Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.3°C26.2°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.5°C26.4°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.4°C25.0°C
1 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.7°C23.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
2 BF 44%
ΚΘΒΕ / Στόχος μας, να φέρουμε τους καλύτερους για τους καλύτερους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΘΒΕ / Στόχος μας, να φέρουμε τους καλύτερους για τους καλύτερους

Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra Tempo, στο θέατρο Δάσους 6 και 7 Ιουλίου

 «Στόχος μας είναι η παραγωγή σημαντικού πολιτιστικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα, η εξωστρέφεια, οι συνεργασίες, ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του ΚΘΒΕ και η εδραίωσή του ως σημαντικού θεάτρου στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον κόσμο» δήλωσε χθες ο Αστέριος Πελτέκης, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), παρουσιάζοντας τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί και το καλοκαιρινό πρόγραμμα του θεάτρου.

Μαζί του στο πάνελ, πέρα από εκπροσώπους της διοίκησης, ήταν οι σκηνοθέτες Βασίλης Παπαβασιλείου και Γιάννης Ρήγας, που ήταν και δάσκαλοί του, αλλά και ο συνεργάτης του Χρήστος Σουγάρης. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το ΚΘΒΕ στο καλοκαιρινό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο παραγωγές, εκ των οποίων η μία φέρει και το «στίγμα» του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, αλλά και τα φεστιβάλ Δάσους και Διεθνές. Το «ρεπερτόριο» σε βάθος διετίας θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει πολλά σοβαρά ονόματα, που καλύπτουν όλες τις τάσεις στον χώρο του θεάτρου. Ο Αστέριος Πελτέκης ανέφερε τους Χουβαρδά, Γκραουζίνις, Καραζήση, Σκουρλέτη, Μοσχόπουλο, Τζουμέρκα, Μαρκουλάκη, Αζά, Τσινικόρη, Φιλίππογλου, Παπούλια, Δεντάκη, Μπινιάρη, Φριντζήλα, Ασπιώτη, Φεζολάρι, Κακάλα, Μπισμπίκη κ.ά., με τους οποίους, όπως είπε, ήδη έχουν κλείσει συμφωνίες. Ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα οριστεί, τουλάχιστον προς το παρόν, κάποιος αναπληρωτής του, αλλά το καλλιτεχνικό έργο θα συνδιαμορφώνει μια ομάδα συνεργατών του, αποτελούμενη από την θεατρολόγο Ιφιγένεια Ταξοπούλου και τους ηθοποιούς Χρήστο Σουγάρη και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Όλες οι τάσεις του θεάτρου

«Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε τους καλύτερους για τους καλύτερους. Το μόνιμο θέμα είναι να παράξουμε καλό θέατρο και να είμαστε σε εγρήγορση για ό,τι διαμορφώνει τη συγκυρία. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε τάσεις στη θεατρική αισθητική ή κάποιους συγκεκριμένους καλλιτέχνες, μας ενδιαφέρει ολόκληρη η γκάμα: πειραματικό, μοντέρνο, σύγχρονο ή εμπορικό, αρκεί να υπηρετείται με επαγγελματισμό και ήθος. Επίσης θέλουμε το ΚΘΒΕ να τονώσει τη θεατρική αγορά της πόλης και το κοινό να γεμίσει τις αίθουσες του θεάτρου» τόνισε. Μίλησε και για την ανάγκη να επανέλθει η εξωστρέφεια του ΚΘΒΕ, μέσα από συνέργειες και συνεργασίες με άλλους θεσμούς της πόλης, για την προσπάθεια που ξεκινά για να γίνει πιο φιλικός προς το περιβάλλον ο οργανισμός, αλλά και για το κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο του ΚΘΒΕ.

H «Ελένη» του Ευριπίδη, στο θέατρο Δάσους 14 και 15 Ιουλίου

Με Ευριπίδη και Αριστοφάνη - Ηρώνδα

Η μία από τις δύο παραστάσεις που θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ είναι περσινή, η « Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Αυτή θα εκπροσωπήσει και το ΚΘΒΕ στο φεστιβάλ της Επιδαύρου. «Η παράσταση είναι καρπός μιας ευτυχούς στιγμής των ανθρώπων της» είπε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Παπαβασιλείου, προσθέτοντας ότι η παράσταση θέτει το ερώτημα του πώς μπορεί μια τραγωδία να μην είναι εντελώς τραγική, κάτι που -όπως είπε- τον απασχολεί ιδιαίτερα. Η δεύτερη παραγωγή φέρει τον τίτλο «Αριστοφάνης - Ηρώνδας: Contra Tempo» και ήταν μια ιδέα του Αστ. Πελτέκη . Η δημιουργική σύνθεση κειμένων έγινε από τον Άκη Δήμου και τη σκηνοθετεί ο Γιάννης Ρήγας. «Η παράσταση συνδέει το παλιό με το καινούργιο. Είναι μια παράσταση για να μιλήσουμε για μας, για την τέχνη του θεάτρου, για τους ηθοποιούς και για εκείνο που έχουμε μάθει να αγαπάμε και για ό,τι έρχεται τώρα. Φτιάχνουμε μια παράσταση γελαστική και σοβαρή μαζί», δήλωσε ο σκηνοθέτης της.

Στο 8ο Φεστιβάλ Δάσους θα παρουσιαστούν 16 θεατρικές παραστάσεις και 13 συναυλίες στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης. Το φεστιβάλ άνοιξε προχθες με τη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα και της Γιώτας Νέγκα, ενώ στις 9 Ιουνίου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ματωμένα Χώματα», βασισμένη στο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL