Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
30.7°C35.2°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.6°C34.9°C
2 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
30 °C
29.4°C36.5°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.2°C29.9°C
2 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
31 °C
31.2°C31.2°C
1 BF 23%
Μετρό Θεσσαλονίκης / Ξηλώνουν, εκβιάζουν, απολύουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετρό Θεσσαλονίκης / Ξηλώνουν, εκβιάζουν, απολύουν

132048419-Α.jpg

Ακόμη και απεργοσπαστικό μηχανισμό έστησαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (ΕΦΑΠΟΘ) και το ΥΠΠΟΑ για να σηκώσουν άρον άρον τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), που τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς στο μετρό Θεσσαλονίκης και ζητώντας να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των μελών του.

Καταγγέλλουν ΕΦΑΠΘ και ΥΠΠΟΑ

«Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη διοίκηση της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης για την ταυτόχρονα αντιεπιστημονική και αντεργατική στάση της. Βασιλικότερη του βασιλέως στην απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων, αλλά και των υποκείμενων στρωμάτων που έφυγαν άκλαυτα ειδικά τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεών μας, η διοίκηση της ΕΦΑ την εβδομάδα αυτή λειτούργησε ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, ενώ εκβιαστικά και με έμμεσες απειλές στο παρελθόν δρομολόγησε τις νυχτερινές βάρδιες» αναφέρει ο ΣΕΚΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.  Όπως καταγγέλλει, «η απεργία υπονομεύτηκε από την ΕΦΑΠΟΘ καθώς τις ημέρες της απεργιακής κινητοποίησης η ανασκαφή συνεχίστηκε, αφενός, με επίβλεψη μόνιμης υπαλλήλου, αφετέρου, με ελάχιστους αρχαιολόγους αναλογικά με τον αριθμό των εργατών -και ενώ η μεγάλη πλειονότητα του εξειδικευμένου προσωπικού συμμετείχε στην απεργία-, παραδίδοντας μάλιστα τον σταθμό με ξεπάτωμα των ελληνιστικών στρωμάτων».

Στοχοποιούν εργαζόμενους

Καταγγέλλει, επίσης, ότι η ΕΦΑΠΟΘ ετοιμάζει τώρα εκδικητικές απολύσεις, και μάλιστα την ώρα που έκανε μια πρόσληψη αρχαιολόγου κατά τη διάρκεια της νόμιμης απεργίας κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Ο ΣΕΚΑ μιλά για «στοχοποίηση» συγκεκριμένων εργαζόμενων συμβασιούχων αρχαιολόγων, μεταξύ των οποίων μάλιστα και μία έγκυος. «Αλήθεια, πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει μια υπηρεσία που θέλει μάλιστα να αναφέρεται στον πολιτισμό; Η ανασκαφή πήγε περίπατο, παίρνοντας μαζί και την απαραίτητη αρχαιολογική τεκμηρίωση του σταθμού! Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία απόλυση και να συνεχιστεί χωρίς διακοπή η εργασία όλων των συναδέλφων, τόσο στις καταγραφές όσο και στα νέα σκάμματα, την ανάγκη των οποίων έχουν μάλιστα ανοιχτά δηλώσει ο ανάδοχος και ο κύριος του έργου!» τονίζει και παράλληλα ζητά να καταβληθούν οι οφειλόμενες από οκταμήνου αυξήσεις στη μισθοδοσία προς τους εργαζόμενους και να υπογραφούν άμεσα «οι επικαιροποιημένες συμβάσεις μας, χωρίς εμβόλιμους αντεργατικούς νέους όρους».

Οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι στο μετρό Θεσσαλονίκης καλούν το ΥΠΠΟΑ και την ΕΦΑΠΘ «να μην εφαρμόσουν ποτέ ξανά στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης την εξοντωτική 3η βάρδια, που πλήττει ταυτόχρονα εργαζόμενους και αρχαιότητες», τονίζοντας ότι «οι fast track διαδικασίες είναι συνέχεια και το αποκορύφωμα της καταστροφής που προκάλεσε η επίσημη απόσπαση αρχαιοτήτων με άλλα μέσα».  Όπως υποστηρίζουν, «ΑΚΤΩΡ, Αττικό Μετρό και ΕΦΑ βρέθηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους 12 μήνες σε έναν αντεργατικό συναγωνισμό κορυφής χωρίς τέρμα, λες και δεν τους αρκούν οι ήδη απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και το επικίνδυνο εργοταξιακό περιβάλλον».

Κινητοποιήσεις φέρνουν οι 24 απολύσεις

Στο μεταξύ, χθες και το Συνδικάτο Οικοδόμων προχώρησε σε 24ωρη απεργία στα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας την αιφνιδιαστική απομάκρυνση 24 εργαζόμενων στον κατασκευαστικό τομέα από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. «Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανένας συνάδελφος χωρίς δουλειά!» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του και προειδοποιεί ότι αυτή είναι η «πρώτη και αποφασιστική απάντηση στα σχέδια της εταιρείας να κάμψει κάθε αγωνιστική προσπάθεια για δουλειά με δικαιώματα, με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων».

Ανάκληση των απολύσεων ζήτησε ο αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστος Γιαννούλης, χαρακτηρίζοντας «βαρβαρότητα» τις αιφνιδιαστικές και αδικαιολόγητες απολύσεις. Μάλιστα, σημείωσε ότι ανάμεσα στου απολυμένους είναι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ζητώντας μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια, αλλά και οικογενειάρχες που έχουν να φροντίσουν παιδιά με προβλήματα αναπηρίας. «Να παρθούν πίσω οι απολύσεις και οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην εργασία τους ΤΩΡΑ!» ζήτησε και η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, θυμίζοντας ότι «η εργολάβος εταιρεία λαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου που προκάλεσε η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για την αλλαγή στον σχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου». Κάλεσε το υπουργείο Μεταφορών και τη διοίκηση της Αττικό Μετρό «να ανακοινώσουν το πλήρες χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και παράδοσης του έργου, όπως και το πόσο κοστίζει στο Δημόσιο η πολύχρονη καθυστέρηση που επέβαλε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL