Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Τράπεζα της Ελλάδος / Καμπανάκι για το χρέος και την ανάκαμψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τράπεζα της Ελλάδος / Καμπανάκι για το χρέος και την ανάκαμψη

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Καμπανάκι» για την αύξηση του ελληνικού χρέους κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος, την ώρα που, παρά τη γενικευμένη ευφορία εντός της κυβέρνησης, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος, ενώ «κατέβασε» και την εκτίμηση για το 2023.

Η ΤτΕ προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 4,2% για φέτος, 5,3% για το 2022, ενώ για το 2023 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 3,90%.

Οι παραπάνω προβλέψεις περιλαμβάνουν και αστερίσκους. Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική ο Γ. Στουρνάρας αναφέρεται σε κινδύνους που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, στους οποίους υπόκεινται οι προβλέψεις για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από εδώ και στο εξής.

Κίνδυνοι

Συγκεκριμένα, αναφέρει, τα υγειονομικά ρίσκα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.  Όπως υποστηρίζει, παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα. Συνεπώς δεν αποκλείεται κάποιο πισωγύρισμα στην όποια ανάκαμψη.

Πτωχεύσεις

Επιπλέον καλεί ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να μην βιαστεί με την απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό το ενδεχόμενο αύξησης των πτωχεύσεων επιχειρήσεις και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), καθώς και επιδείνωσης της αγοράς εργασίας. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η ΕΚΤ προέβλεπε κίνδυνο πτωχεύσεων για το 20% των επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα του χρέους

Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι τα πρόσθετα ελλείμματα από την κρίση της πανδημίας έχουν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται οριακά βιώσιμο τα επόμενα χρόνια, καθώς θα είναι σημαντικά αυξημένες οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες αποτελούν και το βασικό «μπούσουλα» για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως τονίζει, «τα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2020-2021 έχουν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου». Η ΤτΕ σπεύδει να υπογραμμίσει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει διασφαλισμένη.

Παράλληλα σημειώνει ότι η μακροπρόθεσμη κούρσα για τη διατήρηση των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου κάτω από το κρίσιμο όριο του 15% του ΑΕΠ αρχίζει να γίνεται αρκετά δύσκολη: «Ενώ συνεχίζεται η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη δεκαετία διατηρούνται πλέον οριακά στο επίπεδο αναφοράς 15% του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση όμως ότι διατηρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλό επίπεδο».

Στην ανάλυσή της για το δημόσιο χρέος η ΤτΕ σημειώνει ότι «το 2020 αυξήθηκε σε 341.023 εκατ. ευρώ από 331.073 εκατ. ευρώ το 2019. Η ονομαστική αύξηση του δημόσιου χρέους αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, τον αυξημένο δανεισμό από τις αγορές για τη χρηματοδότηση των επεκτατικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων το 2020. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε το 2020 σε 205,6% του ΑΕΠ, από 180,5% του ΑΕΠ το 2019, αντανακλώντας και την αυξητική επίδραση του παρονομαστή (λόγω της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ)».

Το «φαινόμενο της χιονοστιβάδας» ήταν αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL