον και τον βασικό χορηγό στη φανέλα της ομάδας, για την επόμενη (τουλάχιστον) σεζόν.
Συμφωνία «λαχείο»
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρυσι επικυρώθηκε και η σύμβαση για τα Κρατικά Λαχεία, τα οποία διαχειρίζεται επίσης ο ΟΠΑΠ (κατά κύριο λόγο) με ποσοστό 67%, σε συνεργασία με την "Intralot" και την - αμερικανικών συμφερόντων - "Scientific Games", που κατέχουν από κοινού το υπόλοιπο 33%, εξ ημισίας. Η συμφωνία προβλέπει 12ετή αποκλειστικότητα και ο αναμενόμενος μέσος ετήσιος τζίρος από τα λαχεία αλλά και το ξυστό (πλέον "ΣΚΡΑΤΣ") θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Ήδη μάλιστα, από τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία προκύπτουν έσοδα που φτάνουν στα 30 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις των παραδοσιακών λαχείων (Λαϊκό, Εθνικό), ενώ ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις του "ΣΚΡΑΤΣ", σε διάστημα που δεν ξεπέρασε τους δύο μήνες!