Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Lockdown σε οίκο ευγηρίας μετά τα 36 κρούσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown σε οίκο ευγηρίας μετά τα 36 κρούσματα

Τριάντα έξι ήταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος από τον χώρο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδη, επισκέφθηκε το γηροκομείο μετά τη γνωστοποίηση ότι 7 ηλικιωμένοι από τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας είχαν μεταφερθεί στην κλινική Covid απλής νοσηλείας του νοσοκομείου Παπανικολάου το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Τσιόδρα, με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν, ο ιός μεταδόθηκε από εργαζόμενο, του οποίου άτομο του περιβάλλοντός του είχε πάει προ ημερών σε συναυλία που είχε γίνει στη Χαλκιδική.

Σημείωσε ότι τα κρούσματα στο γηροκομείο ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 36, εκ των οποίων οι 33 είναι ηλικιωμένοι και οι 3 εργαζόμενοι, ενώ ανέφερε ότι χαιρέτησε έναν - έναν τους τροφίμους του γηροκομείου, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως είπε ο καθηγητής, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο όπου δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο, που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

Σε καραντίνα επτά ημερών ο οίκος ευγηρίας

Σε καραντίνα επτά ημερών τίθεται ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, συμπληρώνοντας ότι «κάθε δύο μέρες θα γίνονται επαναληπτικά τεστ και θα ελέγχεται η κατάσταση. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί πάνω από είκοσι και σιγά - σιγά θα μεταφέρονται και άλλοι".

"Όλα τα θετικά περιστατικά θα μεταφερθούν προοδευτικά σήμερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο» εξήγησε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας στην Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης. Πρόσθεσε ότι «έχουν μεταφερθεί περιστατικά χθες και στο νοσοκομείο Παπανικολάου και στην πορεία θα υπάρχει μια συνεχής ιχνηλάτηση, ώστε αν υπάρχουν νέα περιστατικά σε αυτόν τον χώρο θα μεταφερθούν και αυτά».

Τα ταξίδια υπεύθυνα για την αύξηση

Για την αύξηση των μολύνσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη o Σωτ. Τσιόδρας σημείωσε πως μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στις δύο πόλεις έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη, είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική.

Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».

Στα 36 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας

Σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε ότι τον ανησυχεί πως "την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η ανάρτηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Twitter: «Η επικινδυνότητα του κορωνοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος και νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια...» έγραψε.

Δύο ακόμα θάνατοι και 262 νέα κρούσματα

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με τον χθεσινό αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να σκαρφαλώνει στα 262, ενώ κατεγράφησαν δύο ακόμα θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Συνολικά στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας 216 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 262 νέα κρούσματα τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 6.177 (ημερήσια μεταβολή +4,4%), εκ των οποίων 54,8% άνδρες, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 24 (66,7% άνδρες).

Οι δύο συνάνθρωποί μας που έχασαν χθες τη μάχη για τη ζωή είναι μία γυναίκα 88 ετών, η οποία κατέληξε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, και μια ακόμα 82χρονη που ήταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η 82χρονη έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και ήταν κρούσμα από τον Αμπελώνα της Λάρισας, όπου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα τον τελευταίο καιρό, καθώς διαπιστώθηκε ότι ένας γάμος έγινε εστία μετάδοσης του κορωνοϊού. Η 88χρονη ασθενής δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο νοσηλευόταν από τις 6 Αυγούστου σε θάλαμο αρνητικής πίεσης λόγω αιμορραγίας του ανώτερου πεπτικού.

Σε ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται και η κόρη της 82χρονης μαζί με πέντε ακόμα άτομα. Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του ΠΓΝΛ βρίσκεται ένας ειδικευόμενος γιατρός, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στον ιό, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διασωληνωμένη νοσηλεύεται μία 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός Χειρουργικής. Σε μονάδες αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται συνολικά τρεις γιατροί στη Θεσσαλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL