Live τώρα    
Κριτική βιβλίου / Εκεί όπου οι σφαίρες σφυρίζουν διαρκώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτική βιβλίου / Εκεί όπου οι σφαίρες σφυρίζουν διαρκώς

ΒΙΒΛΙΟ

Γέννημα θρέμμα περιοχής εκ των πλέον εγκληματικών του Μεξικού, την Πολιτεία της Σιναλόα, ο Έλμερ Μεντόσα είναι καθηγητής Λογοτεχνίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της περιοχής. Άρχισε να γράφει εδώ και 23 χρόνια, ενώ το παρθενικό του «Un asesino solitario» επαινέθηκε από τους κριτικούς ως η πρώτη δουλειά που έθετε με ακρίβεια γλαφυρού ντοκιμαντέρ τη δράση των διαφόρων καρτέλ ναρκωτικών στη χώρα του. Ήταν, όμως, το 2008 με τις «Ασημένιες σφαίρες» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) που κέρδισε το αναγνωστικό κοινό του πολιτικού νουάρ. Σε αυτό πρωτοεμφανίζεται ο ιδιόμορφος αστυνομικός επιθεωρητής Ζερβοχέρης Μεντιέτα.

Στο τελευταίο πόνημα του Μεντόσα «Εκείνη μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) -σε μετάφραση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου - πρωταγωνιστεί και πάλι ο Μεντιέτα. Η ιστορία άρχεται με την αποφυλάκιση, είκοσι έτη μετά, του αρχιμαφιόζου Σεμπαστιάν Σαλσίδο - με το καλλιτεχνικό «Σικελός». Ακριβώς τότε δολοφονείται ο πρώην αστυνομικός διοικητής Χεράρδο Μανρίκε -από τους ελάχιστους αδιάφθορους στο Σώμα- ο οποίος και είχε συλλάβει τον γκάγκστερ. Ο Ζερβοχέρης -τίμιος και αυτός- τίθεται επικεφαλής στο κυνήγι του υπαίτιου καθώς όλες οι υποψίες φωτογραφίζουν τον Σαλσίδο. Τα πράγματα είναι αρκούντως δύσκολα, διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με το πανίσχυρο καρτέλ του Μεξικάλι.

Παράλληλα με αυτή την υπόθεση ο επιθεωρητής οφείλει να φέρει σε πέρας την τελευταία επιθυμία του 86χρονου Ρικάρδο Φαβέλα, βαριά άρρωστου, με μια εβδομάδα ζωής, στο νοσοκομείο: να δει για τελευταία φορά τη γυναίκα με την οποία έζησε έναν σφοδρό έρωτα δύο δεκαετίες πριν. Δεν γνωρίζει το όνομά της, ούτε καν πού βρίσκεται. Όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου -δανεισμένος από το τραγούδι των Beatles «She came through the bathroom window»-, εισήλθε ξαφνικά μια ωραία πρωία από το παράθυρο του μπάνιου και επί ενάμιση χρόνο δεν χόρταιναν ο ένας τον άλλον. Ο στρατός του Σικελού, κυρίως από πρώην και εν ενεργεία αστυνομικούς και επαγγελματίες μισθοφόρους, κατέχει όπλα τελευταίας τεχνολογίας, τεθωρακισμένα και ελικόπτερα. Συνηθίζει δε να επιτίθεται μέρα μεσημέρι στους αντιπάλους του.

Ο Ζερβοχέρης στρατολογεί μια ομάδα που δεν διαφέρει και πολύ από τους απέναντι. Πρόκειται, κυριολεκτικά, για πόλεμο τοπικής έκτασης με εκατόμβες πτωμάτων και τραυματιών. Και ενώ οι σφαίρες σφυρίζουν γύρω του, ο συνεπής ήρωας αναγκάζεται να ζητήσει την αρωγή της αμφισεξουαλικής μαφιόζας Σαμάντα Βαλντές του καρτέλ του Ειρηνικού. Η οποία, φυσικά, επιδιώκει να διαλύσει το συνδικάτο του Σαλσίδο προσφέροντας έτσι το στράτευμά της στην προστασία του Ζερβοχέρη.

Τώρα, στο σκηνικό που στήνει ο Μεντόσα η βία κυριαρχεί, αποτελεί τρόπο ζωής πολυάριθμων φτωχών ανθρώπων που έτσι επιβιώνουν καθημερινά, βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στην ανέχεια και στην πλήρη εγκατάλειψη της όποιας δημόσιας υποστήριξης. Η πλοκή γνωρίζει συνεχείς κορυφώσεις και λουτρά αίματος λούζουν τις εικόνες του αναγνώστη. Γρήγοροι διάλογοι, ποτισμένοι με κυνικό χιούμορ -διάχυτη η χρήση αργκό-, ζοφερή ατμόσφαιρα, αποκαλυπτική για την κοινωνία του Μεξικού· η ζωή εκεί δεν έχει και μεγάλη αξία.

INFO

Έλμερ Μεντόσα

«Εκείνη μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου»

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Σελίδες: 230

Τιμή: 15,26 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL