Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C21.7°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.2°C23.3°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.6°C23.0°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.0°C22.2°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.8°C
1 BF 53%
Με εντολή Κυριάκου γινόμαστε Silicon Valley και βάλε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με εντολή Κυριάκου γινόμαστε Silicon Valley και βάλε...

«ΕΧΟΥΜΕ κάνει πολλά (!) ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε αυτό το νέο οικοσύστημα καινοτομίας» δήλωσε με στόμφο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογίας και της παγκόσμιας καινοτομίας. Μάλιστα ανέφερε ως απόδειξη και την πρόθεση της Microsoft να δημιουργήσει μονοπωλιακά «αποθήκες δεδομένων» στην Ελλάδα περιμένοντας τη μερίδα του λέοντος από τα κοινοτικά κονδύλια που υπερβαίνουν τα 7 δισ., χωρίς μάλιστα να γνωρίζει κανείς το ύψος της επένδυσης και τον αριθμό των απασχολουμένων!

ΕΧΕΙ και παρακάτω: «Ως κυβέρνηση, κεντρικά, έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να μειώσουμε συνολικά το κόστος εργασίας. Αφορά ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις εντάσεως γνώσης (δηλαδή τη Microsoft, που έχει αλλεργία στους φόρους). Διότι πολλές φορές άκουγα από νεοφυείς επιχειρήσεις ότι έχαναν ανθρώπους επειδή έφευγαν στο εξωτερικό. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 και η δρομολόγηση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών είναι δύο σημαντικά βήματα. Και βέβαια έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε». Ωχ!

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ; Η Ελλάδα, για να γίνει νέα Silicon Valley, για να προσελκύσει νέο επιστημονικό δυναμικό, θα προσφέρει αμοιβές χωρίς ασφάλιση και μελλοντική εξασφάλιση. Έτσι οι  Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό θα σπεύσουν μαζικά να επιστρέψουν για να εργαστούν στις μητσοτακικές συνθήκες! Και επειδή η κυβέρνηση του Κυριάκου έχει όραμα, ανέθεσε στην υπουργό Θρησκευμάτων να διαλύσει την ελληνική Παιδεία από το Δημοτικό ώς το Πανεπιστήμιο! Να οδηγήσει σε μαρασμό ερευνητικά ινστιτούτα και επιστημονικά κέντρα.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ όμως θα «πουλάνε» τις επιστημονικές καινοτομίες οι νεοφυείς επιχειρήσεις που ονειρεύεται ο Κυριάκος, όταν δεν υπάρχει εγχώριος τομέας μεταποίησης για να επενδύσει στις γνώσεις και τις εφευρέσεις;

ΑΛΛΑ, πριν προλάβει ο κ. Μητσοτάκης να αυτοθαυμαστεί, ήρθαν οι Γερμανοί και αποφάσισαν να μεταφέρουν την παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών από την Ελλάδα στην Τουρκία! Πρόκειται για το ιστορικό εργοστάσιο της Pitsos, που πέρασε στην ιδιοκτησία της γερμανικής Siemens. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι αυτό το εργοστάσιο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο για να μην διωχθεί για τις κομπίνες στη χώρα μας!

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ περιελάμβανε: Πρώτον να επενδύσει 100 εκατ. εντός του 2012 στο εργοστάσιο της Pitsos στον Ρέντη προκειμένου να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία απασχολούσε τη δεδομένη χρονική περίοδο περισσότερους από 600 εργαζόμενους, και δεύτερον να επενδύσει 60 εκατ. προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο εργοστάσιο στην Ελλάδα που θα οδηγούσε στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

ΠΛΗΝ όμως η κυβέρνηση Σαμαρά και ο τότε υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας λησμόνησαν (!) να υλοποιήσουν τη συμφωνία που είχε υπογράψει η Siemens και όφειλε να επενδύσει στην Pitsos, ώστε να σταματήσει η δίωξή της από το Ελληνικό Δημόσιο.  Άλλη μια πλευρά του «πατριωτισμού» τους!

ΚΑΤΑ τα άλλα, παρακαλάμε και περιμένουμε από τη Γερμανία να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την παράνομη συμπεριφορά της στο Αιγαίο και την Κύπρο!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή δεν έγινε κανένα σχόλιο από κυβερνητικής πλευράς για τις πρόσφατες διαπιστώσεις και εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν. Λογικό, αφού στο World Economic Outlook, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, η γενική εκτίμηση ήταν ότι για την παγκόσμια οικονομία ο ανήφορος που διανοίγεται με φόντο την πανδημία θα είναι μακρύς, άνισος και σπαρμένος με αβεβαιότητες.

ΣΕ ΑΥΤΟ το περιβάλλον, της πρωτοφανούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία θα δυσκολευτεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Φέτος η ύφεση θα φτάσει στην Ελλάδα το 9,5% (8,2% προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών) και το 2021 η ανάκαμψη θα είναι 4,1%. Στην Ευρωζώνη αντίστοιχα, ύστερα από βουτιά 8,3%, ακολουθεί ανάπτυξη 5,2%. Σε μια προβολή στο μέλλον, το ΔΝΤ επιμένει στην πάγια θέση του ότι, σε βάθος χρόνου, η ελληνική οικονομία θα «σέρνεται» με ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2025.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Ψυχραιμία.  Όσοι δεν βρουν δουλειά στη Microsoft θα βρουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Θα κάνουν εφευρέσεις. Δεν θα έχουν βέβαια ασφαλιστικές καλύψεις και άλλες ντεμοντέ κοινωνικές παροχές, αλλά αυτό δεν έχει σημασία τώρα, όσο ο Κυριάκος πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες για να αγοράσει πολιτικό χρόνο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL