Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Θανάσης Κουκάκης στην PEGA / Οι εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους, προφανής σχέση Δημητριάδη-Intellexa
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θανάσης Κουκάκης στην PEGA / Οι εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους, προφανής σχέση Δημητριάδη-Intellexa

ΚΟΥΚΑΚΗΣ PEGA

Μήνυμα στην ελληνική Δικαιοσύνη να αξιοποιήσει άμεσα την δημοσιογραφική έρευνα στο σκάνδαλο των υποκλοπών έστειλε μιλώντας στην Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί εδώ και μήνες δεν έχει γίνει έρευνα στις εγκαταστάσεις της Intellexa στην Ελλάδα και δεν έχουν δεσμευτεί έγγραφα και ψηφιακά δεδομένα, ο κ. Κουκάκης ήταν σαφής: «Η δημοσιογραφική έρευνα στην Ελλάδα, μέρα με την ημέρα, φέρνει στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνεργαστεί με ανθρώπους που είναι πολύ σκοτεινή ... αυτά τα πρόσωπα εμπλέκονται και στις προμήθειες συστημάτων παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ και με την εταιρεία Intellexa. Αναμένουμε τις εισαγγελικές Αρχές, να κάνουν τη δουλειά τους και να αξιοποιήσουν την δημοσιογραφική έρευνα, προκειμένου να πιστοποιήσουν αυτό που που προκύπτει εύκολα από τη δημοσιογραφική έρευνα. 

Το Inside Story και οι Reporters United δείχνουν πώς συναλλάσσεται ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου με τον πρώην εκπρόσωπο της Intellexa στην Ελλάδα. Πώς αυτός, ο πρώην εκπρόσωπος της Intellexa στην Ελλάδα, άνθρωπος που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις ελληνικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη, φέρνει μέσω κυπριακής εταιρείας και στήνει την υποδομή της Intellexa στην Ελλάδα. Οι σχέσεις είναι προφανείς», όπως τόνισε.

Αξιοσημείωτο είναι και το παράδειγμα που έφερε ο δημοσιογράφος, για να τεκμηριώσει πως «το να οχυρώνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη πίσω από δικαιολογίες ότι δεν έχει αγοράσει το Predator, είναι αστείο. Για παράδειγμα, σήμερα το Λιμενικό διαθέτει επτά εξαιρετικά σκάφη που χρησιμοποιεί για τους δικούς του σκοπούς. Αυτά τα σκάφη δεν αγοράστηκαν από το ελληνικό Δημόσιο. Το πρωθυπουργικό γραφείο ζήτησε από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να κάνει δωρεά αυτά τα σκάφη. Εμφανίζεται ως αγοραστής το Ελληνικό Δημόσιο; Όχι. Ποιος εμφανίζεται ως αγοραστής και δωρητής των σκαφών; Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει με το Predator. Και το λέω σχηματικά μέσα από ένα απτό παράδειγμα, για να διευκολύνω τη σκέψη σας...».

Να κινηθούν οι ίδιες διαδικασίες όπως με την Ουγγαρία

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κουκάκης έκανε σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να «συναιτιστεί» από τις Βρυξέλλες, καθώς μετά την θέσπιση όρων για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μοιάζει όλο και περισσότερο να εμπίπτει στην περίπτωση της Ουγγαρίας του Όρμπαν. «Αυτό που περιγράφεται ως σκάνδαλο παρακολουθήσεων και υποκλοπών στην Ελλάδα είναι ακόμα μια ένδειξη για το πόσο παραβιάζεται το κράτος Δικαίου στη χώρα μου. Είναι πράγματι προβληματικό ότι δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια διαπιστώνουμε διαρκή επιδείνωση της ποιότητας της νομοθεσίας στην Ελλάδα, με τρόπο που δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε κυρίως το κράτος Δικαίου. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται τόσο χαμηλά στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου δεν είναι τυχαίο. Λυπάμαι που την επιβεβαιώνω. 

Όλα αυτά έχουν γίνει στη βάση πολιτικών αποφάσεων. Η κυβέρνηση κάθε φορά που ελέγχεται από τον Τύπο λειτουργεί υστερικά. Είναι χαρακτηριστικές οι τελευταίες εβδομάδες, με τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις. Έχει επιτεθεί στους μισούς Έλληνες και ξένους ανταποκριτές. Δεν δέχεται την κριτική για τις αποφάσεις που λαμβάνει, αποφάσεις που παραβιάζουν σε όλο του το εύρος το κράτος Δικαίου. Δεν είναι αντικείμενο αυτής της Επιτροπής, αλλά πολλοί μετέχετε και σε άλλες. Βασική προϋπόθεση για να εκταμιεύονται πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ο σεβασμός του κράτους Δικαίου. Βεβαίως, ψηφίστηκε για άλλη χώρα, αλλά ίσως, το θέτω ως σκέψη, να έπρεπε να απευθυνθεί και στην ελληνική κυβέρνηση για ακριβώς τον ίδιο λόγο. Γιατί μια χώρα για να απολαμβάνει προνομίων και πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει τουλάχιστον να σέβεται το κράτος Δικαίου.

Έχει γίνει κατάχρηση της αιτιολογίας της "εθνικής ασφάλειας" για τις παρακολουθήσεις. Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου το 2021 μία εισαγγελική λειτουργός που εποπτεύει την ΕΥΠ, μέσα σε ένα χρόνο, υπέγραψε 15.975 αποφάσεις παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας. Υπέγραφε κάθε ημέρα 42 αποφάσεις παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ένας άνθρωπος, η κρίση του οποίου δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν άλλον. Το επισημαίνω για να δείξω πόσο σαθρό είναι το σύστημα, πόσο θεσμικά αδύναμο. Αν τουλάχιστον μπορέσετε με την επίσκεψή σας στην Ελλάδα να βοηθήσετε να βελτιωθεί αυτή η παθογένεια, αν μπορέσετε με την πυγμή και ισχύ που έχει αυτή η Επιτροπή να βελτιώσετε γενικά τις συνθήκες και το κράτος Δικαίου στη χώρα μου, θα είμαι προσωπικά ευγνώμων».

Θα βρεθούν και άλλες περιπτώσεις παρακολούθησης με το Predator

Ο Θανάσης Κουκάκης στην αρχική του τοποθέτηση κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, θύμισε αρχικά τα τρία κύρια θέματα που δημοσίευσε στους Financial Times και ενόχλησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη: 

  • τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε οι Έλληνες εισαγγελείς να μην μπορούν να προχωρήσουν απευθείας σε ποινική δίωξη τραπεζίτη για απάτη, αν δεν υπάρχει απόφαση της τράπεζάς του για μήνυση (στις δικές σας χώρες υποθέτω ο εισαγγελέας κάνει απευθείας δίωξη, στην Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να γίνει)
  • νομοθετική αλλαγή-πανευρωπαϊκή πατέντα, με όλο το εγκληματικό προϊόν που είχε δεσμευτεί από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και τους εισαγγελείς, να μπορεί να επιστρέφεται σε αυτούς που τέλεσαν παράνομες πράξεις αν δεν προχωρήσει η διαδικασία εντός 18 μηνών (στη Γερμανία ο εισαγγελέας όχι απλώς δεσμεύει αλλά δημεύει, στην Ελλάδα το εγκληματικό προϊόν αποδεσμεύεται και επιστρέφεται)
  • στοπ στην δυνατότητα των εισαγγελέων να ασκήσουν δίωξη για κακουργηματική φοροδιαφυγή, φόρου άνω των 150.000 ευρώ, εκτός αν η ελληνική φορολογική διοίκηση έχει τελεσίδικα βεβαιώσει την παράβαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε στέλνοντας το 2020 επιστολές διαμαρτυρίας στους Financial Times, που ωστόσο στήριξαν τους δημοσιογράφους τους.

Ακολούθως, καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να με θέσει υπό παρακολούθηση με συμβατική τεχνολογία, την 1η Ιουνίου. Το κινητό μου συμπεριφερόταν περίεργα, η μπαταρία τελείωνε γρήγορα, στις κλήσεις απαντούσαν χωρίς να ακούσω κουδούνισμα, μου έκανε εντύπωση. Σε δύο service του iphone μου δεν βρέθηκε τεχνικό πρόβλημα και αναζήτησα να δω αν είμαι υπό παρακολούθηση.

Τον Ιούλιο του 2020 φίλος μου με ενημέρωσε ότι βρίσκομαι υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και τον Αύγουστο του 2020 μου το επιβεβαίωσε παρουσιάζοντάς μου απομαγνητοφώνηση συνομιλίας μου. Αμέσως έκανα καταγγελία στην ΑΔΑΕ, στις 12/8. Όπως μάθαμε εκ των υστέρων από έρευνα των Reporters United, την ίδια ημέρα η ΕΥΠ διέκοψε την παρακολούθησή μου.

Η διορία που είχε η ΑΔΑΕ για να απαντήσει στην καταγγελία μου «έτρεχε» και η κυβέρνηση το Μάρτιο του 2021 τροποποίησε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μετά από 27 χρόνια, για να απαγορεύσει την ενημέρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Για το θέμα αυτό έχω προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ευελπιστώ ότι σύντομα θα δικαιωθώ.

Τρεις μήνες μετά, στις 12 Ιουνίου 2021, έλαβα ένα sms που με ρωτούσε αν γνωρίζω αυτό το θέμα, παραθέτοντας ένα link με οικονομική είδηση. Διαπίστωσα ότι ήταν τραπεζικό θέμα και μάλιστα απάντησα «όχι».

Όπως αποδείχθηκε, το κινητό μου επιμολύνθηκε από το Predator για τρεις μήνες, μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2021, όπως μου επιβεβαίωσε με αναλυτική τεχνική έκθεση το Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, τα στελέχη του οποίου έχουν μιλήσει ήδη στην Επιτροπή σας.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι διαθέτει το Predator. Αν δεν ήταν η Επιτροπή σας να ελέγξει το αν παρακολουθούνται ευρωβουλευτές, αν δεν είχε βρεθεί το link που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, εγώ θα ήμουν μια τυχαία υπόθεση, «παρακολούθηση μεταξύ ιδιωτών» όπως υποστήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ύπαρξη αυτής της Επιτροπής ανέδειξε την απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, έτσι διαπιστώθηκε ότι δεν ήμουν η μοναδική περίπτωση. «Τώρα που οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, θα βρεθούν και άλλες», κατέληξε ο κ. Κουκάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL