Μια από τις μεγαλύτερες πληγές της Αθήνας τα τελευταία χρόνια είναι το κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών στο κέντρο της. Με το μέλλον του Αττικόν και του Απόλλωνα να είναι πιο αβέβαιο από ποτέ δώδεκα σχεδόν χρόνια μετά το κλείσιμό τους και με την αποκαρδιωτική κατάληξη του θρυλικού κινηματογράφου Ιντεάλ, ο οποίος, έχοντας επιβιώσει απ’ τα ναζιστικά στρατεύματα παλιότερα και τους εμπρησμούς αργότερα, λύγισε απέναντι στο ανίκητο θηρίο του «τουριστικού εξευγενισμού», το ιστορικό κέντρο στερεύει από αίθουσες και εστίες πολιτισμού που προσδίδουν χαρακτήρα στα αστικά κέντρα.
Η πλατφόρμα streaming ταινιών και κινηματογραφικός διανομέας Cinobo, μετά το σινεμά Αλεξάνδρα στην Πατησίων και το θερινό Cine Παρί στην Πλάκα, μας προσφέρει μια σημαντική παρηγοριά μέσω της αναβίωσης ενός εμβληματικού κινηματογράφου, της Όπερας. Ο κινηματογράφος που βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 57, εντός της στοάς, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1948 αρχικά ως κινηματοθέατρο, ενώ από το 1986 ανέλαβε τη λειτουργία του η εταιρεία διανομής Odeon. Η Όπερα στο παρελθόν φιλοξενούσε μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας και αποτελούσε έναν σταθερό προορισμό των σινεφίλ Αθηναίων. Ωστόσο, εξαιτίας απροσπέλαστων προβλημάτων στη διαχείριση, η Όπερα σταμάτησε τη λειτουργία της τον περασμένο Απρίλιο. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, πήρε ξανά μπροστά και πλέον επαναλειτουργεί με την υποστήριξη και τον προγραμματισμό της ομάδας του Cinobo.
Ο ανανεωμένος κινηματογράφος διαθέτει δύο αίθουσες, μία μεγάλη των 520 θέσεων και μία μικρότερη των 105 θέσεων, και η λειτουργία τους αποτελεί μια πολύτιμη ανάσα για τη διατήρηση των ελάχιστων εναπομεινάντων σινεμά του κέντρου. Όμως το κυριότερο είναι πως η Όπερα θα αποτελεί ένα πολύτιμο κινηματογραφικό σπίτι για να βρίσκουν διανομή καλλιτεχνικές ταινίες που έρχονται από τα φεστιβάλ του κόσμου και αναζητούν το κοινό τους. Επίσης, θα βρουν στέγη οι ταινίες εγχώριων δημιουργών των οποίων οι ταινίες θα διεκδικούν χώρο και χρόνο, χωρίς τον άμεσο κίνδυνο να κατέβουν από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα. Είναι εξαιρετικά σημαντική η αναβίωση του κινηματογράφου Όπερα σε έναν σύγχρονο και φιλόξενο χώρο για τον ελληνικό και τον διεθνή κινηματογράφο με τη διεξαγωγή αφιερωμάτων, ειδικών προβολών και φεστιβαλικών events.
Δ. Μπεχτσή: Είναι μόνο η αρχή
Η διευθύντρια του Cinobo Δάφνη Μπεχτσή δηλώνει αποκλειστικά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής: «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη δυναμική έναρξη της Cinobo Όπερα. Τα θετικά σχόλια του κοινού στις ουρές και στην πόρτα είναι συγκινητικά. Υποσχόμαστε να προσφέρουμε αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές και να κάνουμε πραγματικότητα τα πιο τρελά όνειρα των κινηματογραφόφιλων της πόλης, σε συνεργασία με δημιουργούς, θεσμούς και πρόσωπα που μοιράζονται το ίδιο όραμα μαζί μας. Καλωσορίζουμε έτσι τη συνεργασία μας με τις Νύχτες Πρεμιέρας, τις “Νύχτες Ιντεάλ” και με τις μεταμεσονύκτιες προβολές του Άκη Καπράνου “Midnight Express”. Επίσης, έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες ώστε η Cinobo Όπερα να είναι σύντομα προσβάσιμη από θεατές με κινητική αναπηρία. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή».