Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Σκάνδαλο υποκλοπών - PEGA / Διασυρμός για την κυβέρνηση – Όλα όσα έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών - PEGA / Διασυρμός για την κυβέρνηση – Όλα όσα έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατάθεση δημοσιογράφων στην επιτροπή PEGA
(EPA/OLIVIER HOSLET)

Ο πανευρωπαϊκός και διεθνής διασυρμός για το ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών εντείνεται μετά τα όσα ακούστηκαν από τους Έλληνες αξιωματούχους στην σημερινή ακρόαση της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα, παρά τις προσπάθειες της μεγαλύτερης Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ερχόμενη Δευτέρα 12/9.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τρεις ερευνητές δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης, Σταύρος Μαλιχούδης και Ελίζα Τριανταφύλλου, παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής PEGA μετά από πρόσκληση του Ευρωκοινοβουλίου και ενημέρωσαν το σώμα για τα πραγματικά γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το ελληνικό σκάνδαλο παρακολουθήσεων μέσα από την προσωπική τους εμπειρία και τη δημοσιογραφική τους έρευνα.

Ο Θανάσης Κουκάκης αναφέρθηκε στο πώς αντιλήφθηκε ότι έπεσε θύμα παρακολούθησης τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το παράνομο λογισμικό Predator, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Πρασίνων, του RENEW αλλά και της Αριστεράς και συγκεκριμένα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου και του Κύπριου αντιπροέδρου της PEGA, Γ. Γεωργίου, δήλωσε για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα «Αυτό δεν είναι κράτος, είναι παρακράτος».

Ο Σταύρος Μαλιχούδης ανέφερε πως στην Ελλάδα «οι δημοσιογράφοι παρουσιάζονται με έναν τρόπο που δυνητικά είναι επικίνδυνοι για τη χώρα. Αυτοί που κάνουν αποκαλύψεις απαξιώνονται επαγγελματικά» ενώ πρόσθεσε πως «η παρακολούθηση θα έπρεπε να είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο και στην Ελλάδα δεν είναι».

Η Ελίζα Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στο ζήτημα της αυτολογοκρισίας στην Ελλάδα και στο γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι γνωρίζουν πως είναι αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις να δημοσιοποιήσουν κάτι στο μέσο που εργάζονται. Επιπλέον τόνισε ότι «το απόρρητο των επικοινωνιών είναι συνταματικό αγαθό που πρέπει να προστατεύεται πάση θυσία και η άρση πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών εγκλημάτων».

Οι τρεις δημοσιογράφοι ξετύλιξαν όλο το κουβάρι των δημοσιογραφικών ερευνών τους για τις εταιρείες που εμπορεύεται το Predator, για τα πρόσωπα που είναι στην ιδιοκτησία των συγκεκριμένων εταιρειών, για την διαπλοκή τους με την εξουσία στην Ελλάδα αλλά και για τις σκοτεινές πρακτικές που ακολουθεί το κράτος. Και οι τρεις δημοσιογράφοι απέδειξαν πως στελέχη της κυβέρνησης καταχράστηκαν τις διατάξεις του ελληνικού νόμου για τις νόμιμες παρακολουθήσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας και τις χρησιμοποίησαν για να παρακολουθούν τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  Στέλιος Κούλογλου ρώτησε τον δημοσιογράφο, Θανάση Κουκάκη σχετικά με τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, αλλά και για το πώς είναι σίγουρος ότι δεν κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο κάποια ξένη κυβέρνηση ή οργανισμός. Ο Θανάσης Κουκάκης απάντησε ότι το κόστος αγοράς των υπηρεσιών σύμφωνα με Citizen lab και τους καταλόγους στο dark web δεν μπορεί να το αγοράσει ιδιώτης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιοσημείωτη ήταν η τοποθέτηση Πολωνής ευρωβουλευτή του RENEW που δήλωσε ότι «όσα καταθέτετε, τα ξέρω. Τις ίδιες πρακτικές εφάρμοσε η κυβέρνηση στην Πολωνία κατά της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, προκειμένου να κρατήσουν την εξουσία».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι τρεις Έλληνες αξιωματούχοι, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους επικαλέστηκαν πολλές φορές το απόρρητο της έρευνας και της «εθνικής ασφάλειας», με αποτέλεσμα να μη δώσουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για το σκάνδαλο στους Ευρωβουλευτές. Στην απάντησή του ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ δήλωσε πως ο ορισμός του όρου «εθνική ασφάλεια» είναι αόριστος και ασαφής και πως δεν είναι αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ να αξιολογήσει αν κάποιος τέθηκε υπό παρακολούθηση δικαίως ή αδίκως. Τέλος, εντύπωση προκάλεσε ότι ο Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας του Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αμφισβήτησε ακόμη και την ύπαρξη σκανδάλου παρακολουθήσεων.

Τέλος, έγινε αντιληπτό ότι οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για την υποχώρηση του Κράτους – Δικαίου με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά δικαστικών, δημοσιογράφων, τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου αλλά και την ευρύτερη κατάπτωση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Σε συνέχεια και της έκθεσης της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα εντοπίστηκαν σωρεία ζητημάτων Δημοκρατίας: Η απουσία νομοθετικού πλαισίου για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο περιορισμένος αριθμός διώξεων για υποθέσεις διαφθοράς, η αδιαφανής κατανομή των χρημάτων από τη λίστα Πέτσα στα ΜΜΕ, οι επιθέσεις, οι απειλές και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αποτελούν τον μακρύ κατάλογο των πράξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος του κράτους δικαίου που κατέγραψε η έκθεση.

https://youtu.be/f_nbwUXZ2Aw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL