Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μινεάπολη (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μινεάπολη (Video)

https://www.youtube.com/embed/Myh0Jiew6jY

Την εθνοφρουρά κάλεσε ο δήμαρχος της Μινεάπολης προκειμένου να συγκρατήσει το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στην πόλη, τρία εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ από αστυνομικό μπροστά στα μάτια των άπραγων συναδέλφων του.

Το τρίτο αστυνομικό τμήμα παραδίδεται στις φλόγες. Πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά ενώ πάνω από 500 στρατιωτές είναι καθ' οδόν για την Μινεσότα.

Ακόμα δεν έχει υπάρξει δίωξη για τους αστυνομικούς για την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόυντ.

Σε 8 πόλεις της Μινεσότα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια σε Κολοράντο, Κεντάκι, Οχάιο και στις γύρω πόλεις.

Τα νέα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν παρότι ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλζ κήρυξε νωρίτερα χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά στην πολιτεία Μινεσότα για την αποκατάσταση της τάξης, μετά τα επεισόδια στις προηγούμενες διαδηλώσεις για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία.

https://www.youtube.com/embed/tKBJRW3li6A

Βίντεο που τράβηξαν περαστικοί το βράδυ της Δευτέρας εικονίζει τον Φλόιντ, με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο και χειροπέδες περασμένες πισθάγκωνα, να επαναλαμβάνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» καθώς λευκός αστυνομικός πιέζει το αριστερό του γόνατο στον σβέρκο του.

https://widgets.outbrain.com/widgetOBUserSync/obUserSync.html#pid=235&dmpenabled=false&filterDMP=&csenabled=true&d=yb_5chm0Q7dOd264ONOyN3gRqy4O7xJn_BXRsq-9VxpVWU50TixY4s4fbuyGQSdU&obcnsnt=true&gdpr=1&cmpNeeded=true&gdprVer=1

Η αστυνομία της Μινεάπολης κατέστησε σαφές ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο που οι άνδρες της χειρίστηκαν τη σύλληψη.

Η απόφαση του κυβερνήτη Γουόλζ ακολούθησε τις εκκλήσεις του δημάρχου της Μινεάπολης για βοήθεια, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές της Τετάρτης.

«Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ πρέπει να οδηγήσει στην απόδοση δικαιοσύνης και σε αλλαγές του συστήματος, όχι σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές», υποστήριξε ο κυβερνήτης Γουόλζ στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. «Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ανοικοδόμηση. Ανοικοδόμηση της πόλης, του συστήματος δικαιοσύνης μας, ανοικοδόμηση της σχέσης ανάμεσα στα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και αυτούς που υποχρεούνται να προστατεύουν», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Ο Φλόιντ προσαγόταν διότι τα στελέχη της αστυνομίας υποπτεύονταν πως προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πλαστό εικοσαδόλαρο.

Η Εθνοφρουρά της Μινεάπολης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση, σε συνεργασία με άλλες πολιτειακές υπηρεσίες διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της «έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η τροχαία της Μινεσότας εξάλλου ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.

Η Δημοκρατική πρόεδρος Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε από τη δική της πλευρά «φόνο» τον θάνατο του Φλόιντ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL