Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Εργαζόμενοι ΥΠΠΟ / Παλεύουμε για την απόσυρση, όχι για τη βελτίωση του νομοσχεδίου για τα μουσεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαζόμενοι ΥΠΠΟ / Παλεύουμε για την απόσυρση, όχι για τη βελτίωση του νομοσχεδίου για τα μουσεία

132932620-a.jpg

Με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και δράσεων απαντούν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στη σπουδή της κυβέρνησης, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, να καταθέσει για ψήφιση το νομοσχέδιο που αποκόπτει τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας από τον κορμό του ΥΠΠΟΑ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σύσσωμα τα σωματεία εργαζομένων τους χθες το μεσημέρι ανακοίνωσαν τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν σήμερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, επαναλαμβανόμενες από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας, με παράλληλες συγκεντρώσεις σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Τετάρτη στην οδό Μπουμπουλίνας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και την Πέμπτη στην Ακρόπολη.

Δηλώνοντας την πλήρη και απόλυτη αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα, κατήγγειλαν την κυβερνητική εμμονή να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που, μετατρέποντας τα μεγάλα και πιο προσοδοφόρα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ, τα μετατρέπει σε «υπουργικά υποχείρια» με διορισμένα Δ.Σ., αλλοιώνει τον δημόσιο χαρακτήρα τους και ανοίγει τον δρόμο σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα αποδόμησαν όλα τα κυβερνητικά επιχειρήματα για αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος των συγκεκριμένων μουσείων σύμφωνα με το «πρότυπο» του Μουσείου Ακρόπολης, εξηγώντας τις σοβαρές επιπτώσεις και την αλλαγή της φυσιογνωμίας τους.

Παλεύουμε για την απόσυρσή του, όχι για τη βελτίωσή του

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι αποδεκτό στο σύνολό του» διαμήνυσε ο Δέδες Λιόνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ. «Παλεύουμε για την απόσυρσή του, όχι για τη βελτίωσή του» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στον διορισμό των Δ.Σ. από τον εκάστοτε υπουργό υπογράμμισε ότι «όταν τα κριτήρια επιλογής των Δ.Σ. είναι τόσο διευρυμένα και ασαφή τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αυθαιρεσία της διαδικασίας σε επίπεδο επιλογής. Έτσι καθιστά τα μουσεία υποχείρια». Από την πλευρά του ο Στάθης Γκότσης, γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου, αποδομώντας το κυβερνητικό επιχείρημα για την οικονομική αυτάρκεια των πέντε μουσείων, επισήμανε ότι «καμία οικονομία δεν θα γίνεται, αλλά ακριβώς το αντίθετο, αφού και οι υπάλληλοί τους μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και έκτακτες επιχορηγήσεις θα δίνονται από το υπουργείο, το οποίο επιπλέον θα πληρώνει και μια στρατιά διορισμένων συμβούλων στα Δ.Σ.». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «θα πληρώνονται 40 άνθρωποι που θα κάνουν μπίζνες με τις ελληνικές αρχαιότητες σε βάρος της δημόσιας περιουσία της ιστορικής μνήμης του τόπου». Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος, είπε, είναι ότι όλα αυτά θα γίνουν σε βάρος της τσέπης του.

Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα ο Νίκος Τότσιος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Ανώτατης-Τεχνολογικής Εκπαίδευση (ΠΑΣΥΠΑΤΕ), υπερθεμάτισε στα οικονομικά αδιέξοδα που θα επιφέρει η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, δίνοντας το παράδειγμα των εποπτευόμενων οργανισμών του ΥΠΠΟΑ στον σύγχρονο Πολιτισμό, οι οποίοι το 2022 έλαβαν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Βασικό ψέμα για τον Σ. Γκότση είναι επίσης η κυβερνητική επίκληση στην «ευελιξία» των μουσείων, αφού το σχέδιο της κυβέρνησης επιφέρει ένα «γραφειοκρατικό» σύστημα.

Δέσποινα Κουτσούμπα: Στόχος, το κομματικό και προσωπικό όφελος

Καταπέλτης ωστόσο ήταν η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). «Η πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει καμία συνοχή, έχει στόχο μόνο τον προσπορισμό κομματικού και προσωπικού οφέλους» επισήμανε, ενώ ανέδειξε την πολύπλευρη προσφορά των δημόσιων μουσείων, επιστημονική, ερευνητική, εκπαιδευτική και κοινωνική, η οποία βάλλεται σε ό,τι αφορά τα πέντε μουσεία με το επίμαχο σχέδιο νόμου. Ο σκοπός του νομοσχεδίου για τη Δέσποινα Κουτσούμπα είναι «ο ακρωτηριασμός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» αφού «τα μουσεία είναι τα χέρια μας, με τα οποία προσφέρουμε στην κοινωνία». Αναφερόμενη, δε, στο «πρότυπο» του Μουσείου Ακροπόλεως έδωσε αποστομωτικούς αριθμούς, αναφέροντας αφενός ότι δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα ο ισολογισμός του 2022, ότι «για την καθαριότητα από το 2014 έως το 2020 υπάρχουν αναθέσεις σε εργολαβική εταιρεία. Κοντά μισό εκατ. ευρώ αναθέσεις ανά τρίμηνο» είπε, συμπληρώνοντας ότι «με αυτά τα χρήματα θα είχε προσλάβει μόνιμους υπαλλήλους για την καθαριότητα».

Επιπλέον, το 2023 υπολογίζονται περίπου 27.000 ευρώ για λογιστικές υπηρεσίες και για την επικοινωνία δίνονται 24.240 ευρώ + ΦΠΑ για έναν χρόνο. Για τις μετατάξεις ειδικοτήτων επισήμανε πως, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο Δημόσιο, το Μουσείο Ακρόπολης «αρνήθηκε τη μετάταξη σε υπαλλήλους που εργάζονταν στη φύλαξη μετά την απόκτηση του πτυχίου τους». Ανακοίνωσε μάλιστα και μια τελευταία απόφαση του Δ.Σ. του συγκεκριμένου Μουσείου, σύμφωνα με την οποία «τους απαγορεύει να κυκλοφορούν ασκόπως στο Μουσείο μετά το τέλος του ωραρίου τους». Αποδόμησε παράλληλα το υπουργικό επιχείρημα ότι εξαιτίας του γεγονότος πως διοικείται από διορισμένο Δ.Σ. το Μουσείο Ακρόπολης έχει τόση επισκεψιμότητα. «Όποιον και να βάλεις σ' αυτό το Μουσείο θα έχει επισκέπτες. Έχει κόσμο γιατί έχει τα συγκεκριμένα εκθέματα» είπε.

Ακόμα πιο εύγλωττος ήταν ο Στάθης Γκότσης, όταν έλεγε ότι «δεν θέλουμε ένα μουσείο που στο αμφιθέατρό του θα γίνεται το κομματικό συνέδριο της Ν.Δ. ούτε τα γενέθλια του τέως βασιλιά, ούτε ένα μουσείο που θα αναθέτει τα λογιστικά, την καθαριότητα, την επικοινωνία σε εργολάβους».

Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βεροιόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ) επισήμανε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προβλέπει δύο ταχύτητες εργαζομένων. Υπογράμμισε ότι «στο Μουσείο Ακρόπολης δεν λαμβάνουν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε αντίθεση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και όσοι πήγαν με μετάταξη σ' αυτό τους το έκοψαν. Αυτές τις πρακτικές εφαρμόζει το σχέδιο νόμου». Ακόμα πιο εύγλωττος ο Δέδες Λιόνης, έφερε ένα ενδεικτικό παράδειγμα του Μουσείου Ακρόπολης ως προτύπου και αναφερόμενος στη θεσμοθετημένη υποχρέωσή του να αποδίδει ετησίως το 30% των εσόδων του στον ΟΔΑΠ, σημείωσε ότι «παρά τις συνεχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις με αναδρομική ισχύ, δεν έχει αποδοθεί έως σήμερα», τονίζοντας ότι «με βάση το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου φαίνεται να αποτελέσει τον οδηγό και για τα πέντε μουσεία".

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουφοβασίλης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), τόνισε ότι υπάρχει ομόθυμη καταδίκη του επίμαχου σχεδίου νόμου από το συνδικαλιστικό κίνημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναφερόμενος στα ψηφίσματα που έχουν εκδώσει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας για την απόσυρσή του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σωματεία των εργαζομένων είναι σε άμεση επαφή και συνεννοήσεις με τα σωματεία των καλλιτεχνών για να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο Πολιτισμός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL