Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.3°C29.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.1°C30.6°C
1 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
30.0°C30.0°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.8°C28.6°C
1 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
27.3°C28.0°C
1 BF 44%
Βιβλιοπαρουσίαση / Μείζων πάντων η αγάπη…
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλιοπαρουσίαση / Μείζων πάντων η αγάπη…

133929820-a.jpg

Η ιστορία που αφηγείται η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη αγγίζει ένα θέμα διαχρονικό που αφορά κάθε παιδί προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Ο αποχωρισμός, η καινούργια καθημερινότητα, το νέο πλαίσιο με τους διαφορετικούς κανόνες ή τις απαιτούμενες δεξιότητες, είναι μια φορτισμένη, συναισθηματικά, διαδικασία. Η προσδοκία για αυτή τη νέα εμπειρία, οι καινούργιες γνωριμίες και τα παιχνίδια με συνομηλίκους γεμίζουν τα παιδιά με χαρά αλλά και με φόβος, άγχος, αγωνία.

Στο βιβλίο της, η Σοφία Πολίτου με τρόπο τρυφερό θα αφηγηθεί την ιστορία της μικρής Ροζάννας. Όχι μόνο από την οπτική του μικρού παιδιού, που καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη αλλαγή στη ζωή του, αλλά και από την οπτική του γονιού, που καλείται και αυτός να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα, τα δικά του συναισθήματα και να καλλιεργήσει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για το παιδί. Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν το σχολείο… από το σπίτι. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζει καλά η συγγραφέας. Η ενεργητική συμμετοχή, η υπομονή και η αποδοχή των συναισθημάτων του παιδιού, ο δεσμός ασφάλειας που μέχρι τότε έχει χτιστεί, η έμπρακτη υποστήριξη, η σταθερότητα και η συμπαράσταση μέχρι το παιδί να βρει τον δικό του ρυθμό και να συμφιλιωθεί με το νέο περιβάλλον, είναι το δίχτυ ασφαλείας που καλούνται οι γονείς να προσφέρουν.

«Η μέρα που θα αλλάξει τη ζωή της Ροζάννας έφτασε. (…) Τικ τακ, τικ τακ / το ρολόι χτυπά / ο χρόνος περνά / η Ροζάννα θα παίξει / με όλα τα παιδιά!». Η μικρούλα, όμως, έχει όλα τα συμπτώματα της σχολικής άρνησης. Προτιμά να μείνει στο σπίτι με το σκυλάκι της… Δεν θέλει να αφήσει μόνη την αγαπημένη της κούκλα… Οι δικαιολογίες, ατελείωτες. Οι γονείς, με αγάπη και σταθερότητα, της εξηγούν και την καθησυχάζουν. Τα απογεύματα «οι κουβέντες κάνουν την ώρα να περνάει γρήγορα». Την ακούνε, μοιράζονται τις στιγμές της, παίζουν. Ο παιδικός σταθμός δεν είναι σταθμός λεωφορείου ή ραδιοφωνικός ούτε διαστημικός. Και κάπως έτσι όλα αλλάζουν. Της δίνουν μια άλλη οπτική και η παιδική φαντασία παίρνει φωτιά! Το κίτρινο λεωφορείο δεν είναι πια σχολικό αλλά πύραυλος για μαγικά ταξίδια στο φεγγάρι. Κι όλα βρίσκουν τον δρόμο τους.

Με κείμενο σύντομο, με προτάσεις μικρές αλλά που εστιάζουν στην ουσία του θέματος, με αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο και με σύντομους διαλόγους η συγγραφέας θα εστιάσει σε όλες τις πτυχές αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας για το παιδί και την οικογένεια. Με ευαισθησία και ένα -σχεδόν-ποιητικό βλέμμα αγγίζει τον κόσμο των μικρών παιδιών - αναγνωστών.

Tομή στο ελληνικό παιδικό βιβλίο

Η «Ροζάννα» ξεχωρίζει για άλλον ένα λόγο: συνιστά τομή στο ελληνικό παιδικό βιβλίο (που με δυσκολία ή με αργούς ρυθμούς αποτυπώνει κάποιες κοινωνικές μεταβολές) καθώς η συγγραφέας επιλέγει να παρουσιάσει μια διαφορετική μορφή οικογένειας, αφού η Ροζάννα έχει δύο μαμάδες. Σε μια εποχή που το παραδοσιακό σχήμα της γονεϊκότητας μεταβάλλεται, που τα στερεότυπα περί κανονικότητας καταρρίπτονται, σε έναν κόσμο που τον χαρακτηρίζει η ποικιλομορφία, το βιβλίο δίνει αφορμή για συζητήσεις και προσέγγιση της πραγματικότητας, πέρα από τα στεγανά της «φυσικοποιημένης» ζωής. Χωρίς να δίνεται έμφαση στο ομογονεϊκό οικογενειακό σχήμα, συναντάμε ένα παιδί που ζει όπως όλα τα υπόλοιπα, μέσα σε ένα πλαίσιο φροντίδας και αγάπης. Η μικρή δεν αναρωτιέται για το φύλο των γονιών της, ούτε και οι αναγνώστες «προκαλούνται» γι’ αυτό. Γιατί η αγάπη δεν έχει φύλο. Γιατί η απροϋπόθετη αγάπη κρατά τους ανθρώπους ενωμένους και δυνατούς, πέρα και έξω από σχήματα και κατηγοριοποιήσεις. «Γιατί η αλήθεια και η αγάπη δεν πληγώνουν κι εμείς θέλουμε λιγότερα τραύματα». Και κάπως έτσι η λογοτεχνία γίνεται το όχημα για να καλλιεργηθεί η συμπερίληψη και ο σεβασμός ξεκινώντας από τα παιδιά που θα συστήσουν τη ζωή στους γονείς απ' την αρχή και για γεφυρωθούν άνθρωποι και εποχές.

Με το ίδιο ποιητικό βλέμμα η εικονογράφος Ζακλίν Πολενάκη δημιουργεί ένα παιδί γελαστό, που φωτίζει και φωτίζεται από ό,τι το περιβάλλει. Με χρώματα τρυφερά, με τις παστέλ αποχρώσεις να δημιουργούν ασφαλή ατμόσφαιρα, με γραμμές καθαρές και με το πρόσωπο της Ροζάννας να κυριαρχεί και να αντανακλά τα συναισθήματά της, το βιβλίο αποπνέει ομορφιά, ελπίδα, αγάπη, χαρά.

«Μείζων πάντων η αγάπη», λοιπόν, σε έναν κόσμο που -πρέπει να- έχει θέση για όλους.

Βιβλίο

Info: «Ροζάννα»

Συγγραφέας: Σοφία Πολίτου-Βερβέρη

Εικονογράφηση: Ζακλίν Πολενάκη

Εκδόσεις: Σιέλ

Ηλικία: από 4 ετών

Τιμή: 12,51 ευρώ

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL