Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο στρατόπεδο Κορίνθου, όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες από τις καταλήψεις (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο στρατόπεδο Κορίνθου, όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες από τις καταλήψεις (Video)

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή Κορινθίας και αν. τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Ψυχογιό, τους συντονιστές του Τμήματος Προσφυγικού – Μεταναστευτικού και της ΝΕ Κορινθίας και αλληλέγγυους επισκέφτηκαν σήμερα το στρατόπεδο της Κορίνθου. Εκεί στη νέα άτυπη δομή, που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, μεταφέρθηκαν χθες οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας.https://www.youtube.com/embed/DjH0ioLO9Vs

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στο σημείο, ώστε να δει από κοντά και να ελέγξει τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Στον χώρο έχουν στηθεί σκηνές και όχι tolls, όπως είχε αρχικά είχε ειπωθεί από τις αρχές. Οι συνθήκες προφανώς και δεν είναι κατάλληλες, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι έρχεται χειμώνας και η διαμονή σε σκηνές θα δυσχεραίνεται όλο και περισσότερο από τη βροχή, το κρύο και την έλλειψη θέρμανσης. Στο σημείο μεταφέρθηκαν χθες περίπου 200 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησαν με εκπροσώπους του ΔΟΜ, που έχει αναλάβει τη διαχείριση της δομής. Η φιλοξενία των ανθρώπων θα είναι προσωρινή, χωρίς να έχει δοθεί στον ΔΟΜ οδηγία για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Η αντιπροσωπεία ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για τη σίτιση, τις συνθήκες υγιεινής, την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών και των ευάλωτων.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Γ. Ψυχογιός τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι δε διαθέτει κανένα σχέδιο στη διαχείριση του προσφυγικού.«Έδιωξε άρον-άρον οικογένειες με μικρά παιδιά από τις καταλήψεις για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, για να τους φέρει σε ακόμα χειρότερες συνθήκες και μην έχοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό για το αν και σε ποιες δομές φιλοξενίας θα μεταφερθούν και πότε».

Ο βουλευτής κάλεσε τις τοπικές αρχές και ειδικά τους βουλευτές της ΝΔ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς τόσα χρόνια μαίνονταν κατά της φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή. Κάλεσε την τοπική κοινωνία να σταθεί αλληλέγγυα σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται δίπλα στους πρόσφυγες, θα παρακολουθεί τακτικά τις συνθήκες της δομής και θα στηρίζει την τοπική κοινωνία.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το Κέντρο κράτησης αλλοδαπών, το ΠΡΟΚΕΚΑ της Κορίνθου, που βρίσκεται και αυτό στον χώρο του στρατοπέδου. Εκεί διαπίστωσε ότι ο αριθμός των κρατουμένων μεταναστών έχει αυξηθεί δραματικά.

Τον Ιούλιο του 2019 είχε περίπου 250 άτομα ενώ σήμερα έχουν φτάσει ήδη τα 840, με προοπτική μάλιστα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι άλλωστε προφανές, καθώς έχουν ανοίξει επιπλεόν κτίρια κράτησης.

Οι ανάγκες που διαμορφώνονται από τη νέα αυτή κατάσταση είναι ιδιαίτερα αυξημένες και δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από τη μία μόνο γιατρό, τους τρεις νοσηλευτές και τους τρεις εργαζομένους στην καθαριότητα που διαθέτει αυτή τη στιγμή το ΠΡΟΚΕΚΑ.

Φαίνεται ότι η ΝΔ επαναφέρει τις κλειστές δομές ως βασική πολιτική στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, χωρίς κανένα σεβασμό στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες, τις συνθήκες κράτησης και τους εργαζόμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL