Live τώρα    
10°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
6.7°C11.1°C
0 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
3.8°C6.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
7.0°C11.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.6°C14.1°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
4.5°C5.9°C
3 BF 61%
Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Οι τοποθετήσεις των μελών και των στελεχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Οι τοποθετήσεις των μελών και των στελεχών

Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η διαδικασία της ολομέλειας συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., ενώ στη συνέχεια, έως τις 6 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα και οι καταληκτικές ομιλίες και θα εγκριθεί το τελικό κείμενο των προγραμματικών θέσεων.

*Ρεπορτάζ: Σπύρος Ραπανάκης, Αντώνης Ραυτόπουλος

Η διαδικασία ξεκίνησε χτες με τις ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλου, και του επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος, Γιώργου Σταθάκη.

Το σώμα της Συνδιάσκεψης αποτελείται από σχεδόν 2.375 άτομα, ήτοι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ευρωβουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και νεοεκλεγμένες Νομαρχιακές Επιτροπές. Στην εν εξελίξει ολομέλεια, η οποία διεξάγεται ηλεκτρονικά χωρίς φυσική παρουσία, θα τοποθετηθούν δεκάδες στελέχη. 

Τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Γιάννης Ραγκούσης: Δεν έχουμε μόνο μια μάχη επί των αντικειμενική συνθηκών και της επιδείνωσης της ζωής των πολιτών, αλλά πρέπει να κερδίσουμε και μια μάχη επό των συμβόλων. Έχουμε μια διπλή κρίσιμη μάχη μπροστά μας. Όχι μόνο να νικήσουμε έστω και με μια ψήφο αλλά και  να κερδίσουμε την κρίσιμη μάχη για τον χαρακτήρα των εκλογών με απλή αναλογική. Άλλαξαν πλήρως τα δεδομένα στην χώρα από το ´19. Καθοριστικός ρόλος της πανδημίας. Έφερε περιθωριοποίηση του ρόλου των πολιτικών υποκειμένων μέσα στην καραντίνα. 

Υπήρξαν δύο μεγάλες μεταβολές για το οπλοστάσιο όλων  των κυβερνήσεων:  Άρση συμφώνου σταθερότητας και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να συνεχίσει αυτή τη μάχη επί των συμβόλων απέναντι μας, το λεγόμενο αντί Σύριζα μέτωπο. Πρέπει να εξουδετερώσουμε μέσα από πράξεις ουσιαστικής επανατοποθέτησης για συγκεκριμένα θέματα τα σύμβολα με τα οποία μας έχουν ταυτίσει στην κοινωνία για να χτίσουν την ιδεολογική τους κυριαρχία

Εφαρμόζεται οικονομικό σχέδιο από την ελίτ της χώρας. Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος μετά- πρωθυπουργός, ένα ομόλογο στο οποίο έχουν επενδύσει τα  μεγάλα κρατικοδίαιτα παρασιτικά συμφέροντα της χώρας.  Να αναδείξουμε την κρισιμότητα της νίκης στις εκλογές με απλή αναλογική. Μια κρίσιμη μάχη που έχει να δώσει ο Μητσοτάκης είναι η απαξίωση της απλής αναλογικής για να χτίσει την στρατηγική του, που είναι αυτή  των δεύτερων εκλογών. Στόχος μας όχι μόνο η νίκη με μια ψήφο και να πείσουμε το εκλογικό σώμα για την κρισιμότητα των εκλογών καθώς και ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Το πιο ισχυρό μας όπλο είναι το πρόγραμμα. 

Αντώνης Λιάκος: Αλλάζει η κοινωνία και τα δεδομένα και χάνουν το έδαφος κάτω από  πόδια τους. Αν θέλει μια δύναμη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ρόλο που ξεκινά να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, το πρόγραμμα κάνει ακριβώς αυτό. Ανισότητες, κλιματική αλλαγή, δημοκρατικό κράτος. Κομβικά σημεία η παιδεία και ο πολιτισμός.  Δεν έχουμε κατανοήσει το μέγεθος των αλλαγών στις οποίες βρισκόμαστε μπροστά, όταν μιλάμε για τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Βρισκόμαστε σε μια σχετική αποκρυστάλλωση. Το πρόγραμμα είναι η ροή στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε και πρέπει να προσκαλέσουμε την κοινωνία , να ανοιχτούμε σε δίκτυα, κοινωνικά, καλλιτεχνικά κλπ. Να εμπλέξουμε την κοινωνία στην δημιουργία του προγράμματος, μην το κάνουμε αντικείμενο συζητήσεων μόνο του κομματικού μηχανισμού. 

Η ΝΔ προχωρά σε Οικονομικό, πολιτική, κοινωνική, ιδεολογική ανασυγκρότηση του αστικού κόσμου. Εμείς το θα το συγκροτήσουμε το αντίπαλο δέος ισότιμα με την κοινωνία. 

Αλέξης Χαρίτσης: Η Συνδιάσκεψη συνιστά τεχνολογική  και πολιτική αναβάθμιση. Οι πολλαπλές κρίσεις θέτουν σε αμφισβήτηση τα νεοφιλελεύθερα  δόγματα. Επιστρέφει το κράτος, έχουμε χαλάρωση δημόσιο νικών περιορισμών, δημόσιο νομική επέκταση κλπ. Επιστρέφει δηλαδή η πολιτική και αποδεικνύεται ότι  μπορεί να κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ το κατανοεί από την αντιδραστική σκοπιά. Εργαλειοποιώντας την πανδημία, εφαρμόζει ένα  πρόγραμμα  επιθετικού νεοφιλελεύθερη αυταρχισμού και επιχειρεί να καταστήσει ηγεμονικές τις ιδέες της δεξιάς. Κατάργηση δικαιωμάτων δεκαετιών, αυταρχικές μεθοδεύσεις παντού, εργασία, εκπαίδευση, πολυφωνία των μίντια. Με λίγα λόγια,  προσπαθεί να ξεμπερδέψει με την αριστερά και τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα που έρχεται από πολύ μακριά. Πάντα αφορούσε και πετύχαινε σύνθεση και συμπόρευση δυνάμεων και ανθρώπων με διαφορετικές καταγωγές αλλά κοινές αξιακές αρχές, φτιάχνοντας ένα κοινό πολιτικό σχέδιο με αναφορά στην κοινωνία . Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ισχυρότερο κόμμα του αριστερού σοσιαλιστικού χώρου στην Ευρώπη. Για να κερδίσεις την κρίσιμη πολιτική μάχη βασική προϋπόθεση είναι νικήσεις τη μάχη των ιδεών. Αυτό έκαναν οι αντίπαλοι μας,, έτσι συγκρότησαν το αντισυριζα μέτωπο και πέτυχαν την παλλινόρθωση του 2019. 

Το πρόγραμμα μας απαντάει  από προοδευτική σκοπιά στις προκλήσεις των καιρών μας. Χρειάζεται να αναλυθεί βαθιά το πρόγραμμα, να εξειδικευτεί και  να αναλυθεί σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. 

Δημήτρης Χατζησωκράτης: Ορισμένοι άσπονδοι φίλοι μας μάς κατηγορούν για το πώς θα ανέλθουμε στην κυβέρνηση και όχι με το πως αλλάζουμε. Το δεύτερο γίνεται σήμερα με τη διαδικασία μας. Το πρώτο είναι υποχρεωτικό, καθώς το αποζητούν τα κοινωνικά στρώματα που μας εκφράζουν. Το μήνυμα του προέδρου για νίκη ισχυροποιείται με τη δέσμευση στους πολίτες ότι ακόμα και αν δεν είμαστε πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές δεν θα πάμε σε διπλές εκλογές. Να ακυρώσουμε το σχέδιο του Μητσοτάκη για διπλές εκλογές. Αποτυχία δημιουργίας κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να ακολουθήσει δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό μπορεί να είναι εφικτό παρά τις αρνήσεις από ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και τις ανησυχίες του ΚΙΝΑΛ. Εδώ πρέπει να υπάρξει τομή. Να δημιουργήσουμε το κλίμα και να παρουσιάσουμε μία νέα πολιτική δυνατότητα που να είναι εφικτή. Κύρια ερωτήματα είναι από ποιους και για ποιους. Επίσης, σημαντικό είναι και με ποιους. Από χτες απαιτείται η προετοιμασία ώστε να γίνει δέσμευση αυτό το αίτημα με προοδευτική προοπτική. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το ΚΙΝΑΛ και την ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει στόχο την κατάργηση των αντιλαϊκών ρυθμίσεων που έχει φέρει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Στα αποκλίνοντα κόμματα υπάρχουν θέσεις που μας φέρνουν κοντά, όπως η αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Οι ίσες αποστάσεις προσφέρουν ευκαιρία στη ΝΔ για νέα τετραετία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Πορτογαλία το 2015 με τη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών – Μπλόκο – Κομμουνιστών συγκροτήθηκε κυβέρνηση, η οποία ανανεώθηκε και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Ρένα Δούρου: Οι γνωστοί «συριζολόγοι» έγραψαν ότι στην Προγραμματική Συνδιάσκεψή μας θα υπάρξουν εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και μαχαιρώματα. Αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει. Η συλλογικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό μας. Σε όλη την Ελλάδα έχουμε αποδείξει εδώ και ένα χρόνο μέσω των περιφερειακών συνδιασκέψεων, πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή σε μία διαδικασία ουσιαστική και όχι γραφειοκρατική. Την ίδια ώρα που η πανδημία απειλούσε, που ο Μητσοτάκης απειλούσε την εργασιακή πραγματικότητα. Αποδεικνύουμε πως παράγεται πολιτική, όταν άλλοι χώροι αναδιπλώνονται στο εσωτερικό τους. Αποδεικνύεται απέναντι σε μία κυβέρνηση, η οποία επιτίθεται στην κοινωνία. Αποδείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Η θέσεις μας είναι η έμπρακτη απόδειξη. Κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν είχε προχωρήσει στο να θέσει το πρόγραμμά της σε δημόσιο διάλογο. Τολμήσαμε να κάνουμε απολογισμό της διακυβέρνησής μας, κανένας άλλος δεν έχει τόσο εξόχως δημοκρατικές λειτουργίες. Αυτά είναι η αφετηρία μας για να σχεδιάσουμε το αύριο του τόπου. Μαζί με τους ευάλωτους, τις γυναίκες, τους lgbtqi+, τους νέους, με την πλειοψηφία της κοινωνίας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνεχίζουν με αυταπάρνηση. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, παρότι τα «χορτασμένα» ΜΜΕ δινουν μάχη ώστε να πεισουν για αυτό. Δημιουργήσαμε ένα οδικό χάρτη για την κλιματική κρίση, τη μεταδημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το κράτος δικαίου. Όχημά μας ήταν και έιναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.

Σωτήρης Αλεξίου: Είμαστε φάρος για οικολογικές και αριστερές δυνάμεις, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι κρίσιμο να χαρτογραφήσουμε τις συνθήκες στην μετά-πανδημία εποχή, κάτι που θα μας βάλει ξανά στην πρωτοπορία. Πρέπει να ανατρέψουμε τις τρομακτικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες είναι ένα υβρίδιο δεξιάς και ακροδεξιάς. Η διαδικασία και τα συμπεράσματα που θα βγουν είναι ο καθρέφτης του τι συμβαίνει στο εσωτερικό μας, που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα πρέπει να δημιουργεί πεδία σύγκρουσης. Να δημιουργήσουμε δίπολα υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, να οξύνουμε την κοινωνική κίνηση, να αποτελέσουμε κύτταρα που θα δημιουργήσουμε κινητικότητα. Να δώσουμε αξιοπιστία ότι θα δώσουμε τις μάχες της νέας γενιάς. Αυτή η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να ελεγξει, το καταστέλλει. Χρέος μας να εμπνεύσουμε τους νέους. Αυτό πρέπει να αποτελέσει και συνολικό προσανατολισμό του κόμματος.

Χρήστος Σπίρτζης: Επιβεβαιώνεται και σήμερα ότι ο πλούτος μας είναι οι ιδέες, η πίστη μας στις αρχές και τις αξίες μας, απομένει να βρούμε ξανά τη δύναμη μας, τους ανθρώπους που μας στήριξαν, αυτούς που βρίσκονται σε αβεβαιότητα από την κρίση, τους νέους που οδηγούνται ξανά στο περιθώριο και τον προοδευτικό κόσμο που αναζητά τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον προστατέψει από το σχέδιο της ΝΔ. Σε λίγη ώρα θα ψηφίσουμε όλοι μαζί ένα προγραμματικό πλαίσιο επαρκές συνθετικό, προωθητικό, που αποδεικνύει τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, μεταξύ του κοινωνικού κράτους και της βαρβαρότητας των αγορών, μεταξύ των υγιών παραγωγικών δυνάμεων και μεταπρατών, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. 

Είναι ώρα αυτόν τον πλούτο μας να τόν εξειδικεύουμε μέσα στην κοινωνία μαζί με την κοινωνία των πολιτών, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Πρέπει να εμπνεύσουμε οραματικά και πολιτικά την κοινωνία και για να το κάνουμε πρέπει να εμπνευστούμε πρώτα εμείς από αυτήν, οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις μεγάλες οργανωτικές μας αδυναμίες, για να αλλάξουμε την κοινωνία δεν αρκεί η αέναη ζύμωση μεταξύ μας, αλλά πρέπει να την ακούσουμε, να μιλήσουμε για τα θέματα που την αφορούν και ταυτόχρονα να σπάσουμε κοινωνικά ταμπού, δογματισμούς και αγκυλώσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στην κοινωνία. Δεν αλλάζουμε την κοινωνία χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον συνδικαλισμό, τα επιμελητήρια ,τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες τους νέους, χωρίς να φτιάξουμε κλίμα προοδευτικής συνεργασίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε δώρο τους δήμους, τις περιφέρειες, τους φορείς, μένοντας κλειστοί και φοβικοί. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να την αλλάξουμε χωρίς να μένουμε πιστοί στις αξίες μας. 

Το κυβερνητικό πρόγραμμα μέσα από διαρκή διαδικασία διαλόγου και εξειδίκευσης  θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που κλονίστηκε στις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν, να μας εμπιστευτούν ξανά ως τη μόνη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που υπάρχει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις τράπεζες, το εργασιακό πλαίσιο, για το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο ως φορείς πλιάτσικου της δημόσιας περιουσίας, για την πράσινη μετάβαση ταυτόχρονα με την οικοδόμηση παραγωγικής δομής.  Δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη πρόταση για τη δημοκρατία βλέποντας τα σώματα ασφαλείας ως μαύρο κουτί, βλέποντας αυτά που κάνει η ΝΔ χωρίς να έχουμε προοδευτική πρόταση για τη λειτουργία, τον κοινωνικό έλεγχο την αντιμετώπιση του αστυνομικού, λιμενικού, πυροσβέστη ως πολίτη και εργαζομένου. Δεν μπορούμε να μην κλονίσουμε τον ψευτοπατριωτισμό της δεξιάς αν δεν έχουμε ξεκάθαρη πρόταση για τα εθνικά μας θέματα. 

Για όλα αυτά χρειαζόμαστε σεβασμό μεταξύ μας, δημοκρατικές διαδικασίες, ενιαίους κανόνες, διακριτούς ρόλους και νέα οργανωτική δομή, χρειαζόμαστε τη δόμηση του βασικού στοιχείου τη αριστεράς της προοδευτικής παράταξης, δηλαδή της συντροφικότητας που λείπει πολλές φορές, της διάθεση σύνθεσης και του σεβασμού στις αποφάσεις, που σήμερα υπάρχει, και της όρεξης για δουλειά για να ανατρέψουμε τη δεξιά. 

Νίκος Σκορίνης: Η πανδημία και το οικονομικό κραχ του 2010 ανέδειξαν τα δομικά προβλήματα του συστήματος και της χώρας. Το αντιπαραγωγικό μοντέλο είναι ευάλωτο σε κάθε κρίση, και θα τα βρούμε μπροστά μας, όταν ξαναγίνουμε κυβέρνηση. Η 27η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα των μικρομεσαίων. Το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χιλιάδων εργαζόμενων που βρέθηκαν στον δρόμο την περίοδο των μνημονίων επαναλαμβάνεται την τελευταία περίοδο. Σήμερα, με τη φιλική στις επιχειρήσεις κυβέρνηση της ΝΔ, τα στοιχεία αναδυκνύουν την ανασφάλεια που επικρατεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Χαρά Καφαντάρη: Η συζήτηση πρέπει να γίνει κυρίως με την κοινωνία, να είναι συγκεκριμένη και να απαντάει στις ανάγκες της. Μία κοινωνία που πλήττεται από το καθεστώς Μητσοτάκη, στην πανδημία, στον χώρο των μικρομεσαίων, στην οικονομια, στους νέους, στα δικαιώματα. Η δήλωση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα για νίκη έστω και με μία ψήφο δημιουργεί ελπίδες. Εμείς πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι. Η Αριστερά πάντα αναλμβάνει τα δύσκολα. Πρέπει να αντιστοιχήσουμε την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ με την οργανωτική. Να απευθυνθούμε σε κάθε προοδευτικό πολίτη για να κερδίσουμε. Η δυναμική του καθεστώτος Μητσοτάκη αλλάζει συνειδήσεις στην κοινωνία, για αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε συμμαχίες στους κοινωνικούς χώρους.

Οι θέσεις μας πρέπει να εκλαϊκευτούν, να γίνουν κατανοητές. Μιλάμε για πράσινη μετάβαση. Με ποιους όμως; Μιλάμε με τις δυνάμεις της κοινωνίας και όχι με τις δυνάμεις της αγοράς. Να μιλήσουμε για την ενεργειακή φτωχεια. Τί σημαίνει κλιματική αλλαγή. Να αναλύσουμε την ταξικότητα που υπάρχει. Η συμμετοχή μας στα κινήματα είναι σημαντική, μπορούμε αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε ένα κίνημα κατά της ακρίβειας. Στόχος μας πρέπει να είναι η δημοκρατική πράσινη πορεία, η δημιουργία αντιστάσεων στο εργασιακό κομμάτι και να επαναφέρουμε τον πολίτη στο προσκήνιο.

Θοδωρής Δρίτσας: Η Συνδιάσκεψη δημιουργεί πολιτικό γεγονός. Η στρατηγική της δεξιάς για να ανατραπεί απαιτεί αξιόπιστη εναλλακτική και στρατηγική από την αριστερά, δεν αρκεί η αποδόμηση. Η ΝΔ έχει πολύ σοβαρούς λόγους να φοβάται πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο και πρέπει να διευρύνουμε τις αντιστάσεις. Αυτό πρέπει να γίνει κορυφαία προτεραιότητα και της στρατηγικής της αριστεράς, με δυνατότητα εφαρμογής άμεση, όπως και το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αντίστασης. Σε αυτή την κατεύθυνση η «μυσταγωγία» στο Κατράκειο την Παρασκευή, ανέδειξε μια ελπίδα και μια καινούρια αισιοδοξία. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με στόχο και την επιδίωξη για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την εκλογική νίκη, η ομιλία του Δημήτρη Τζανακόπουλου που συνοπτικά παρουσίασε το βασικό πυρήνα της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταλήξει στην πρόταση για το κείμενο της πολιτικής απόφασης και του Γιώργου Σταθάκη που έδωσε τον τόνο των προγραμματικών θέσεων που έχει πολύ μεγάλη σημασία, μαζί με όλο το άλλο οπλοστάσιο να το κάνουμε όχι μόνο αφήγηση αλλά και διεκδίκηση. Για να νικήσουμε πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και πρέπει καινούριες βάσιμες και αξιόπιστες προσδοκίες να γεννηθούν στο κοινωνικό σώμα, προσδοκίες που θα ξεπερνούν τις προηγούμενες καλές και κακές στιγμές μας και θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια νέα συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με πλατιά κοινωνικά στρώματα.

Να είμαστε από σήμερα παρούσες και παρόντες στους στόχους και τη μάχη, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε προετοιμασμένοι και για μαραθώνιο. Ναι στη Συνδιάσκεψη, να γίνει και διεκδικητική και να το κερδίσουμε αυτό ως μια ακόμη απόδειξη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι εσωστρεφείς. Και η Προγραμματική Συνδιάσκεψη από πολλούς θεωρήθηκε ως εγχείρημα εσωστρεφές όπως και η μελέτη και σύνταξη του Απολογισμού όπως και το κείμενο για τη Διακήρυξης, όπως και πολλά άλλα και αποδόθηκαν στα «γκρουπούσκουλα του 3% στην αρχή».

Ο ρόλος του κόμματος είναι: ένωση ελεύθερων προσώπων που συμφωνούν σε ένα πλαίσιο ιδεολογικό και πολιτικό έστω γενικό για να επεξεργάζονται πολιτικές προτάσεις μαζί με την κοινωνία και να της τις προτείνουν για να αλλάξει ο κόσμος. Θέλουμε σύγχρονο κόμμα, πράγματι πρέπει να συζητήσουμε με την παραδοχή ότι το κόμμα το συμμετοχικό που αποφασίζει και ευθύνεται για τις αποφάσεις του συλλογικά είναι όρος και εκ των ων ουκ άνευ και σε αυτή την κατεύθυνση να τελειώνουμε με ψεύτικα διλήμματα «ποιοι είναι με τη διεύρυνση και ποιοι δεν είναι».

Κώστας Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση παρουσιάζεται ότι πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία  ενώ η χώρα βουλιάζει. Η αναντιστοιχία μεταξύ πραγματικότητας και επικοινωνίας  σύντομα θα καταρρεύσει. Εμείς με αυτοπεποίθηση,  ρεαλισμό, αισιοδοξία, πρόγραμμα και συμμαχίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι. 

Η Ελλάδα ενώ ο κόσμος αλλάζει έχει μια κολλημένη και εμμονική κυβέρνηση. Υπάρχουν  δυσκολίες έξω από εμάς και δύσκολα μπορούν να αλλάξουν την επόμενη περίοδο. Χρειάζεται εξωστρέφεια, πιο τεκμηριωμένο λόγο, πιο αναβαθμισμένο πολικό λόγο και κάθε μέρα να την αντιμετωπίζουμε ως προεκλογική. Χρειάζεται επιτάχυνση, οργανωτική και πολιτική δουλειά.  

Οι αυτό διοικητικές εκλογές θα κριθούν πολιτικά και προγραμματικά, θα κριθούν από την ωριμότητα μας. Να δούμε κατάματα τη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα, έχοντας βγάλει διδάγματα από το 2014 και το 2019. Αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία με ένα ευρύ φάσμα αυτό διοικητικών που δεν έχουν πολιτική στέγη. 

Η νέα εποχή έχει μεγάλες προκλήσεις. Αλλάζει η παγκόσμια οικονομία, το  εργασιακό, η κλιματική κρίση αναδεικνύεται ως η πιο σημαντική και ταξική πρόκληση τον 21ο αιώνα. Η Ν.Δ. δεν μπορεί αν ακολουθήσει αυτές τις αλλαγές καθώς προσαρμόζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα  συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων. 

Έχουμε 25% αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στην διετία, ενώ ο Χατζηδάκης έλεγε ότι θα μειωθούν.  Τι θα γίνει αν γίνουν τα ίδια σε ασφαλιστικό και εργασιακό. 

Πρέπει να  αποτυπώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και θέλει να κυβερνήσει ξανά. Είναι  το μεγαλύτερο προοδευτικό κόμμα της Ευρώπης και φέρει  μεγάλη ευθύνη. Κανείς μόνος δε μπορεί, μόνο με συντονισμό αριστεράς, σοσιαλδημοκρατίας και οικολογίας μπορεί να αλλάξει η πολιτική ισοροπία.  Η νίκη Μπάιντεν, οι εξελίξεις στην Ιβηρική είναι πολιτικό οξυγόνο. Κρίσιμες οι εξελίξεις στη Γερμανία, αν εκλεγεί στη Γερμανία ο Λάσετ τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Πάνος Σκουρλέτης: Από τις εκλογές του 2019 και μετά  πορευτήκαμε με ομόφωνες σχεδόν αποφάσεις και αυτό  δεν ήταν τυχαίο. Πέρα από διαφορετικές οπτικές και ιεραρχήσεις, όταν συζητάμε συνθέτουμε. Το μεγάλο συμπέρασμα για τον χώρο μας είναι η ικανότητα της δημοκρατικής σύνθεσης.

Οι αποφάσεις πρέπει να είναι εργαλεία που καθορίζουν την πολιτική μας, όχι ντοκουμέντα που μπαίνουν  στην βιβλιοθήκη. Η συζήτηση σήμερα μας οπλίζει,  δημιουργεί προϋποθέσεις για ριζοσπαστική αντιπολίτευση. Το δικό μας συμβόλαιο απέναντι στον κόσμο. Πρέπει να είναι οι όροι μας απέναντι την ολέθρια κυβερνητική πολιτική.

Πως αυτή η συζήτηση θεμελιώνει από τις κατά καιρούς θέσεις σε τρέχοντα ζητήματα; Υπήρξαν στιγμές διαφωνίας σε εμβληματικά ζητήματα σε τέτοιο βαθμό που που πολλές φορές έρχονται να σκεπάσουν τις προγραμματικής μας κατευθύνσεις. Αυτό ξεπερνιέται με συλλογική δημοκρατική λειτουργία. 

Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες: Το συνέδριο που οφείλουμε σε χιλιάδες νεά και παλιά μέλη που θα διαλύσει υποκειμενικές ερμηνείες για το πως προχωρήσαμε, αν υπάρχουν υβριδικά όργανα, παλιοί και νέοι κλπ. Να γίνει το κόμμα και το πρόγραμμα θελκτικό στους νέους ανθρώπους που στην καλύτερη περίπτωση έρχονται να μας ψηφίζουν ή δεν πάνε κάν να ψηφίσουν. 

 Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή απήχηση του κόμματος μας. Όχι μόνο δημοσκοπικά. Να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με συστηματικό τρόπο πηγαίνοντας με ενωτικό συνέδριο στο 21 αν το επιτρέψουν οι αντικειμενικές συνθήκες. 

Με απλή αναλογική η  επίκληση συμμαχιών  δεν είναι γενική και αόριστη αναφορά. Πρέπει να ονοματίζονται, να αναδεικνύονται προγραμματικής προϋποθέσεις ώστε να γίνονται αξιόπιστες. Έτσι ωριμάζουν οι προϋποθέσεις για δυναμική στην κοινωνία. Οφείλουμε να κάνουμε τέτοια δουλειά, έτσι ανοίγουμε νέους δρόμους να είμαστε πιο πειστικοί για να είμαστε πρώτοι έστω και με μια ψήφο. Η δουλειά μας πρέπει να αναδείξει  τα χαρακτηριστικά που μας καθιστούν εναλλακτική και ανταγωνιστικό  δύναμη απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό που εμπεδώνει την πολιτική και ιδεολογική του ηγεμονία. Είμαστε δύναμη κοινωνικού μετασχηματισμού, όχι συναινετικού δικομματισμού. 

Τρύφων Αλεξιάδης: Πολιτικό γεγονός όχι μόνο για την αριστερά αλλά για την χώρα η Συνδιάσκεψη.  Διεύρυνση και άνοιγμα με τα πιο ζωντανά και παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας. Να γίνει πράξη δεν υπάρχει δικαιολογία. Εσωκομματική δημοκρατία ενότητα στην βούληση και στην δράση. Δεν έχουμε χώρο για αναβολές, δισταγμού εσωστρέφεια και προσωπικές στρατηγικές.

Γιάννης Μουζάλας: Πρόγραμμα που δίνει προοπτική.  Πρέπει να προχωρήσουμε ´άμεσα στην περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος. Να βγουν άμεσα κατευθύνσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλιώς θα πάμε στις εκλογές με τον παλιό τρόπο και θα είμαστε ευχαριστημένοι αν κάνουμε το 3% -5%

Να  λειτουργήσουν εκτός των συνηθισμένων πλαισίων τους οι οργανώσεις, να συμφωνήσουμε σε τοπικά πολιτικά και παραγωγικά προγράμματα. 

Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος έστω και με μια ψήφο, θεμέλιο βασικός κορμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα γκρεμίσει τον σκληρότερο νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη. Να δούμε πρώτα γιατί χρειαζόμαστε το κόμμα. Να δούμε αν έχουμε προσδιορίσει τις ανάγκες της κοινωνίας που θέλουμε να εκφράσουμε. 

Νίκος Μπίστης: «Απέναντι στην πολύμορφη συντηρητική παράταξη οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε την ποιο πλατιά κοινωνική και πολιτική προοδευτική συμμαχία, τώρα όχι αύριο, οι συνθήκες ποτέ δεν ωριμάζουν από μόνες τους, τις ωριμάζουμε με την παρέμβαση μας», τόνισε ο Νίκος Μπίστης. Σημείωσε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής καθιστά επιτακτική την ανάγκη να προβάλουμε πρόταση που σε αριθμητικό επίπεδο θα οδηγεί σε αυτό που ονομάζουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις σε δυο ερωτήματα: με ποιο πρόγραμμα και με ποιους σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων. Αν αυτό (το τελευταίο) δεν προσδιοριστεί με σαφήνεια, είπε, «φοβάμαι ότι ο τροχός της πρότασης για προοδευτική διακυβέρνηση θα γυρνάει στον αέρα». 

Τάχθηκε υπέρ ολοκληρωμένης και έγκαιρα διατυπωμένης πολιτικής των συμμαχιών, καθώς «ενισχύει και δεν αποδυναμώνει την εκλογική προσπάθεια του κόμματος». Όσοι επιθυμούν την ήττα της ΝΔ θα αναζητούν τη λύση και θα συναντώνται με αυτούς που την έχουν προτείνει, σχολίασε. Τόνισε ότι «στη ζωή δεν υπάρχει προτεραιότητα κοινωνικών συμμαχιών έναντι των πολιτικών ούτε το ανάποδο. ‘Όλα πηγαίνουν μαζί και θα τα υλοποιήσουμε μαζί με το κόμμα του 3% που κανείς δεν μπορεί να χλευάζει γιατί χωρίς αυτό δεν θα υπήρχε το κόμμα του 35% και με όλους αυτούς που δυνητικά μπορούν να το διευρύνουν…»  

Πάνος Ρήγας: Η Αριστερά βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. πρέπει να εκφράσει όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Αριστερά είναι η μεγάλες αλλαγές με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η πράσινη επανάσταση. Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του πολιτικού, οικονομικού, παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα. Η συγκρότηση συμμαχιών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. 

Εφη Αχτσιόγλου: Υπάρχουν τρία σημεία, τα οποία αποτελούν τους βασικούς λόγους για να έχουμε αυτοπεποίθηση προς τη νικηφόρα πορεία. Πρώτον, οι προγραμματικές διεργασίες μας. Η δουλεία που έχουμε κάνει δεν έχει προηγούμενο. Όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και γενικά για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε συνολικό επίπεδο, αλλά και σε επιμέρους σημεία. Είναι μία προσπάθεια μοναδική σε περιεχόμενο, η οποία μας εξοπλίζει μας εξοπλίζει με αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Δεύτερον, τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν ρωγμές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη μεγάλη εικόνα η Ευρώπη κυριαρχείτε από δεξιές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο αριστερό κόμμα αυτή τη στιγμή που έχει ελπίδες για κυβέρνηση. Οι ελπίδες προκύπτουν από μία ιστορική αναγκαιότητα. Έχουμε ευθύνη να έχουμε νικηφόρα πορεία και σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό. Τρίτον, ξέρουμε ποιους εκπροσωπούμε. Είμαστε ένα εργατικό, νεολεΐστικο, κινηματικό κόμμα. Επιχειρούμε κοινωνική συμμαχία με τα μεσοστρώματα, ώστε να παγιωθεί μία πλειοψηφία της αριστεράς στη κοινωνία. Αυτό το άγχος πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ηγεμονικά, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς συμπλέγματα. Με εμπιστοσύνη στις θέσεις μας, τα χαρακτηριστικά μας και την ταυτότητά μας.

Δημήτρης Βίτσας: Συμμετείχαμε και συνδιαιαμορφώσαμε μια σπουδαία δεκαετία για την αριστερά και τη χώρα. Οι διαφορές του 2015 από το σήμερα πρέπει να γίνουν κατανοήτες. Την περίοδο 2010-2015 τα μνημόνια και οι κοινωνικές επιπτώσεις δημιούργησαν κοινωνική  οργή.  Η ορθή ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και η συνολική έκφραση από τον ΑΛ. Τσίπρα δημιούργησαν ελπίδα και ενθουσιασμό που οδήγησαν στη νίκη. Είχαμε την επίθεση της διεθνούς δεξιάς γιατί η Ελλάδα πήγε να γίνει δεύτερη φορά θετικό πειραματόζωο. Έχει μεγάλη σπουδαιότητα ο απολογισμός της κυβερνητικής μας θητείας. Να έχουμε απολογισμό και για την περίοδο μετά τις εκλογές του 2019 έως σήμερα. 

Σήμερα οι δύο πυλώνες της πολιτικής μας είναι η αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη ακραία δεξιά και η εναλλακτική πρόταση. Πρέπει να μετεξελίξουμε σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα τις θέσεις. Να υπάρξει μόνιμη επιτροπή προγράμματος.

Η νέα νίκη χρειάζεται πολιτικές και κοινωνικές συμαχίες. Λόγω της  απλής αναλογικής χρειάζεται να περιγραφούν σύντομα οι πολιτικές υμμαχίες πάνω στο ερώτημα: Να φύγει ή όχι η κυβέρνηση της ΝΔ; 

Πρόγραμμα και συμμαχίες πρέπει να τα κάνει το κόμμα. Μεγάλη επιτυχία οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις. Να ολοκληρώσουμε την υβριδική περίοδο του κόμματος και να θεσπίσουμε κανόνες λειτουργίες. Η διεύρυνση είναι μόνιμη διαδικασία. Με αναφορά κύρια όμως στους ενεργούς πολίτες και στη νέα γενιά. 

Σωστά αναφερόμαστε στις μικρομεσαίες τάξεις αλλά η κύρια  αναφορά μας πρέπει να είναι στην εργατική τάξη που και αυτή έχει αλλάξει. Όλοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κοιτάξει τους φτωχούς με ένα κράτος πρόνοιας τις χαμηλές τάξης. Θα πρέπει να δούμε  πως θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ανάπτυξη με δεδομένα ότι η υποστήριξη της εργασίας είναι αναπτυξιακό εργαλείο, να στηρίξουμε  τις δημόσιες επενδύσεις, να δούμε τους όρους των ξένων επενδύσεων. 

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η Συνδιάσκεψη είναι μια  σημαντική διαδικασία γιατί λειτουργούμε ως συλλογικός νους. Ούτε το Πολιτικό Συμβούλιο,  ούτε τα στελέχη, ούτε ο πρόεδρος είναι ο συλλογικός νους αλλά όλοι εμείς εδώ. Και αυτή την έννοια του κόμματος ως συλλογικό νου πρέπει να την κρατήσουμε. 

Δεν είναι η συζήτηση εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια. Να  κρατήσουμε ότι οι αριστεροί είναι πιο δυναμικοί όταν έχουν συμμετάσχει σε συλλογικές  διαδικασίες, στην διαμόρφωση ενός κόμματος, αυτό είναι μια εμπειρία που τους δίνει τα όπλα να πάνε στους κοινωνικούς χώρους. Με αυτή την εμπειρία έχουν να συμβάλουν πολλά στην διαμόρφωση του προγράμματος και των θέσεων μας. 

Η ΝΔ κάνει πολύ σημαντική ιδεολογική δουλειά.  Αναδιαμορφώνει τον αστικό χώρο και έχει ιδεολογικές αιχμές. Οι συζητήσεις εδώ και το κείμενο προγράμματος δίνει στα στελέχη τη δύναμη, την ασφάλεια, την αυτοπεποίθηση να κάνουν  ιδεολογική δουλειά από πάνω μέχρι κάτω

Το πρόγραμμα δεν είναι το τέλος.  Πρέπει να έχουμε πολιτική στρατηγική, για τις συμμαχίες,  πως θέλουμε να κυβερνήσουμε και με ποιούς. Χρειάζονται όμως και στοιχεία αυτοκριτικής. Να συζητήσουμε, ποια από όσα μας δέσμευαν λοόγω των μνημονίων δεν μας δεσμεύουν τώρα; Ποια θα είναι πάλι δύσκολα να εφαρμόσουμε και ποια αξίζει να παλέψουμε. Να υιοθετήσουμε ένα ριζοσπαστικό ρεαλισμό που είναι εντός και ενάντια του συστήματος. Να πείσουμε τον κόσμο όχι  μόνο ότι όσα  λέμε είναι καλά αλλά και ότι είναι εφαρμόσιμα.

Μην ξεχνάμε την κινηματική μας βάση.  Η πρόταση της Α’ Αθήνας για το δικαίωμα στην στέγαση έχει τεράστια σημασία για την τοπική δράση, μπορεί να γίνει ένα κίνημα σημαντικό για τη νεολαία και να μας συνδέει με τους ανθρώπους που έχουν φύγει από την πολιτική. 

Μεγάλη σημασία οι παρεμβάσεις για την φεμινστική πολιτική.  Δεν ξεχνάμε την ψυχή μας. Το να είμαστε ενάντια στις επαναπροωθήσεις δεν είναι θέμα κόμματος του 3% κλπ.  Να παρέμβουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι η  όποια λύση είναι με ανθρωπιά και στην Ευρώπη. Καθώς πηγαίνουμε στο συνέδριο όπως είπε ο Αλέξης έχουμε πολλά υλικά. Πρόγραμμα, διεργασίες για την εργασία, την υγεία, την οικονομία, τους μικρομεσαίους, το ταμείο ανάκαμψης. Μαζί με την πολιτική απόφαση που θα πάρουμε μπορούμε να μας ενισχύσουν  για τους αγώνες που έρχονται. 

Καθώς πηγαίνουμε στο συνέδριο να φροντίσουμε όχι μόνο να έχουμε εκλογικό πρόγραμμα αλλά κι ένα αφήγημα. Να μπορεί ο κόσμος που θέλουμε να απευθυνθούμε τι σημαίνει το αφήγημα  μας για την ζωή τους, για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, πως θα πείσουμε με το αφήγημα μας ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα με νέες ιδέες, που αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις και που θα πάει η κοινωνία. Για να εμπνεύσουμε την κοινωνία, πρώτα πρέπει να εμπνεύσουμε τον εαυτό μας. 

Νίκος Φίλης: Είναι Επείγον αίτημα να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ όμως πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτή η κυβέρνηση. δεν είναι συνήθης κυβέρνηση που το αποτύπωμα της κρατάει όσο θητεία της. Προσπαθεί να τον επανασυστήσει τον αστισμό σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Στόχος της ευρωπαϊκής δεξιάς είναι να συγκροτήσει γύρω της συμφέροντα, να διαμορφώσει προσδοκίες και μια νέο συντηρητική ηγεμονία. Δεν είναι υπόθεση πέντε οικογενειών και αρπαχτής. Είναι βαθύτερο το ζήτημα και μια δύναμη της αριστεράς πρέπει να το συλλάβει και να το χτυπήσει βαθύτερα.

Αν και η κυβέρνηση καταγράφει μια φθορά, Γιατί δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;  Μπροστά μας έχουμε τον κίνδυνο του συστήματος να έχουμε ενάμιση κόμμα. Ένα κόμμα αιώνια κυβερνητικό και ένα μεγάλο κόμμα  αιώνια αντιπολιτευτικό. Αυτός είναι ο στόχος της δεξιάς. Δεν είναι ώριμο φρούτο που θα σαπίσει και θα γίνουμε κυβέρνηση.  Να γίνει σαφές ότι δεν είμαστε οι δυο πόλοι του συναινετικού δικομματισμού. 

Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία  αναστοχασμός τόσο της κυβέρνησης μας όσο και της περιόδου μετά το 2019 και  μετά. Δεν υπάρχει τόλμη. Στον καθημερινό μας λόγο δεν απαντάμε στην αγωνία και την  κριτική χιλιάδων ανθρώπων  που έχουν απομακρυνθεί και ζητούν πειστικές εξηγήσεις. Η αυτοκριτική είναι  στοιχείο της ανασυγκρότηση της επιρροής μας όχι πολυτέλεια. Για να αντιμετωπίσουμε το σχέδιο τους πρέπει να πείσουμε αριστερούς και δημοκρατικού πολίτες που μας εμπιστεύτηκα κάποτε και απομακρύνθηκαν 

Να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με τα μνημόνια. Τώρα που είμαστε αντιπολίτευση στη νέα διεθνή πραγματικότητα τι κρατάμε; Είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίζουμε για τη Φραπορτ, το Ελληνικό και τα Ραφάλ; Να ακολουθούμε μια ιστορία χωρίς αρχές και μετρό για τις ανεμογεννήτριες; Είναι δυνατόν να υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στην εργασία και το περιβάλλον; Ότι οι επενδύσεις είναι χωρίς κοινωνικές και περιβαλλοντικές προυποθέσεις; Αναστοχασμός και αυτοκριτική για να κερδίσουμε τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Υπάρχει θέμα φυσιογνωμίας. Να απαντήσουμε στον κόσμο, όχι να είμαστε  διδακτικοί από τα πάνω

Πρέπει να είμαστε ένα κόμμα με δημοκρατικές λειτουργίες, κόμμα των μελών του. Να μην δαιμονοποιούμε την εσωστρέφεια και να πλάθουμε την εξωστρέφεια με αγγελικό τρόπο.

Δημήτρης Βίτσας: Συμμετείχαμε και συνδαιαμορφώσαμε μια σπουδαία δεκαετία για την αριστερά και τη χώρα. Οι διαφορές του 2015 από το σήμερα πρέπει να γίνουν κατανοήτες. Την περίοδο 2010-2015 τα μνημόνια και οι κοινωνικές επιπτώσεις δημιούργησαν κοινωνική  οργή.  Η ορθή ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και η συνολική έκφραση από τον ΑΛ. Τσίπρα δημιούργησαν ελπίδα και ενθουσιασμό που οδήγησαν στη νίκη. Είχαμε την επίθεση της διεθνούς δεξιάς γιατί η Ελλάδα πήγε να γίνει δεύτερη φορά θετικό περιααματόζωο. Έχει μεγάλη σπουδαιότητα ο απολογισμός της κυβερνητικής μας θητείας. Να έχουμε απολογισμό και για την περίοδο μετά τις εκλογές του 2019 έως σήμερα. 

Σήμερα οι δύο πυλώνες της πολιτικής μας είναι η αντίσταση στη νεοφιλελέυθερη ακραία δεξιά και η εναλλακτική πρόταση. Πρέπει να μετεξελίξουμε σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα τις θέσεις. Να υπάρξει μόνιμη επιτροπή προγράμματος.

Η νέα νίκη χρειάζεται πολιτικές και κοινωνικές συμαχίες. Λόγω της  απλής αναλογικής χρειάζεται να περιγραφούν σύντομα οι πολιτικές υμμαχίες πάνω στο ερώτημα: Να φύγει ή όχι η κυβέρνηση της ΝΔ; 

Πρόγραμμα και συμμαχίες πρέπει να τα κάνει το κόμμα. Μεγάλη επιτυχία οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις. Να ολοκληρώσουμε την υβριδική περίοδο του κόμματος και να θεσπίσουμε κανόνες λειτουργίες. Η διεύρυνση είναι μόνιμη διαδικασία. Με αναφορά κύρια όμως στους ενεργούς πολίτες και στη νέα γενιά. 

Σωστά αναφερόμαστε στις μικρομεσαίες τάξεις αλλά η κύρια  αναφορά μας πρέπει να είναι στην εργατική τάξη που και αυτή έχει αλλάξει. Όλοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κοιτάξει τους φτωχούς με ένα κράτος πρόνοιας τις χαμηλές τάξης. Θα πρέπει να δούμε  πως θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ανάπτυξη με δεδομένα ότι η υποστήριξη της εργασίας είναι αναπτυξιακό εργαλείο, να στηρίξουμε  τις δημόσιες επενδύσεις, να δούμε τους όρους των ξένων επενδύσεων. 

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η Συνδιάσκεψη είναι μια  σημαντική διαδικασία γιατί λειτουργούμε ως συλλογικός νους. Ούτε το Πολιτικό Συμβούλιο,  ούτε τα στελέχη, ούτε ο πρόεδρος είναι ο συλλογικός νους αλλά όλοι εμείς εδώ. Και αυτή την έννοια του κόμματος ως συλλογικό νου πρέπει να την κρατήσουμε. 

Δεν είναι η συζήτηση εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια. Να  κρατήσουμε ότι οι αριστεροί είναι πιο δυναμικοί όταν έχουν συμμετάσχει σε συλλογικές  διαδικασίες, στην διαμόρφωση ενός κόμματος, αυτό είναι μια εμπειρία που τους δίνει τα όπλα να πάνε στους κοινωνικούς χώρους. Με αυτή την εμπειρία έχουν να συμβάλουν πολλά στην διαμόρφωση του προγράμματος και των θέσεων μας. 

Η ΝΔ κάνει πολύ σημαντική ιδεολογική δουλειά.  Αναδιαμορφώνει τον αστικό χώρο και έχει ιδεολογικές αιχμές. Οι συζητήσεις εδώ και το κείμενο προγράμματος δίνει στα στελέχη τη δύναμη, την ασφάλεια, την αυτοπεποίθηση να κάνουν  ιδεολογική δουλειά από πάνω μέχρι κάτω

Το πρόγραμμα δεν είναι το τέλος.  Πρέπει να έχουμε πολιτική στρατηγική, για τις συμμαχίες,  πως θέλουμε να κυβερνήσουμε και με ποιούς. Χρειάζονται όμως και στοιχεία αυτοκριτικής. Να συζητήσουμε, ποια από όσα μας δέσμευαν λοόγω των μνημονίων δεν μας δεσμεύουν τώρα; Ποια θα είναι πάλι δύσκολα να εφαρμόσουμε και ποια αξίζει να παλέψουμε. Να υιοθετήσουμε ένα ριζοσπαστικό ρεαλισμό που είναι εντός και ενάντια του συστήματος. Να πείσουμε τον κόσμο όχι  μόνο ότι όσα  λέμε είναι καλά αλλά και ότι είναι εφαρμόσιμα.

Μην ξεχνάμε την κινηματική μας βάση.  Η πρόταση της Α’ Αθήνας για το δικαίωμα στην στέγαση έχει τεράστια σημασία για την τοπική δράση, μπορεί να γίνει ένα κίνημα σημαντικό για τη νεολαία και να μας συνδέει με τους ανθρώπους που έχουν φύγει από την πολιτική. 

Μεγάλη σημασία οι παρεμβάσεις για την φεμινστική πολιτική.  Δεν ξεχνάμε την ψυχή μας. Το να είμαστε ενάντια στις επαναπροωθήσεις δεν είναι θέμα κόμματος του 3% κλπ.  Να παρέμβουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι η  όποια λύση είναι με ανθρωπιά και στην Ευρώπη. Καθώς πηγαίνουμε στο συνέδριο όπως είπε ο Αλέξης έχουμε πολλά υλικά. Πρόγραμμα, διεργασίες για την εργασία, την υγεία, την οικονομία, τους μικρομεσαίους, το ταμείο ανάκαμψης. Μαζί με την πολιτική απόφαση που θα πάρουμε μπορούμε να μας ενισχύσουν  για τους αγώνες που έρχονται. 

Καθώς πηγαίνουμε στο συνέδριο να φροντίσουμε όχι μόνο να έχουμε εκλογικό πρόγραμμα αλλά κι ένα αφήγημα. Να μπορεί ο κόσμος που θέλουμε να απευθυνθούμε τι σημαίνει το αφήγημα  μας για την ζωή τους, για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, πως θα πείσουμε με το αφήγημα μας ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα με νέες ιδέες, που αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις και που θα πάει η κοινωνία. Για να εμπνεύσουμε την κοινωνία, πρώτα πρέπει να εμπνεύσουμε τον εαυτό μας. 

Νίκος Φίλης: Είναι Επείγοε αίτημα να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ όμως πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτή η κυβέρνηση. δεν είναι συνήθης κυβέρνηση που το αποτύπωμα της κρατάει όσο θητεία της. Προσπαθεί να τον επανασυστήσει τον αστισμό σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Στόχος της ευρωπαϊκής δεξιάς είναι να συγκροτήσει γύρω της συμφέροντα, να διαμορφώσει προσδοκίες και μια νέο συντηρητική ηγεμονία. Δεν είναι υπόθεση πέντε οικογενειών και αρπαχτής. Είναι βαθύτερο το ζήτημα και μια δύναμη της αριστεράς πρέπει να το συλλάβει και να το χτυπήσει βαθύτερα.

Αν και η κυβέρνηση καταγράφει μια φθορά, Γιατγ δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;  Μπροστά μας έχουμε τον κίνδυνο του συστήματος να έχουμε ενάμιση κόμμα. Ένα κόμαμ αιώνια κυβερνητικό και ένα μεγάλο κόμμα  αιώνια αντιπολιτευτικό. Αυτός είναι ο στόχος της δεξιάς. Δεν είναι ώριμο φρούτο που θα σαπίσει και θα γίνουμε κυβέρνηση.  Να γίνει σαφές ότι δεν είμαστε οι δυο πόλοι του συναινετικού δικομματισμού. 

Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία  αναστοχασμός τόσο της κυβέρνησης μας όσο και της περιόδου μετά το 2019 και  μετά. Δεν υπάρχει τόλμη. Στον καθημερινό μας λόγο δεν απαντάμε στην αγωνία και την  κριτική χιλιάδων ανθρώπων  που έχουν απομακρυνθεί και ζητούν πειστικές εξηγήσεις. Η αυτοκριτική είναι  στοιχείο της ανασυγκρότηση της επιρρόής μας όχι πολυτέλεια. Για να αντιμετωπίσουμε το σχέδιο τους πρέπει να πείσουμε αριστερούς και δημοκρατικού πολίτες που μας εμπιστεύτηκα κάποτε και απομακρύνθιηκαν 

Να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με τα μνημόνια. Τώρα που είμαστε αντιπολίτευση στη νέα διεθνή πραγματικότητα τι κρατάμε; Είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίζουμε για τη Φραπορτ, το Ελληνικό και τα Ραφάλ; Να ακολουθούμε μια ιστορία χωρίς αρχές και μετρό για τις ανεμογεννήτριες; Είναι δυνατόν να υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στην εργασία και το περιβάλλον; Ότι οι επενδύσεις είναι χωρίς κοινωνικές και περιβαλλοντικες προυποθέσεις; Αναστοχασμός και αυτοκριτική για να κερδίσουμε τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Υπάρχει θέμα φυσιογνωμίας. Να απαντήσουμε στον κόσμο, όχι να είμαστε  διδακτικοί από τα πάνω

Πρέπει να είμαστε ένα κόμμα με δημοκρατικές λειτουργίες, κόμμα των μελών του. Να μην δαιμονοποιούμε την εσωστρέφεια και να πλάθουμε την εξωστρέφεια με αγγελικό τρόπο.

Αριστείδης Μπαλτάς: Αλλάζει η εποχή, ραγδαία και η επόμενη μέρα δεν ξέρουμε ποια θα είναι. Η ιστορία μας χτυπάει στα μάτια και ζητάει από εμάς να ανταποκριθούμε. Ο κορωνοϊός απέδειξε ότι είμαστε ευάλωτοι. Η κλιματική αλλαγή έχει φτάσει λόγω των αναγκών του κεφαλαίου. Τα πράγματα είναι επείγοντα και λόγω αυτού οξύνονται οι διεθνείς ανταγωνισμοί. Εκεί πρέπει να σταθούμε. Μας καλεί η ιστορία. Πως τα αντιμετωπίζουμε; Με το κόμμα μας, που μετασχηματίζεται και πρέπει να διευρύνεται. Να δούμε τις ιστορικές ημερομηνίες και να εντυπωσιαστούμε από την ταχύτητα. Το 1848 εκδόθηκε το κομμουνιστικό μανιφέστο, το 1949 η μισή γη ήταν κομμουνιστική, 100 χρόνια. Το 1902 ο Λενιν δημιούργησε τις συνθήκες και το 1922 είχαμε την ΕΣΣΔ, 20 χρόνια. Το 2010 είχαμε το Καστελόριζο, το 2015 τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, 5 χρόνια. Με αυτή τη λογική η κυβέρνηση έχει κρατήσει πάρα πολύ. Καλούμαστε να επιταχύνουμε τα πράγματα. Με το κόμμα μας, τις θέσεις μας και τις δράσεις μας. Κάθε σύντροφος και συντρόφισσα να αποτελέσει το κύτταρο στο περιβάλλον του, κάτι που θα μας φέρει ξανά στην κυβέρνηση.

Αλέκος Φλαμπουράρης: Η παρουσία του κόμματος έχει δείξει τον αναντικατάστατο ρόλο του στην καταπολέμηση των δεξιότατων πολιτικών της ΝΔ. Φάνηκε αυτό το τριήμερο με την προγραμματική μας διαδικασία. Πρέπει να διευρύνουμε και να αντιστοιχήσουμε τα μέλη του κόμματος. Να διαμορφώνουμε προϋποθέσεις, ώστε η πολιτική μας να γίνει κτήμα αριστερών, δημοκρατών, προοδευτικών πολιτών που αντιστέκονται. Η πανδημία έφερε πρόσθετες δυσκολίες, όλα αυτά να εκφραστούν κινηματικά και έντονα. Εμείς αντιπαραθέτουμε προγραμματικά και κινηματικά τη δική μας λογική απέναντι στη ΝΔ, με ελευθερία της έκφρασης και προστασία των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Ο καθένας πρέπει να ζει αξιοπρεπώς. Απέναντι στη λογική της ΝΔ στους θεσμούς και το κράτος πρέπει να αντιδράσουμε με τη δική μας λογική. Η μόνη δύναμη που μπορεί να ρίξει αυτή την πολιτική είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μία δύναμη διευρυμένη και ανασυγκροτημένη. Σε κάθε κοινωνική κινητικότητα, σε κάθε περιοχή πρέπει να διεισδύσουμε και να γίνουμε κόμμα στον χώρο μας.

Πάνος Λάμπρου: Η μάχη απέναντι στη ΝΔ πρέπει να είναι πολύπλευρη. Είναι σκληρός αντίπαλος και δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε. Η εσωστρέφεια δεν είναι καλό πράγμα. Άλλο όμως η εσωστρέφεια και άλλο η εσωκομματική δημοκρατία. Πριν λαλήσει τρεις, είδαμε χθες μία έντονη τάση εσωστρέφειας. Ετέθη το ζήτημα «μετασχηματισμός του κόμματος». Ακούσαμε το «γκρουπούσχουλο του 3%». Αυτό δεν θίγει μόνο εμένα και χιλιάδες συντρόφους, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που είναι από το 3% και μέσα από δουλειά και έμπνευση το φτάσαμε εκεί που το φτάσαμε. Για να έρχονται τώρα κάποιοι νεόκοποι σύντροφοι και να κουνούν το δάχτυλο! Άνθρωποι που δεν τους βλέπουμε στον δρόμο. Πάντα ήμουν υπέρμαχος ενός μεγάλου κόμματος, μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία. Αυτό εννοούμε όταν λέμε διεύρυνση. Κάποιοι εννοούν μεταγραφές.

Θεανώ Φωτίου: Να δοθεί έμφαση στον τομέα της Πρόνοιας. Σήμερα έχουμε ένα νέο πρόγραμμα, ριζοσπαστικό, αριστερό για την πρόνοια για όλους, για την κοινωνική πλειοψηφία και για τα μεσαία στρώματα. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η πρόνοια είναι για τη φτώχεια, όπως θεωρεί ο νεοφιλελευθερισμός του Μητσοτάκη. Εμείς λέμε ότι η πρόνοια είναι για τον καθένα μας. Οι θέσεις μας για το κοινωνικό κράτος και την εργασία είναι μεγάλο όπλο μας. Η πρόνοια πηγάζει από το υπέροχο ρήμα ‘προνοώ’, λέξη που εμείς τιμήσαμε κατά τη διακυβέρνηση μας και της δώσαμε νέο περιεχόμενο με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους, αλληλεγγύη σε όσους κινδυνεύουν από κοινωνικό ρατσισμό. Από τα 3,5 δισ. στην πρόνοια κατά τη διακυβέρνησή μας τα 700 ήταν για τη φτώχεια και τα υπόλοιπα για τα μεσαία στρώματα και με τις πολιτικές μας ρίξαμε τις ανισότητες και τη φτώχεια. 

Σία Αναγνωστοπούλου: Η ΝΔ έχει περάσει σε μία μεγάλη αντεπίθεση για να δημιουργήσει καθεστώς και να αλλάξει νοοτροπίες στη κοινωνία. Είναι από τις πιο συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη. Στις προγραμματικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται αξεδιάλυτα τρία στοιχεία: η Αριστερά ως κοινωνικο-οικονομική δύναμη, ως δικαιωματική δύναμη και ως δημοκρατική δύναμη. Αυτό που μας έκανε μεγάλη δύναμη είναι ότι είχαμε τις τρεις αυτές γραμμές αξεδιάλυτες και γι αυτό ήμασταν και εκφράσαμε το νέο. Όσο για το κόμμα, πρέπει να είναι διευρυμένο να διεισδύσει σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας, κάθε καμπαναριό και οργάνωση.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η διαδικασία μας σηματοδοτεί κάτι μεγάλο, αλλά και μέσα από ένα μεγάλο διάλογο παρουσιάζουμε τη συνεκτικότητα, που αναδεικνύει ότι έχουμε προτάσεις και δεσμεύσεις για να οδηγήσουμε σε προοδευτική κατεύθυνση τη χώρα. Βλέπουμε την ελληνική κοινωνία τώρα που ανοίγουν δραστηριότητες μετά την πανδημία, να πέφτει σε μία δυσμενή πραγματικότητα με τιμωρητικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό ότι κινητοποιηθήκαμε κατά του νόμου Χατζηδάκη, η μάχη συνεχίζεται για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Κρίσιμο ότι η μάχη που δώσαμε δεν ήταν μόνο μάχη χαρακωμάτων, έχουμε και προτάσεις που χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Έχουμε τέσσερα μεγάλα εφόδια για το μέλλον: Πρώτον, οι ιδέες μας είναι ξανά επίκαιρες απέναντι στον «θατσερισμό» που επιβάλει η κυβέρνηση. Δεύτερον, οι προγραμματικές μας θέσεις, που πάνω σε αυτές οικοδομείται η σχέση εμπιστοσύνης. Τρίτον, η κοινωνική συμμαχία με τον κόσμο της εργασίας, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους πρωτογενούς παραγωγής, τους αόρατους, τη νέα γενιά. Τέταρτον, το κόμμα μας, ένα μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό, αριστερό κόμμα, που θα είναι ο κορμός της προοδευτική συμμαχίας στη χώρα.

Η διεύρυνση πρέπει να συνεχιστεί στους κοινωνικούς χώρους με τους ανθρώπους που αναζητούν κοινωνική δικαιοσύνη. Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που αναζητά την προοδευτική προοπτική. Η προοδευτική προοπτική σημαίνει νίκη στις επόμενες εκλογές.

Μωραΐτης Θάνος: Κορυφαία διαδικασία συνολικά, γόνιμη συζήτηση και ουσιαστική. Ο Σύριζα ΠΣ πετυχαίνει ένα μεγάλο δημοκρατικό άλμα. Καταφέραμε με ηλεκτρονικές διαδικασίες να εκλέξουμε όργανα, να έχουμε 17.000 νομαρχιακός αντιπροσώπους και ολοκλήρωνεται η διαδικασία με την Συνδιάσκεψη. 

Διεύρυνση, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμός είναι τρίπτυχο κυρίαρχο όσο ποτέ. Δεν έχουμε την πολυτέιελα όλοι και από κοινού να μην δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Να έχουμε στραμμένα τα μάτια μας στον αντίπαλο μας είπε ο Αλ. Τσίπρας, να έχουμε τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία θα πρόσθετα. 

Το ζητούμενο είναι η πολιτική αλλαγή, η νίκη στην αλλαγή, η προοδευτική κυβέρνηση. Για να το πετύχουμε αυτό υπάρχει η προϋπόθεση δημιουργίας πλατιάς πλειοψηφίας κοινωνικής και πολιτικής που θα είναι το όχημα να ξεδιπλώσουμε το ιδεολογικά και πολιτικό οπλοστάσιο θέσεων και λύσεων. Το κοινωνικό συμβόλαιο είναι το πρώτο και το δεύτερο αυτό που ζητάει η κοινωνία, η οικονομία η μικροεμεσαϊα επχειρηματικότητα είναι το παραγωγικό σχέδιο ανασυγκρότηση για την χώρα. 

Το κρίσιμο δεν είναι αν θα πάμε πιο αριστερά, στο κέντρο ή στον μεσαϊο χώρο. Το ζητούμενο είναι αν θα έχουμε λύσεις, προτάσεις σχέδιο, να απαντήσουμε στα αδιέξοδα που βιώνει και ζεί σήμερα η κοινωνία. Μεγάλο στοίχημα ο χώρος της οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. 

Ενότητα, εξωστρέφεια και αγώνας για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά να βγούμε από την εσωστρέφεια να πάμε σε αυτοδιοίκηση, συνδικάτα και νεολαία να βάλουμε στόχο να είμαστε πρώτη και κυρίαρχη δύναμη. 

Πέτη Πέρκα: Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία, στους μιρκοεμσαίους, στους εργαζόμενους στη νεολαία. Γιατί δεν εισπράττουμε δημοσκοπικά τη φθορά της ΝΔ; Λείπει η δημογραφική προσέγγιση από τις αναλύσεις μας. Μεγάλο κομμάτι της νεολαίας επιλέγει την αποχή. Χρειάζεται καθαρός λόγος και πολιτική για να προσεγγίσουμε τη νεολαία. 

Παράδειγμα μη καθαρού λόγου η στάση μας στην πράσινη μετάβαση. Συνομολογουμε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και η κατάσταση είναι κατεπείγουσα. Εγκαίρως η Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστήριξαν το 65% μείωσης των ρύπων έως το 2050. Το ζήτημα αν θα συνεχίσουμε με τους λιγνίτες είναι συζήτηση που θα έπρεπε να είχε κλείσει. Όταν όλος ο πλανήτης μιλά για την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση ως τηγ μεγαλύτερη πρόκληση; Και με τις εξορύξεις και την πράσινη μετάβαση; Και την γκρέτα κει τον Λιγνίτη; Εκλέγομαι στην Φλώρινα και δεν χαιδεψα αυτιά, απαράδεκτο να πολθτευομαστε με κριτήριο ένα πρόσκαιρη πολιτικό όφελος. Να μιλήσουμε για απανθρακοποίηση και όχι απολιγνιτοποίηση. 

Να στηρίξουμε πρωτοβουλίες για καινοτόμες μορφές ΑΠΕ και αποθήκευση, αλλά τι θα γίνει με τις ανεμογεννήτριες; Αν δεχόμαστε τους στόχους της πράσινης μετάβασης είμαστε με τις ΑΠΕ με όρους κλπ. Οι ΑΠΕ πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα με περιορισμούς και όρους, όχι σε περιοχές Νατουρα, να επαναφυτεύονται δέντρα κλπ. Να δείτε στην Δυτική Μακεδονία χωριά που έσβησαν με τους λιγνίτες τόσα χρόνια για να έχουν τα νησιά τουρισμό και ρεύμα, χρειάζεται ισοτιμία και δικαιοσύνη.  

Παύλος Πολάκης: Καλύφθηκα πλήρως από την τοποθέτηση του Αλέξη. Η ομιλία του στο Κατράκειο ήταν σάλπισμα αντεπίθεσης που είχε ανάγκη ο λαός. Υπάρχει ένα δίλημμα στην αντιπολιτευτική μας τακτική τον τελευταίο 1.5 χρόνο. Η μία αντίληψη λέει ότι χάσαμε τις εκλογές επειδή μας γύρισε την πλάτη μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων, των αυτοαπασχολούμενων και του κεντρογενούς χώρου άρα πρέπει να ακολουθήσουμε μετριοπαθή αντιπολίτευση που προβάλλει το ηθικό πλεονέκτημα, να μην κάνει σκανδαλολογία, μην τρομάξουμε τους κεντρώους ώστε να τους πάρουμε μαζί στις εκλογές που σαν ώριμο φρούτο θα πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη.

Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση όταν διατυπώσει πρόγραμμα με λαϊκά και κατανοητά σημεία, κοινωνικά αναγκαία που θα χτυπάνε στην καρδιά της διαπλοκής. Όπως το 800 ευρώ μισθός και 35 ώρες δουλειά, το 2000 ευρώ εισαγωγικός μισθός στους γιατρούς, μια τράπεζα στα χέρια του δημοσίου κλπ. Όταν εκπέμψει ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα ξανασυνεγείρει τους 500.000 που δεν ήρθαν στην κάλπη το 2019 αλλά είχαν έρθει το 2015, που θα φέρουν κόσμο που στήριζε Βαρουφάκη ακόμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μεγάλος κορμός είναι όσοι δεν ψήφισαν,.

Τότε θα δημιουργήσουμε κλίμα και ρεύμα επανόδου, τότε θα έρθουν και οι κεντρώοι. Εκτός από τη δύναμη της ηθικής υπάρχει και η ηθική της δύναμης που προκύπτει από στόχους που προτείνεις και προβάλλεις. Όταν έχεις να κάνεις με απατεώνες και γκάνγκστερ δεν μπορείς να τους ραντίζεις με τον βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος

Ο Παύλος Πολάκης πρότεινε ακόμα να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα για την υγεία στοιχεία που ανέφερε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, πόσα χρήματα και με ποια κατανομή κλπ.

Σε σχέση με το κράτος, τόνισε ότι αυτός ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να υπηρετήσει ένα αριστερό πολιτικό σχέδιο για το χτύπημα στην διαπλοκή. Υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουμε τολμηροί και να πούμε ότι μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων πρέπει να περάσουν στους δήμους και στις περιφέρειες. Να αντιστρέψουμε το μοντέλο του προληπτικού ελέγχου του κρατικού μηχανισμού σε ετήσιο έλεγχο των αποκεντρωμένων δομών, υπηρεσίων, δήμων και περιφερειών.

Ως προς την δικαιοσύνη εισηγήθηκε την ίδρυση δεύτερης σχολής δικαστών με ταχύρρυθμο πρόγραμμα 1000 δικηγόρων που θέλω να γίνουν δικαστές ώστε να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης. Τέλος τόνισε πως οποιαδήποτε υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος δεν θα πρέπει να παίρνει αναβολές πάνω από 2 μήνες. Έτσι θα δείξουμε την πρόθεση ότι θα τιμωρήσουμε αυτούς που τα έφαγαν, είπε χαρακτηριστικά.

Νίκος Βούτσης: Μια νέα αριστερή, προοδευτική, ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας στον αντίποδα του διάχυτου φόβου που γεννά συντηρητισμό, του φόβου που προκύπτει από τη στρατηγική αξιοποίησης της πανδημίας και την κυβερνητική στρατηγική χειραγώγησης και διαχείρισης της εύλογης αβεβαιότητας και του καθεστώτος επιτήρησης της κοινωνίας και του δημόσιου χώρου», είναι η απάντηση κατά τον Νίκο Βούτση στο «πώς  θα καταστεί ενεργό και αποτελεσματικό το κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα που σήμερα εν δυνάμει συγκροτείται, ιδιαίτερα πάνω στις ανάγκες και τις ανισότητες που αναδεικνύει η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη».  Τόνισε ότι «η  αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας σε αυτό το επίπεδο θα δώσει περιεχόμενο στη δύναμη της βούλησης που αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του κόμματος. 

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλα τα στοιχεία ενός συνεχώς εμπλουτιζόμενου πολιτικού σχεδίου που θα κάνει αποτελεσματική την επιδίωξη για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ραχοκοκκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ανέφερε ότι «επειδή όλοι συνομολογούμε την ιδιαίτερη συνθήκη της σύγκρουσης πλέον με ένα καθεστώς όχι απλά με μια πολιτική δύναμη και την άρνηση μας στο συναινετικό συστημικό δικομματισμό και την πολιτική του ώριμου φρούτου στη διεκδίκηση της διακυβέρνησης,  θα πρέπει να διαμορφώσουμε και να υπηρετήσουμε ακόμα πιο συστηματικά το κατάλληλο πολιτικό σχέδιο που θα μετουσιώσει τις λαϊκές ανάγκες σε ένα νικηφόρο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα». Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα με τις προγραμματικές θέσεις μας και την ασκούμενη υπεύθυνη αντιπολίτευση μας,  αυτό το πολιτικό σχέδιο θα αναμετριέται με την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, όπως οι συνεργασίες, η επικοινωνία, η διαμορφούμενη σχέση με βασικούς αρμούς του κράτους και της ευρύτερης θεσμικής συγκρότησης και της κοινωνίας.  

Αναφορικά με τη στρατηγική για τις κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες. Επ’ αυτού, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μετράει πολύ στην έμπνευση και την ενεργοποίηση του κόσμου της αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης η σαφής και δεσμευτική αναφορά μας από τώρα για το εύρος των πολιτικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη Βουλή όλου του αριστερού δημοκρατικού και οικολογικού φάσματος». Υποστήριξε ότι έτσι μόνο δημιουργούμε θετικό κλίμα στη δημόσια συζήτηση και ευνοούμε ανασυνθέσεις στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από τη στάση των ηγεσιών». Πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες για συνεργασίες σε κοινά μέτωπα ωριμάζουν την ιδέα, αλλά και η συμπόρευση με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης, θα ενθαρρυνθούν και  πολίτες για να ξαναέρθουν στην κάλπη, θα πάρει κουράγιο η νεολαία για ενωτικές δράσεις και για μια νέα σχέση της με την πολιτική και τις εκλογές». 

Ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν είναι ανάγκη να ρίξουμε νερό στο κρασί μας όταν μιλάμε για το σωφρονισμό και τα δικαιώματα των κρατουμένων, για το μεταναστευτικό, για το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, για τις έμφυλες ταυτότητες, για τη σύγκορυση με το ρατσισμό την πατριαρχία, την άρνηση στις μεταφυσικές δοξασίες αλλά και την καταγγελία αυταρχικών κρατικών πρακτικών ή και για την ενεργητική ειρηνική επίλυση των διαφορών μας χωρίς την καταφυγή σε επιζήμια κούρσα εξοπλισμών. Είπε ότι χαιρετίζει το σχέδιο της πολιτικής απόφασης που αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα. 

Μίλησε για τη σύγκρουση με το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο «που συν τω χρόνω διαμορφώνεται σε καθεστωτική πολιτική οντότητα ενώ εκφράζει και ευρύτερο μπλοκ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». Ανέφερε ότι «αυτοί μιλάνε ευθέως δημοσίως και διεθνών για μαύρη παρένθεση της αριστερής διακυβέρνησης και νοικάρηδες της εξουσίας, επιχειρούν να αμαυρώσουν τα δικά μας 4,5 χρόνιας διακυβέρνησης, να αποσείσουν τις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες τους που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες μαζί με τον κ. Μητσοτάκη». Πρόσθεσε ότι οξύνουν την ιδεολογική σύγκρουση για να τεκμηριώσουν τις αντιμεταρρυθμιστικές θεσμικές τομές που επιχειρούν. Σημείωσε ότι «πέραν της μαχητικής, υπεύθυνης και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης, για να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση σε θεσμικό επίπεδο σε όλα τα πεδία πρέπει ανυποχώρητα να υπερασπίζουμε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς που διαχέεται σε όλες τις παραδόσεις, τις πολιτικές και τις σχέσεις της αριστεράς με την κοινωνία». Υπογράμμισε ότι «δεν επιδέχεται ούτε διαπραγμάτευση ούτε συμβιβασμούς με τις δικές τους παραδόσεις και πρακτικές. Δεν ήμασταν ούτε είμαστε ίδιοι».  

Σπύρος Δανέλης: Η συζήτηση των προγραμματικών μας θέσεων αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία για εξωστρέφεια και διάλογο με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και μοναδική ευκαιρία πολιτικής συζήτησης στο κόμμα για να αναδειχθούν διαφωνίες και συμφωνίες και να επιτευχθούν συνθέσεις. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα δυο χρόνια ΝΔ χαρακτηρίζονται από αυταρχισμό, εφαρμογή σκληρά ταξικής νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης της οικονομίας που αυξάνει τις ανισότητες ισοπεδώνοντας τον κόσμο της εργασίας. Δεν αρκούν ο καταγγελτικός λόγος και η άμυνα, για να τονίσει ότι όπου αρθρώνουνε παραγωγικές και ρεαλιστικές προτάσεις, δημιουργούμε δυναμικές κοινωνικών και πολιτικών συγκλίσεων.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την αρχή της αναγκαίας ανατροπής. Για την επίτευξη του κοινού στόχου της νίκης στις επόμενες εκλογές, χρειάζεται: Ο πλούτος των προγραμματικών θέσεων να μπορέσει να γίνει και κτήμα της κοινωνίας. Πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να σπάσουμε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Απαιτείται σοβαρή, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, αγωνιστική αντιπολίτευση και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Χρειάζεται επιμονή στη διεύρυνση, οργανωτική ανασυγκρότηση και μετασχηματισμός. Πρέπει να εστιαστούν οι κοινωνικές συμμαχίες παντού, στην εργασία, στην Αυτοδιοίκηση. Για τις πολιτικές συμμαχίες επισήμανε ότι πιστεύει την απλή αναλογική και πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία εφόσον είμαστε πρώτοι. Χρειάζεται εξωστρέφεια κι όχι εσωστρέφεια, χρειάζεται να ασχολούμαστε με τον αντίπαλο, να φτιάξουμε όλοι μαζί το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς και να απευθυνθούμε σε όλον τον κόσμο, να μη χαρίσουμε τον προοδευτικό κέντρο στον κ. Μητσοτάκη.

Γιάννης Μπουρνούς: Απουσιάζει εκκωφαντικά η συζήτηση με τίτλο Ελλάδα Ευρώπη και ο Κόσμος. Δεν συζητάμε για την  εξωτερική πολιτική και γεωπολιτικές εξελίξεις την ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν ραγδάια. Γιατί; 

Το κείμενο για το προσφυγικό δεν εστιάζει όσο πρέπει στον επαίσχυντο ρόλο της ΕΕ που μεγεθύνει και μονιμοποιεί τον τρόπο διαχείρισης.  Δεν ασχολείται καθόλου με τις επιδράσεις 6 χρόνων προσφυγικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν οδηγήσει σε ιδεολογική και πολιτισμική ηγεμονία της ακροδεξιάς. 

Γιατί δεν συζητήσαμε την αυτοδιοίκηση αν και κάνουμε πολύ καλή ανάλυση στο πρόγραμμα μας; Το 2023 είναι πάρα πολύ κοντά και εμείς ακόμη ως κόμμα που διεκδικεί να ξανακυβερνήσει τον τόπο δεν έχουμε εκκινήσει συντεταγμένα διαδικασίες για συγκρότηση αυτόοδιοικητικών σχημάτων νίκης. 

Θα καταφέρουμε να ξαναφέρουμε στο πλάι μας κόσμο του δημοκρατικού κέντρου και από την τεράστια δεξαμενή της αποχής; Θα παράξουμε κυβερνητικό πρόγραμμα πολιτικές πρωτοβουλίες και επικοινωνία στρατηγική που θα ενοποιεί πολίτες ακόμα και με συγκρουόμενα πολιτικά χαρακτηριστικά;

Να απαντήσουμε θετικά στην δύσκολη και μεγάλη πρόκληση. Να έχουμε στο νου μας τα κόμματα ανοιχτά μέτωπα της κυβερνώσας αριστεράς στην Λ. Αμερική που το πέτυχαν, κυβέρνησαν, ηττήθηκαν και όταν ηττήθηκαν το ξαναπέτυχαν. 

Πρόγραμμα, πολιτικές πρωτοβουλίες, επικοινωνία στρατηγική.  Δεν χρειάζεται κανένας φόβος και αναστολή στο άνοιγμα συζητώντας με κόσμο που δεν είναι στις τάξεις μας, από το πολιτικό κέντρο και νέους ανθρώπους που είναι απογοητευμένοι και νευραλγικό κομμάτι της κρίσης αντιπροσώπευσης. 

Νίκος Μαδεμλής: Έχουμε μια κυβέρνηση που εφαρμόζει σκληρή νεοφιλεύθερη μονεταριστική πολιτική και εκφράζει συμφέροντα που βασίζουν την εξυπηρέτηση τους στην επιστροφή στον 19ο αιώνα.

Από την άλλη έχουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση που συνέβαλλε στην αποκατάσταση αδικιών που είχαν γίνει ως αποτέλεσμα πολιτικής στρατηγικής. Ο λαός αν έχει να περιμένει κάτι από μια αριστερή κυβέρνηση είναι του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αν κυβερνήσει αυτό το κόμμα θα αποκατασταθούν αδικίες στην εργασία, στην κοινωνική πολτιτική, στο κράτος δικαίου στους θεσμούς και τη δημοκρατία. 

Στρατηγικός στόχος να είμαστε πρώτο κόμμα. Αυτό έχει προαπαιτούμενα ένα πρόγραμμα να εκφράζει το αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας στην χώρα. Πρέπει να έχουμε ένα κόμμα ανοιχτό, το εγγυήθηκαν απλοί αγωνιστές των οργανώσεων που έφτασαν το κόμμα στη νίκη των εκλογών το 2015. Να συνεχιστεί και να υποστηρίξουμε τη μετεξέλιξη του κόμματος. Από το προοδευτικό κέντρο ως την κομμουνιστική αριστερά. Στελέχη που συμμετέχουν σε κινήματα που είναι ακηδεμόνευτα. Δικαιώματα, εργασία, τοπική αυτοδιοίκηση, νεολαία. Κινηματικό κόμμα προσανατολισμό σε αυτές τις δυνάμεις και κοινωνικός διάλογος για να δοκιμάσουμε την αποδοχή από τους μαζικούς χώρους των πολιτικών μας θέσεων. 

Όλγα Γεροβασίλη: Μέσα σε δύο χρόνια έχουν ψηφιστεί πάνω από 200 νομοσχέδια. Για μικρές και μεγάλες πτυχές της οικονομίας και της κοινωνίας. Στόχος , να ακυρώσει κάθε δημοκρατική κατάκτηση που αφορά την πλειοψηφία των πολιτών και να στήσει την νεοφιλελεύθερη αρένα. Ότι στήσαμε με κόπο, ότι λογάριαζε η κοινωνία ως κεκτημένη έχει ήδη διαγραφεί από το πολιτικο υβρίδιο που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Σκληρό καρτέλ αδίστακτων συμφερόντων. Ο μηχανισμός εξουσίας του Μαξίμου και το δήθεν επιτελικό κράτος απαρτίζεται από μέλη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ με συγκολλητική αρχή την εξουσία και την διαχείριση της. 

Ο Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση έκανε διευρυνση από τα ορφανά της ΧΑ τα ρετάλια του ΛΑΟΣ, έως στελέχη προερχόμενα από την αριστερά, σε συναλλαγή και συμφωνία με τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ. Έτσι δομήθηκε ο μύθος του Μωυσή. Προσπαθεί να μετατρέψει τη νύχτα σε μέρα. 

Ας σκεφτούμε  πόσα ακαταδίωκτα έχουν ψηφίσει για τους ίδιους. Για τα  τραπεζικά στελέχη, τις  επιτροπές των επιστημόνων, μέλη ανεξάρτητων αρχών, για αυτούς που θα τζογάρουν τις επικουρικές μέχρι και το ΔΣ της Καμεράτας ορχήστρας φίλων μουσικής για χρέη στο δημόσιο. 

Κάθε φορά που η αλαζονεία κορυφώνεται έρχεται η ζωή και τους θυμίζει ότι δεν είναι μόνοι τους. Η κοινωνία ήταν εκεί στις στιγμές ανεμελιάς. Στο κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ, όταν θεσπίζουν την απλήρωτη εργασία ή κοινωνία βγήκε στον δρόμο. Όταν η παρακμή των αναθέσεων, της καταστολής, των σκηνοθετών  και της αδικίας έσπασε τα όρια η κοινωνία έδειξε αντίσταση. Εκεί που είναι η κοινωνία πρέπει να είμαστε κι εμείς. 

Ας μην ξεχνάμε τον περιορισμό της δημοκρατικής λειτουργίας του κοινοβουλίου. Περιορίστηκε ο φυσικός διάλογο με στόχο τον  άμεσο έλεγχο της ψήφου των  βουλευτών και πρακτικά η κατάργηση της μυστικής ψηφοφορίας. Στόχος όχι μόνο να περιορίσουν την αντιπολίτευση αλλά να ελέγξουν τους δικούς τους, φοβούνται και τον εαυτό τους. 

Αναείξαμε μικρά και μεγάλα ζητήματα ως ΚΟ. Καταθέσαμε 3100 ερωτήσεις, 500 επίκαιρες, 1762 αναφορές. Για όλο το εύρος των ζητημάτων. Διαχείριση δημοσίου χρήματος, της πανδημίας, της εργασίας, της  παιδείας, της δημοκρατιας. Δεν σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε το δικό μας κυβερνητικό έργο και τον προγραμματικό μας λόγο. 

Πρέπει να γίνουν οι τοπικές οργανώσεις εργαστήρια παραγωγής πολιτικής και σύνδεση με την ΚΟ. Έγινε ψηφιακό άλμα, η συλλογική μας προσπάθεια και η σύνδεση με την κοινωνία έμεινε σε ικανοποιητικό βαθμό ζωντανή. Σήμερα υλοποιούμε ομόφωνες αποφάσεις για διεύρυνση, μετασχηματισμό, αντιστοίχιση με τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στηρίζουν. 

Χρειάζεται ξεκάθαρες στοχεύσεις. Θέλουμε το κόμμα που έχει ανάγκη η κοινωνία, όχι μία λέσχη προβληματισμού. Δεν πρέπει να μείνουν άστεγοι, προοδευτικοί, δημοκράτες ακόμα και κεντροδεξιοί πολίτες που απορρίπτουν τον Κ. Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άγονη αυταρέσκεια ή για προσμονή πολιτικής δικαίωσης. Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Η κυβερνώσα αριστερά είναι ξεκάθαρη πρόταση με ιεραρχημένες πολιτικές λύσεις, όχι διαμαρτυρία. Αν δεν υπάρξει πολιτική νίκη στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρχει χώρα να κυβερνηθεί στις μεθεπόμενες.

Ράνια Σβίγκου: Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις απέναντι σε ένα συλλογικό δεινό και σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλες ασφαλείς. Αποδείχθηκαν τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού. Το μεγάλο διακύβευμα είναι αν η Ευρώπη έχει μάθει από τα όσα δίδαξε η πανδημία, αν εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν και μετά την πανδημία ή θα επιστρέψουμε στην εποχή της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Εξέφρασε επιφυλάξεις γι’ αυτό μιλώντας για συντηρητική αναδίπλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προσπάθεια συντηρητικών δυνάμεων να κυριαρχήσουν και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Η απάντηση μας θα πρέπει να είναι σε επίπεδο ΕΕ  στο πλαίσιο ενός κοινού πανευρωπαϊκού μετώπου των προοδευτικών δυνάμενων, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη ενάντια στις πολικές ανισότητας και φτώχειας, εθνικισμό, σεξισμό ρατσισμό και την κλιματική κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες όπως η προοδευτική συμμαχία στο Ευρωκοινοιβουλιο κ.α. Είναι καιρός να συσπειρωθούμε στη βάση μιας εναλλακτική πλατφόρμας όπως για: κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, θεσμοθέτηση ταμείου ανάκαμψης, πράσινη συμφωνία.   

Στέφανος Τζουμάκας: Νίκη και εναλλακτική λύση. Παραγωγικό σχέδιο για τη χώρα και ένα κοινωνικό συμβόλαιο.

Να γίνει ο Σύριζα πολιτικό κόμμα σε κάθε τόπο, όχι οργάνωση. Χρειαζόμαστε πολιτική τοπικά, εθνικά και περιφερειακά 

Νίκος Παππάς: Κάνουμε ποιοτικό άλμα, μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας  λειτουργία. 

Το πολιτικό μας πρόταγμα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο. Ανασυγκρότηση,  διεύρυνση μετά σχηματισμός σε ένα κόμμα που θα γίνει κορμός της αριστερής προοδευτικής παράταξης.

Με ραγδαίο τρόπο ο Μητσοτάκης απογοητεύει μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού.

Δεν είναι αυτονόητος ο δρόμος στην επιτυχία. 

Υπάρχουν Οργανωτικές προϋποθέσεις όπως ο περιορισμός της κινητικότητας λόγω κορωνοϊού αφού η αριστερά αναπνέει εκεί που παρεμβαίνουν οι μάζες. Υπάρχουν και εγγενείς αδυναμίες. Να εφαρμόσουμε τις ομόφωνες αποφάσεις, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, να αξιοποιήσουμε κάθε ικμάδα διαθεσιμότητας και όρεξης για δουλειά όλων των μελών. 

Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε στην περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περιφερειακά συνέδρια που κάναμε είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Να δυναμώσουν ποιοτικά οι οργανώσεις, να υλοποιήσουμε την προοδευτική συμμαχία, παντού: αυτοδιοίκηση, συνδικάτα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη νεολαία. Να αξιοποιήσουμε το ψηφιακό άλμα που κάναμε με τις καινούριες νομαρχιακές 

Το ερώτημα είναι τι κόμμα έχει ανάγκη η κοινωνία να φτιάξουμε όχι τι κόμμα θέλουμε εμείς. Να απαντήσουμε στην κοινωνική ανάγκη για μεγάλη προοδευτική παράταξη για πρόγραμμα ενάντια στις ανισότητες, στην κλιματική κρίση και την κρίση δημοκρατίας

 Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, μην ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει από θέσεις διακυβέρνησης.

Να αξιοποιήσουμε επεξεργασίες όπως η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική εθνικό σχέδιο μεταφορών και υποδομών, εθνική ω ψηφιακή πολιτική

Πρέπει να βάλουμε σοβαρό συμπαγή πολιτική στόχο. Πρωτιά στις εκλογές και συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Βήμα για κόμμα ανοιχτό και όχι φοβικό, που λειτουργεί για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι του εαυτού του.

Νεκτάριος Σαντορινιός: Δύο χρόνια εξαπάτησης του ελληνικού λαού η συμπλήρωση δύο ετών από την νίκη της ΝΔ. Η ΝΔ θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια υγεία. Κυρίαρχος η επικοινωνία και τα ντιλ σε περιβάλλον, ναυτιλία και υγεία.

Οι πολίτες αγανακτούν και αντιλαμβάνομαι τα αδιέξοδα της πολιτικής της Ν.Δ. αν και μουδιασμένοι. Οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι αισθάνονται εξαπατημένοι.

Εμείς πού είμαστε; Οι πολίτες αγωνιούν να ακούσουν μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση, ένα σήμα ότι είμαστε εδώ. Πιστεύουμε και διεκδικούμε την προοδευτική αλλαγή. Έχουμε δικαίωμα να εγκλωβιστούμε σε άγονες αντιπαραθέσεις χωρίς σε επαφή με την κοινωνία. 

Να ηγηθούμε του προοδευτικό χώρου να καλέσουμε σε όσους πιστεύουν στην προοδευτική προοπτική της χώρας. Συμπόρευση χωρίς αποκλεισμούς ευρεία διεύρυνση νέες μεγάλες δυναμικές οργανώσεις, γείωση με την κοινωνία. Να συζητήσουμε με την κοινωνία το πρόγραμμα. Ένα κόμμα στραμμένο στον αντίπαλο και όχι στο εσωτερικό του. Κόμμα των μελών που ελπίζουν σε αυτό, σύγχρονο, ανοιχτό. Σε κάθε γειτονιά να οργανώσουμε τους πολίτες στο κόμμα μας. Προοδευτική Συμμαχία παντού Γειτονιές, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση. 

Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις από όλους μας. Είμαστε υποχρεωμένοι σε κοινή δράση, παρεμβάσεις να υλοποιήσουμε τον μοναδικό στόχο: Να απαλλαγεί η χώρα από τις πολιτικές της δεξιάς. Από αύριο, στοχευμένα με το πρόγραμμα μας, σε όλους τους χώρους εργασίας, νεολαία, αγρότες μικρομεσαίους, καλούμε στην προοδευτική συσπείρωση για την ανατροπή. Ο στόχος είναι ο Σύριζα ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. 

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Κατέθεσε πέντε τροπ-ολογίες. Θεσμοθέτηση πρωτοβάθμιας φροντίδας στην κοινότητα, νέα αρχιτεκτονική ΕΣΥ και να τολμήσουμε να απαλλαγούμε από ορισμένες αλλεργίες για θεσμοθέτηση αξιόπιστου διαφανούς συστήματος αξιολόγησης. Τρίτον, το δημογραφικό. Έγιναν προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα από όλες τις κυβερνήσεις. Πριμοδότηση νέας μητέρας που κάνει δεύτερο παιδί. 

Τέταρτον, πρόταση στην βουλή να καλέσουμε την κυβέρνηση να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία μέχρι 150 τμ. Πέμπτον, πρόταση για επιδότηση στις στέγες των αγροτών και φτωχών νοικοκυριών επιδότηση φωτοβολταικής μονάδας που θα καλύπτει τις ανάγκες τους να παραμείνουν στην περιφέρεια. 

Θα έπρεπε να συζητήσουμε στα στρογγυλά τραπέζια για εθνικά θέματα και τοπική αυτοδιοίκηση. 

Τι κόμμα θέλουμε; Κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δημοκρατικό και πατριωτικό. Μπορούμε να ρίξουμε την δεξιά αν απαλλαγούμε από το άγχος της πολιτικής επιβίωσης και τους όρους του εσωτερικού εχθρού. 

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Το κόμμα ξαναβρέθηκε σε μια κατάσταση δράσης, χωρίς να αγνοούμε ότι υπάρχουν προβλήματα συσπείρωσης και ενθουσιασμού που αποτελούν τη μεγάλη αποθήκη συναισθημάτων για να νικήσεις στις εκλογές. Χρειάζεται συλλογικός αναστοχασμός,  η ΝΔ είναι το κόμμα που έχει συσπειρώσει αρκετές μερίδες από τις εκάστοτε εξουσίες της Ελλάδας και προσπαθεί να υλοποιήσει πιστά τον νεοφιλελευθερισμό και τις κυρίαρχες τάσεις. Πρέπει να δοθεί το μέγιστο ενδιαφέρον στο κόμμα μας για να υπάρχει μια συλλογική διάσκεψη, απόφαση και δράση. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν η ΝΔ αυτή τη στιγμή που με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμα, τι σχέδια έχει, για να προλάβουμε να οργανωθούμε, να αναστοχαστούμε. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά αυτό το διάστημα. Χρειαζόμαστε κόμμα αριστερό, συμμετοχικό, που θα μπορεί να εντάσσει όλα τα μέλη, να διεκδικεί. Να είναι κόμμα για την κοινωνία και τις ανάγκες του, να υπάρχει εκπροσώπηση, ριζοσπαστισμός, όχι μέσα από τα μάτια του κράτους.

Αντώνης Κοτσακάς: Βλέπω να υπάρχουν μέσα στο κόμμα δυο δυναμικές: Μια να αγκαλιαστούμε με τα κινήματα και τον ριζοσπαστισμό όπως το ‘12, όμως η ιστορία ποτέ δεν επαναλαμβάνεται. Μια άλλη δυναμική που υπάρχει προτείνει εναγκαλισμό με τον μεσαίο χώρο, ο οποίος είναι flat. Τα μεσαία στρώματα είναι προνομιακός μας χώρος. Χρειάζεται σύνθεση: και με το ριζοσπαστισμό και τα κινήματα και με τα μεσαία στρώματα. Οικοδόμηση ισχυρής κοινωνική συμμαχίας σε αντιφιλελεύθερη κατεύθυνση. Θα έχουμε σύγκρουση δυο σχεδίων: της Δεξιάς και αυτό που εμείς προτείνουμε και καταθέτουμε στον λαό. Το πότε θα γίνουν και αν οι εκλογές δεν θα το αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης, θα το αποφασίσει το σύστημα της οικονομικής εξουσίας και το βαθύ κράτος που σχεδιάζουν σε βάθος δεκαετίας και δεν θα ρισκάρουν να ορίσουν εκλογές πριν κατανεμηθούν τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι πώς θα περιορίσει τις διαρροές που έχει στα δεξιά. Υπάρχει έλλειμμα στην εν γένει συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, την περιορισμένη αναφορά στα εθνικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL