Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Μεταφέρουν την καταστολή στα ΑΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Μεταφέρουν την καταστολή στα ΑΕΙ

Αστυνομία ΑΣΟΕΕ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στο προσκήνιο ξαναφέρνει η κυβέρνηση την αστυνομία πανεπιστημίων, εν μέσω πανδημίας και της έκτακτης κατάστασης την οποία αντιμετωπίζει η κοινωνία. Όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί το «χαστούκι» του περασμένου μήνα από τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες τάχθηκαν κατά του εν λόγω μέτρου το οποίο αποτελεί παραβίαση των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, είχε εκφράσει ξεκάθαρο «όχι» στην ίδρυση οποιουδήποτε σώματος που θα έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την ΕΛΑΣ, απορρίπτοντας και την επιβολή ελέγχου πρόσβασης στα ΑΕΙ σημειώνοντας ότι «το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αρκετό για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας».

Ήδη από το Σάββατο εκτενές ρεπορτάζ εφημερίδας αναφερόταν στο τι περιλαμβάνει «το σχέδιο για τη φύλαξη των ΑΕΙ», ενώ σήμερα η υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχαν συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως, «οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με Πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρεις άξονες: α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Η πολιτική ηγεσία δείχνει ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της συνόδου των πρυτάνεων, εφαρμόζοντας παράλληλα με κάθε ευκαιρία το σχέδιο ευρείας καταστολής, όπως η απαγόρευση συγκεντρώσεων και το ξύλο την μέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την περασμένη Κυριακή, ανήμερα της συμπλήρωσης 12 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανακοίνωση από την πλευρά της ΠΟΣΔΕΠ, ωστόσο ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ανακοίνωσή του απέρριψε το ενδεχόμενο ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας η οποία θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε προσλήψεις στα πανεπιστήμια όχι διδασκόντων αλλά αστυνομικών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «προσλήψεις εκτός τόπου και χρόνου».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας με πρόσχημα την επίθεση αγνώστων στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ στις αρχές Νοεμβρίου κάνοντας λόγο για «ίδρυση ενός σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές και θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στον χώρο των ΑΕΙ».

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας παρουσίασαν στις Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία  Συλλόγων  Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.) η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση Βασίλης Διγαλάκης.

Σε συνέχεια της δέσμευσης για την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στη πραγματική του έννοια, η οποία υλοποιήθηκε ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης το 2019, προωθείται η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων και η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας, μέσα από ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, απαλλαγμένο από φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας.

Οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με Πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρεις άξονες: α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL