Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C20.5°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
14.9°C17.8°C
5 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.3°C18.4°C
1 BF 62%
Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Οι πρυτάνεις απέρριψαν το μάθημα καταστολής του Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Οι πρυτάνεις απέρριψαν το μάθημα καταστολής του Μητσοτάκη

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΜΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κόλαφος για τους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η απόφαση της  Συνόδους των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Δ.Ε. των Πανεπιστημίων της χώρας.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για είσοδο της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, βρήκαν αντίθετους τους πρυτάνεις οι οποίοι απέρριψαν κάθε σκέψη για ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος που θα έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την ΕΛΑΣ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση «η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο».

Παράλληλα απέρριψαν την καθολική εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης εισόδου με τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας.

Όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο των πρυτάνεων: «Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους. Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος».

«Οι πρυτάνεις απέρριψαν τη διχαστική - εμφυλιοπολεμική ρητορική του κ. Μητσοτάκη»

«Οι φωνές της λογικής και του μέτρου επικράτησαν. Η Σύνοδος Πρυτάνεων διαμόρφωσε θέσεις που αποκλίνουν από την ατζέντα της alt-right στρατηγικής της κυβέρνησης που θέλει τα πανεπιστήμια αστυνομοκρατούμενα και χώρους πανοπτικής επιτήρησης» αναφέρει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Οι πρυτάνεις απέρριψαν τη διχαστική - εμφυλιοπολεμική ρητορική του κ. Μητσοτάκη και απέδειξαν ότι οι πανεπιστημιακές αρχές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ντεκόρ ανιστόρητων κραυγών και μικροπολιτικών επιδιώξεων.

Η απόφαση στηρίζεται στην συνταγματική επιταγή της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και αναφέρει ότι:

Η υπηρεσία φύλαξης υπάγεται ιεραρχικά στον πρύτανη και τη Σύγκλητο. Ούτε στο υπουργείο Παιδείας ούτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κάθε ΑΕΙ προσαρμόζεται στις συνθήκες του και η ελεγχόμενη πρόσβαση αφορά μόνο ευαίσθητους χώρους όπως εργαστήρια, χώρους με επικίνδυνα υλικά, διοικητικά κτίρια κλπ.

Το υπάρχον πλαίσιο επιβολής ποινικών κυρώσεων κρίνεται επαρκές» υπογραμμίζει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL