Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C28.0°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.3°C26.7°C
3 BF 31%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.0°C23.7°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.1°C24.1°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.5°C23.5°C
1 BF 41%
Fraport Greece / Πράσινη μετάβαση, ψηφιοποίηση και συνεργασίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Fraport Greece / Πράσινη μετάβαση, ψηφιοποίηση και συνεργασίες

Fraport Greece

Οι κοινές προτεραιότητες και προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά περιφερειακά αεροδρόμια και την ευρύτερη αεροπορική αγορά απασχόλησαν τη 14η ετήσια συνάντηση των Διαχειριστών Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων (ACI EUROPE 14th Regional Airports Conference & Exhibition, RACE 2023), την οποία φιλοξένησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Fraport Greece. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Απριλίου 2023 στα Χανιά της Κρήτης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 κορυφαίων στελεχών από τον κλάδο των αεροδρομίων και της ευρύτερης κοινότητας. 

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκεται η «πράσινη μετάβαση» στη λειτουργία των αεροδρομίων, με τη χρήση ενεργειακά βιώσιμων πρακτικών. Πρόκειται για έναν κοινό στόχο, που προφανώς αγγίζει το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας και των κοινωνιών ευρύτερα, στην κατεύθυνση του οποίου τα ευρωπαϊκά περιφερειακά αεροδρόμια υλοποιούν πρακτικές μείωσης του ενεργειακού τους αποτυπώματος. Ήδη 207 περιφερειακά αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη είναι πλέον πιστοποιημένα για τη διαχείριση και τη μείωση εκπομπών CO2 στο πλαίσιο του Airport Carbon Accreditation – το θεσμικά εγκεκριμένο παγκόσμιο πρότυπο – σε σύγκριση με 146, πριν από ένα χρόνο.  

Ο κ. Alexander Zinell, CEO της Fraport Greece, επισήμανε: «Ο όμιλος Fraport έχει δεσμευθεί για μηδενικές εκπομπές CO2 σε όλα τα, υπό τη διαχείρισή του, αεροδρόμια παγκοσμίως έως το 2045, με ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 75.000 τόνους έως το 2030. Παράδειγμα, το αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», όπου το σύγχρονο σύστημα ελέγχου λειτουργίας των κτιριακών εγκαταστάσεων (BMS) επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη βέλτιστη χρήση της ενέργειας. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πολλά από τα αεροδρόμια που διαχειριζόμαστε, στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις.» 

Στην ίδια κατεύθυνση, η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής των περιφερειακών αεροδρομίων. Αυτό αναλύθηκε και στο εξειδικευμένο workshop για την «Ψηφιακή Καινοτομία», μία από τις τρεις κεντρικές στρατηγικές κατευθύνσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, παράλληλα με την «Ανάπτυξη Προορισμών» και την «Αλληλεπίδραση και Διατήρηση Εργαζομένων». 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ψηφιοποίησης διαδικασιών, είναι η πιλοτική υπηρεσία self-baggage drop-off στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», το οποίο διαχειρίζεται και λειτουργεί η Fraport Greece. Με την υπηρεσία αυτή, οι ταξιδιώτες μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία παράδοσης των αποσκευών τους μέσω μίας αυτοματοποιημένης διαδικασίας, χωρίς την παρουσία προσωπικού αεροπορικής εταιρείας. 

Μια ακόμη σημαντική πτυχή του Συνεδρίου, ήταν η συνεχής ανάπτυξη συνεργασιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές κοινωνίες των αεροδρομίων. Αναγνωρίστηκε από κοινού πως η ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των αεροδρομίων και των τοπικών κοινωνιών, έχει πραγματική αξία και αμοιβαία ευεργετικά αποτελέσματα για όλα τα μέλη της κοινωνίας. Τέλος, τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο απασχόλησε η επιβατική κίνηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία - κατά μέσο όρο - έχει ανακάμψει στο 93% του όγκου επιβατών πριν από την πανδημία (2019). 

Η Fraport Greece παρουσίασε την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται, η οποία, για το πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος) του 2023 ανήλθε σε 3.513.031 επιβάτες, έναντι των 2.716.139 της ίδιας περιόδου του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 29,3%. 

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο συνολικός αριθμός πτήσεων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται και λειτουργεί η Fraport Greece, με το σύνολο αυτών, για το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιανουάριος – Απρίλιος 2023), να ανέρχονται σε 33.477 έναντι των 30.980, για το ίδιο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς (Ιανουάριος – Απρίλιος 2022).  

Ο κ. Olivier Jankovec, Director General  ACI EUROPE δήλωση σχετικά: «Οι ενδείξεις για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για τα περιφερειακά αεροδρόμια συνολικά, καθώς βλέπουμε ότι οι κρατήσεις θέσεων των αεροπορικών εταιρειών είναι αυξημένες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Η ζήτηση συνεχίζει να αψηφά τις πληθωριστικές πιέσεις και κυρίως τις αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων. Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης σε όλο το αεροπορικό οικοσύστημα έχουν υποχωρήσει, με την κρίση προσλήψεων να έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό και τώρα να δίνεται έμφαση στο συντονισμένο σχεδιασμό. Για την επόμενη ημέρα, στο επίκεντρο είναι οι επενδύσεις στη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και χωρητικότητα, καθώς μεταβαίνουμε σε ενεργειακά βιώσιμες πρακτικές, ενώ προσπαθούμε να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητα στις επιχειρήσεις μας.» 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τελετή παράδοσης από τη Fraport Greece στο επόμενο ACI EUROPE Regional Airport Conference and Exhibition, που θα πραγματοποιηθεί το 2024, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. 

Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» 

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» (CHQ), είναι το τρίτο μεγαλύτερο από τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια που διαχειρίζεται και λειτουργεί η Fraport Greece. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία διεθνή αεροδρόμια, που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του κόλπου της Σούδας, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων. Πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη Δασκαλογιάννη, μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες προσωπικότητες που συνδέονται με τον Κρητικό αγώνα και με τις κινήσεις των Κρητών για να απαλλαχτούν από τον Οθωμανικό Ζυγό, κατά τον 18ο αιώνα.  

Πρόκειται για ένα κοινό αεροδρόμιο πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης, που εξυπηρετεί και τα δύο είδη πτήσεων, μέσω ειδικά διαμορφωμένων κοινών υποδομών και επιχειρησιακών λειτουργιών και υποστήριξης. 

Στο πλαίσιο της ανάληψης της διαχείρισης και λειτουργίας των 14 αεροδρομίων, η Fraport Greece υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τον εκμοντερνισμό και ανάπτυξη τους. Το πλάνο της εταιρείας περιελάμβανε άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών στα αεροδρόμια, οι οποίες συνέβαλλαν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών, αλλά και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας.  

Αντίστοιχα για το Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», και έχοντας πάντα στόχο την ασφαλή διαχείριση της υψηλής επιβατικής κίνησης, σε όλα τα επίπεδα, η Fraport Greece προχώρησε σε έργα υποδομής που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου των διαδικασιών ασφαλείας του αεροδρομίου, την αναδιοργάνωση εσωτερικών χώρων αεροσταθμού και του χώρου αναχωρήσεων, την εγκατάσταση νέου συστήματος ελέγχου αποσκευών, την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και τη σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο, την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, την ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών, την αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών, από 8 σε 10, το διπλασιασμό των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 4 σε 8), κ.α. 

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν στο να καταγραφεί το 2022, ρεκόρ επιβατικής κίνησης - διάρκειας έξι ετών - με συνολικό αριθμό 3.290.802 επιβατών, σημειώνοντας ποσοστό μέσου όρου αύξησης (σε σχέση με το 2019) κατά 10,3%. Στο ίδιο πλαίσιο έχει κινηθεί το αεροδρόμιο και για το πρώτο τετράμηνο του 2023 (Ιανουάριος  - Απρίλιος), με την επιβατική κίνηση να σημειώνει αύξηση κατά 27,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, η οποία αντιστοιχεί σε σύνολο 377.143 επιβάτες, σε σχέση με 294.785, του αντίστοιχου διαστήματος της προηγούμενης χρονιάς. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο Χανίων "Ιωάννης Δασκαλογιάννης" αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας της οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, σε πολλαπλά επίπεδα. Όχι μόνο ως σημείο υποδοχής εκατομμυρίων τουριστών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και λόγω των εμπορικών λειτουργιών των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο αεροδρόμιο και του μόνιμου και εποχικού προσωπικού που απασχολούνται, προσφέροντας σε όλους τους ταξιδιώτες μία αξέχαστη και ασφαλή ταξιδιωτική εμπειρία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL