Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.4°C27.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.7°C27.7°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
26.0°C28.2°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.4°C24.9°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C25.7°C
0 BF 64%
Εθνικό Θέατρο / Ανοίγει το κτίριο Τσίλλερ - Παραμένει η κατάληψη στο ΡΕΞ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό Θέατρο / Ανοίγει το κτίριο Τσίλλερ - Παραμένει η κατάληψη στο ΡΕΞ

Πανό με την λέξη «κατάληψη» στην πρόσοψη του κτιρίου Τσίλλερ και σπουδαστές μπροστά στο κτίριο
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Έληξε την Πέμπτη (23/3), κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, η κατάληψη στο κτίριο Τσίλλερ, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου.

Το Εθνικό Θέατρο αναφέρει ότι το κτίριο επιθεωρήθηκε και ότι δεν έχουν προκληθεί ζημιές, ενώ προσθέτει ακόμα ότι έχουν ανακοινωθεί οι ημέρες και ώρες επανέναρξης των παραστάσεων.

«Παρόλο που η αναστολή της δραστηριότητάς του υπήρξε οδυνηρή, το Εθνικό Θέατρο αντιμετωπίζει με σεβασμό (όπως άλλωστε επανειλημμένως διατυπώθηκε με τις από 28.12.2022, 09.02.2023 και 24.02.2023 δημόσιες ανακοινώσεις του) τα δίκαια αιτήματα για τη διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και θα συνεχίσει να συμβάλλει προγραμματικά στην αναγκαία θεσμική διαβούλευση για τη νομοθετική κατοχύρωσή της» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και προστίθεται ότι: «Ταυτόχρονα, καλούμε τους αρμόδιους φορείς σε εξέταση κάθε εύλογου αιτήματος που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες σπουδών, και να προβλέψει υποστηρικτικές παροχές προς τους σπουδαστές. Για τα θέματα αυτά θα συνεχιστεί ο διάλογος με το Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου».

Σημειώνεται ότι υπό κατάληψη τελεί ακόμα το κτίριο ΡΕΞ με το Εθνικό Θέατρο να καλεί τους καταληψίες να «λύσουν» άμεσα την κατάληψη και να «γίνει η παράδοση-παραλαβή του κτιρίου στους υπευθύνους του Εθνικού», αλλιώς «θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της διοικητικής υποστήριξης του κτιρίου (με απόσυρση μεταξύ άλλων του προσωπικού ασφαλείας)».

Υπενθυμίζεται ότι την λήξη τεσσάρων καταλήψεων είχαν προαναγγείλει- με κοινή τους ανακοίνωση - οι σύλλογοι σπουδαστών/τριών των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης. 

Οι σπουδαστές των δραματικών σχολών, οι οποίοι εδώ και μήνες πραγματοποιούν δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του προεδρικού διατάγματος που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών, είχαν τονίσει ότι δεν σταματούν τον αγώνα τους για την απόσυρση του διατάγματος, αλλά προχωρούν σε νέες μορφές διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου

Έληξε, σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου, κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, η κατάληψη στο κτίριο Τσίλλερ. Το κτίριο επιθεωρήθηκε από τους υπαλλήλους του Εθνικού Θεάτρου και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν προκληθεί φθορές. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έναυσμα για την άμεση επανεκκίνηση των παραστάσεων και για την ομαλή επαναλειτουργία του διοικητικού και τεχνικού έργου στο κτήριο Τσίλλερ.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι ημέρες και ώρες επανέναρξης των παραστάσεων.

Παρόλο που η αναστολή της δραστηριότητάς του υπήρξε οδυνηρή, το Εθνικό Θέατρο αντιμετωπίζει με σεβασμό (όπως άλλωστε επανειλημμένως διατυπώθηκε με τις από 28.12.2022, 09.02.2023 και 24.02.2023 δημόσιες ανακοινώσεις του) τα δίκαια αιτήματα για τη διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και θα συνεχίσει να συμβάλλει προγραμματικά στην αναγκαία θεσμική διαβούλευση για τη νομοθετική κατοχύρωσή της. 

Ταυτόχρονα, καλούμε τους αρμόδιους φορείς σε εξέταση κάθε εύλογου αιτήματος που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες σπουδών, και να προβλέψει υποστηρικτικές παροχές προς τους σπουδαστές. Για τα θέματα αυτά θα συνεχιστεί ο διάλογος με το Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Την ίδια στιγμή, και σε αντίθεση με τις αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων σπουδαστών που οδήγησαν στη λύση των καταλήψεων της Δραματικής Σχολής και του κτιρίου Τσίλλερ, η συνέχιση της κατάληψης στο κτίριο ΡΕΞ από πρόσωπα που δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση ή πρακτική αποτελεσματικότητα για τη διεκδίκηση αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας. Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι το ανοικτό Εθνικό Θέατρο είναι μονόδρομος ώστε να συνεχίσει να επιτελεί την πολιτιστική αποστολή του, αλλά και να συμβάλλει στην ευόδωση των αιτημάτων αυτών.

Καλούμε όσους παραμένουν στο κτίριο ΡΕΞ να λύσουν άμεσα την κατάληψη και την Δευτέρα 27/3 08:00 να γίνει η παράδοση-παραλαβή του κτιρίου στους υπευθύνους του Εθνικού Θεάτρου.

Σε άλλη περίπτωση η Διοίκηση του Θεάτρου θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της διοικητικής υποστήριξης του κτιρίου (με απόσυρση μεταξύ άλλων του προσωπικού ασφαλείας), και στην ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτιρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του.

Το Δ.Σ.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL