Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.4°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.9°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
1 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C14.9°C
2 BF 63%
Φορολογικό νομοσχέδιο / Καθολική απόρριψή του - Έξι εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων μιλούν στην ΑΥΓΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορολογικό νομοσχέδιο / Καθολική απόρριψή του - Έξι εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων μιλούν στην ΑΥΓΗ

Ελεύθεροι επαγγελματίες
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών εκφράζουν για ακόμα μία φορά την αντίθεσή τους στο φορολογικό νομοσχέδιο. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα. Όπως τονίζουν, η απόσυρση των νέων φορολογικών μέτρων αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας τόσο για την ύπαρξή τους όσο και για την αξιοπρέπειά τους, και ως εκ τούτου είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο.

Για τη σημερινή κινητοποίηση και τους λόγους που είναι αντίθετοι με το φορολογικό νομοσχέδιο έξι πρόεδροι επαγγελματικών φορέων μιλούν στην ΑΥΓΗ.

Γιώργος Καββαθάς: Η κυβέρνηση ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό

Γιώργος Καββαθάς

Υπάρχει μία εφαρμογή του δόγματος Πισσαρίδη μέσα από αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο που χτυπάει ουσιαστικά την αυτοαπασχόληση και τη μικρή επιχειρηματικότητας ατομικής μορφής. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οριζόντια μέτρα, τα οποία είναι κατά δικαίων και αδίκων. Την εποχή της ψηφιοποίησης δεν μπορούμε να μιλάμε για τεκμαρτά εισοδήματα. Αυτό όλο δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει την απασχόληση και τη μικρή επιχειρηματικότητα στη χώρα. Η σύγκριση με μισθωτό είναι σε λάθος κατεύθυνση, απλά ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους κατά των ελευθέρων επαγγελματιών, των εμπόρων κ.λπ.

* Ο Γιώργος Καββαθάς είναι πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Ένας οριζόντιος νόμος δεν μπορεί να είναι σωστός

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών συμμετέχει σήμερα στην κινητοποίηση και στην απεργία γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι ο νόμος που κατατίθεται στη Βουλή δεν είναι ένασ νόμος που στην πραγματικότητα θέλει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά θέλει να εξοντώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο πλαίσιο του αφηγήματος του σχεδίου Πισσαρίδη. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί ότι το σύνολο των εισπραγμένων φόρων δεν θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια όταν, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το μαύρο χρήμα στη χώρα ξεπερνάει τα 40 δισ. ευρώ και οι φόροι που χάνονται από την Πολιτεία αγγίζουν τα 8-10 δισ.;

Σε καμία περίπτωση ένας οριζόντιος νόμος δεν μπορεί να είναι σωστός, καθώς μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Επί της ουσίας, μας φορολογεί ένα εισόδημα το οποίο δεν υπάρχει. Αν δε το συνδυάσουμε με τη μη λύση των χρεών σε ΔΥΟ και ΕΦΚΑ, με τον τρόπο που μοιράζει το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, με τη φοροαπαλλαγή που δίνεται στις μεγάλες πολυεθνικές, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

* Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ)

Παύλος Ραβάνης: Η κυβέρνηση, αν το επιθυμεί, μπορεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή

Παύλος Ραβάνης

Για άλλη μια φορά διαμαρτυρόμαστε για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθώς το θεωρούμε άδικο. Επιμένουμε στην πρότασή μας, πιστεύουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών με τα στοιχεία που έχει, με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα POS κ.λπ. μπορεί πολύ εύκολα, αν και εφόσον το επιθυμεί, να ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Ο κάθε φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει με βάση τη δική του φοροϊκανότητα.

* Ο Παύλος Ραβάνης είναι πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Γιώργος Στασινός: Άδικα και ισοπεδωτικά τα νέα φορολογικά μέτρα

Γιώργος Στασινός

Σήμερα, που τα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου μπορούν να πιάσουν την πραγματική φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση επιλέγει το αναχρονιστικό μέτρο του τεκμηρίου που λειτουργεί άδικα και ισοπεδωτικά.

Αδικα γιατί η φορολόγηση τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί, οδηγεί σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση μεγάλο τμήμα των ατομικών επιχειρήσεων και ειδικά των επιστημόνων, τη στιγμή που αυξάνονται παράλληλα και οι ασφαλιστικές τους εισφορές.
Ισοπεδωτικά γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες της οικονομίας και οι ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος. Ειδικά στον χώρο των μηχανικών είναι αξιοσημείωτο ότι δεν λαμβάνεται υπόψη καν το υπαρκτό γεγονός των μεγάλων αυξομειώσεων στα έσοδα ανά χρονιά, ανάλογα με την πρόοδο και τιμολόγηση μελετών και έργων που έχουν αναληφθεί κ.λπ. Για αυτό συμμετέχουμε μαζικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις.

* Ο Γιώργος Στασινός είναι πρόεδρος του Τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος

Θανάσης Δεβλιώτης: Τα μέτρα προστατεύουν τα μεγάλα συμφέροντα

Θανάσης Δεβλιώτης

Η αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος της φοροδιαφυγής με τον τρόπο που επιχειρείται να νομοθετηθεί είναι άδικη και δεν θα προσφέρει τίποτα.

Τα μέτρα που προτείνονται προστατεύουν τα μεγάλα συμφέροντα και τις μεγάλες εταιρείες και οδηγούν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τις ατομικές μονάδες ΠΦΥ. Αγνοούνται τα υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα της τελευταίας δεκαετίας λόγω Μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Εχουμε τη σύμφωνη γνώμη χιλιάδων οδοντιάτρων που υπέγραψαν τα αιτήματά μας και τους καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να εκφράσουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα.

* Ο Θανάσης Δεβλιώτης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Θύμιος Λυμπερόπουλος: Να δοθεί μάχη από όλη την κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση

Θύμιος Λυμπερόπουλος

Το φορολογικό αυτό με τον κεφαλικό φόρο που επιβάλλει είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της πολιτικής της διάλυσης που εφαρμόζει η Ν.Δ. για τους μικρομεσαίους.

Οπως και με πολλές άλλες κινήσεις αυτόν τον καιρό, παραδείγματος χάρη στον χώρο τον δικό μας, με τις πολλές χιλιάδες πειρατικά να μας κλέβουν το έργο και να μην κινείται η κυβέρνηση ενώ υπάρχουν νόμοι. Με εφαρμογές τις οποίες έχει νομοθετήσει το κράτος να δουλεύουν βάσει κανονισμού λειτουργίας, που όμως δεν εφαρμόζεται. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί, συν το φορολογικό, μας σπρώχνει σε μια διαδικασία εταιροποίησης του κλάδου.

Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη υπόθεση που αφορά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους, που όμως πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι: αυτή η πολιτική δεν πολεμιέται από τον κάθε κλάδο μόνο του. Διότι και στον επιστήμονα κόβει τη δημιουργία, θέλει να τον βάλει στις εταιρείες, όπως τους δικηγόρους, γιατρούς, κ.λπ.

Πρέπει να δοθεί μια μάχη από όλη την κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση και να περάσει αυτή η μάχη και στις ευρωεκλογές. Και ό,τι θέλει ο καθένας να ψηφίσει, αλλά να σηκωθούν όλοι από τον καναπέ. Αυτή η πολιτική πρέπει να πολεμηθεί με τον πιο δυνατό, έντιμο τρόπο, με δημοκρατικές διαδικασίες, γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνει αυτή η κυβέρνηση από τίποτε άλλο.

* Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος είναι πρόεδρος Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL