Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Εργαζόμενοι ΥΠΠΟ / Τα μουσεία μας είναι δημόσια περιουσία, όχι κυβερνητικά υποχείρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαζόμενοι ΥΠΠΟ / Τα μουσεία μας είναι δημόσια περιουσία, όχι κυβερνητικά υποχείρια

132829118.jpg

Με μπαράζ κινητοποιήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων απαντούν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στην κυβερνητική απόφαση να μετατρέψει τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με αφορμή και την ανάρτηση στη διαβούλευση ως τις 28 Ιανουαρίου του σχετικού σχεδίου νόμου.

Στην κοινή σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων τους την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μεγάλη εκδήλωση την επόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και καμπάνια για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ, δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η αλλαγή για το κοινό των μουσείων. Παράλληλα, θα διοργανώσουν κοινή σύσκεψη-ενημέρωση των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ με παρουσία νομικού για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, θα συναντηθούν εκ νέου με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ώστε να ζητηθεί η τοποθέτησή τους ενάντια στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία, θα ενημερώσουν τους συνδικαλιστικούς φορείς όλων των βαθμίδων σε όλο τον δημόσιο τομέα, καθώς και θα στηρίξουν τις πρωτοβουλίες των εργαζομένων στα μουσεία και κάθε κινηματική δράση που θα αποφασιστεί από τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων.

Επί ποδός, λοιπόν, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού και συντονίζουν ολομέτωπο αγώνα κατά της κυβερνητικής απόφασης εν μέσω προεκλογικής περιόδου «και μάλιστα λίγο πριν λήξουν οι εργασίες της Βουλής για τις βουλευτικές εκλογές του 2023». Κανένας, άλλωστε, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι, όπως προβλέπει το επίμαχο σχέδιο νόμου, 40 «αρεστοί» στην κυβέρνηση θα διαχειρίζονται τον μουσειακό πλούτο της χώρας, δεδομένου ότι η μετατροπή σε ΝΠΔΔ αφορά τις ναυαρχίδες των μουσείων της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Αρχαιολογικό και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης.

Γ. Βερροιόπουλος: Το σχέδιο νόμου πρέπει να αποσυρθεί

«Δεν κατανοούμε γιατί ένα ΝΠΔΔ είναι καλύτερο από ένα δημόσιο μουσείο. Γιατί αυτοί που θα επιλεγούν για τη διοίκηση ενός δημόσιου μουσείου είναι υποδεέστεροι από τους “αρεστούς” της κυρίας Μενδώνη;» αναρωτιέται ο Γιάννης Βερροιόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ). «Αυτό το σχέδιο νόμου σε κάθε περίπτωση βγάζει τα μουσεία εκτός Δημόσια Διοίκησης και θεωρούμε ότι είναι ένα πρόκριμα και για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία μας. Πράγμα που σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο αναλγητικής διαχείρισης κατ’ αρχάς των μουσείων και στη συνέχεια των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, η οποία θα αποφασίζει κατά το δοκούν για τον αρχαιολογικό μας πλούτο» επισημαίνει.

Για τον πρόεδρο της ΠΕΣΑ «αυτό το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης μας βρίσκει όλους τους εργαζόμενους απέναντί του. Θίγει τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων, θίγει τους εργαζόμενους, θα θίξει και τους επισκέπτες τους, αφού είμαστε βέβαιοι ότι το διορισμένο Δ.Σ. θα αλλάξει την τιμολογιακή πολιτική των πέντε μουσείων. Πόσο θα κοστίζει να επισκεφτούμε, για παράδειγμα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, πόσο θα κοστίζει προκειμένου να παρακολουθήσουν τα παιδιά μας τα εκπαιδευτικά προγράμματα σ’ αυτά τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία; Μήπως η υπουργός, αντί να προσπαθήσει να τα “πουλήσει”, θα έπρεπε να σκεφτεί τη χρηματοδότησή τους, την ενδυνάμωσή τους με προσωπικό; Σε κάθε περίπτωση, αυτό το σχέδιο νόμου πρέπει να αποσυρθεί. Τα μουσεία μας είναι δημόσια περιουσία, δεν είναι κυβερνητικά υποχείρια».

Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι

Ενωμένοι και αποφασισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού σε κοινή ανακοίνωση όλων των σωματείων τους, προκειμένου «να αποτρέψουμε την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την αποκοπή των κρατικών μουσείων από το ΥΠΠΟΑ και θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων». Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟΑ (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ) αποδομούν ένα προς ένα τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί «οικονομικής αυτοτέλειας», ευελιξίας των μουσείων και αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, όπως και τις εξαγγελίες περί «καλύτερης λειτουργίας» ή «εξωστρέφειας» αλλά και «αξιοκρατίας», και αναδεικνύουν λεπτομερώς τους κινδύνους που κρύβει το επίμαχο σχέδιο νόμου.

«Ψεύτικες» χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες περί «οικονομικής αυτοτέλειας», καθώς «κανένα μουσείο στον κόσμο δεν αυτοχρηματοδοτείται», ενώ χαρακτηρίζουν «έωλες και προσβλητικές» τις εξαγγελίες για «καλύτερη λειτουργία» ή «εξωστρέφεια», καθώς «τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία είναι τα κορυφαία σε περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις για το κοινό, πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, συνεργασίες με άλλους φορείς και παραγωγή επιστημονικού έργου», ενώ παραπέμπουν στο Ακροπόλ που «με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας» του ΥΠΠΟΑ παραμένει κλειστό δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για το νομικό πρόσωπο Ακροπόλ-Ακρός. Η πολιτική ηγεσία, υπογραμμίζουν, «δεν δικαιούται να μιλάει για “καλύτερη λειτουργία” απέναντι σε μουσεία που έχουν διακριθεί διεθνώς». Όσο για τα περί αξιοκρατίας, επισημαίνουν ότι οι συγκριμένες εξαγγελίες «θα έπρεπε να πάψουν από την πολιτική ηγεσία που μόλις πρόσφατα διόρισε τον παραιτηθέντα λόγω ψεύτικου βιογραφικού πρώην υφυπουργό Α. Διαματάρη και τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης».

Επισημαίνουν, επίσης, ότι το σχέδιο νόμου «υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί στη διάλυσή της», «μετατρέπει τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια», «υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα τους», «εγκλωβίζει τους ήδη εργαζόμενους στα νομικά πρόσωπα χωρίς δυνατότητα μετακίνησης», «αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο», «μειώνει τα έσοδα του ΟΔΑΠ» και «“τακτοποιεί” ημετέρους και μη σχετικούς με το αντικείμενο σε καλά αμειβόμενες θέσεις με δημόσιο χρήμα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL