Live τώρα    
Κλείσιμο αξιολόγησης και αναδιάρθρωση χρέους ζητά το ευρωκοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλείσιμο αξιολόγησης και αναδιάρθρωση χρέους ζητά το ευρωκοινοβούλιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Την εκτίμηση ότι η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση θα συμβάλει στην προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, καθώς και στη διαφάνεια της διαδικασίας εξέφρασε Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει συσταθεί ειδικά για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και των επιπτώσεών του.

Παράλληλα, παρέμβαση για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και ελάφρυνση του χρέους πραγματοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος πρόσκειται στην ομάδα των Σοσιαλιστών και αποτελεί στενό πολιτικό φίλο του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι, που συνάντησε και κατ' ιδίαν (μετά την αντιπροσωπεία) για περίπου μία ώρα και κατά παράβαση του αρχικού προγράμματος τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποτιμά πολύ θετικά τις επαφές των ευρωβουλευτών με τον πρωθυπουργό και υπουργούς, ενώ και η αντιπροσωπεία φάνηκε να αναγνωρίζει ως πολύ εμπεριστατωμένες τις παρουσιάσεις του οικονομικού επιτελείου. Αντιθέτως, οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές εξέφρασαν δυσφορία για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την αντίστοιχη συνάντηση που είχαν μαζί του και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι κοιτάζει το παρελθόν και δεν βοηθάει στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονα επικριτική προς την ελληνική κυβέρνηση στάθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή (η οποία συμμετέχει στην αντιπροσωπεία), μάλιστα κατά τρόπο πιο έντονο από ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.

Αλ. Τσίπρας: Έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι οι πολιτικές των προηγούμενων ετών επικεντρώνονταν στο δημοσιονομικό σκέλος και όχι στην προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα "βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας". Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός δήλωσε μέσω Τwitter ότι "τα προγράμματα διάσωσης εθνικών οικονομιών στην Ε.Ε. πρέπει να εποπτεύονται από δημοκρατικούς θεσμούς που λογοδοτούν στους πολίτες" και ότι "το Ευρωκοινοβούλιο έχει δείξει σταθερά ευαισθησία στην ανάγκη να σωθεί η οικονομία με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, κατά τη συζήτηση οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν πως, παρότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συμμετέχει απευθείας στη διαπραγμάτευση, ο ελεγκτικός του ρόλος μπορεί να συνεισφέρει στη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη σύγκλιση απόψεων και το κοινό έδαφος που έχει επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ρ. Γκουαλτιέρι: Θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση

Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ε.Κ. Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι δήλωσε "ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος με την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις" που πήρε η κυβέρνηση, καθώς "και να ακολουθήσει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης". Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρώτη αξιολόγηση "θα ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους". "Μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση θα βοηθήσει, επίσης, να αποκατασταθούν η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα που είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα" επισήμανε, τονίζοντας ότι "θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση".

Ευ. Τσακαλώτος: Σημαντικό το πολιτικό σήμα των πιστωτών

Με την αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών συναντήθηκαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα είναι σημαντικό να δοθεί το πολιτικό σήμα από τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα. Έτσι, σημείωσε, θα έχουμε λύσεις και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο. Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα του χρέους ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι μία έγκαιρη συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σε ανάλογη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής ατζέντας, που θα θέσουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι που ο Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε ότι θα συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αντιστοίχως το σχέδιο της αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας μέχρι το τέλος του 2016 παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0