Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C22.8°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.9°C20.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.0°C23.9°C
1 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
17.0°C17.0°C
2 BF 72%
Εστίαση / Θέλουν το άνοιγμα οι επιχειρηματίες αλλά με όρους και στήριξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εστίαση / Θέλουν το άνοιγμα οι επιχειρηματίες αλλά με όρους και στήριξη

ΚΡΙΣΗ

Ολοένα αυξάνονται οι φωνές των επιστημόνων που τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους. Η λογική πίσω από ένα τέτοιο μέτρο ευθυγραμμίζεται με το ότι οι πολίτες θα είναι σε θέση να στραφούν σε καφέ και εστιατόρια με τρόπο οργανωμένο, την ευθύνη του οποίου θα έχουν οι μαγαζάτορες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια πρόταση συνηγορεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία με ανακοίνωσή της σήμερα ζήτησε το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ελεγχόμενα και με πρωτόκολλα εγκαλώντας την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης.

Στον αντίποδα αρκετοί είναι και οι ειδικοί που διαφωνούν με το πρόωρο άνοιγμα της εστίασης, καθώς εκτιμούν ότι θα αυξήσει πολύ την κινητικότητα, τη στιγμή που η πίεση στο ΕΣΥ είναι ασφυκτική, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται χωρίς σχέδιο και σε αυτό το ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, η εστίαση θα ανοίξει στις 10 Μαΐου, δηλαδή λίγες μέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, με την κυβέρνηση να μην προκρίνει το σενάριο για άμεση επαναλειτουργία της.

Είναι γεγονός πάντως ότι μετά από 14 μήνες lockdown και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία, οι πολίτες δείχνουν να ασφυκτιούν.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Θετικό, επί της αρχής, το άνοιγμα

Υπέρ του ανοίγματος της εστίασης τάσσεται και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην «Α». Μάλιστα, αναφέρει ότι «είναι πολύ λογικό οι νέοι άνθρωποι κυρίως να μην αντέχουν κλεισμένοι άλλο μέσα», προσθέτοντας ότι το ενδεχόμενο άνοιγμα καφέ, μπαρ και εστιατορίων θα μπορούσε να αποφορτίσει την κατάσταση.

Φυσικά ο ίδιος υποστηρίζει ότι «κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συμβεί τηρώντας μια σειρά από πρωτόκολλα, τα οποία θα διασφαλίζουν τους υγειονομικούς κανόνες και την ασφάλεια των πελατών». Πάντως, πρόσθεσε ότι «έχω περάσει και εγώ από την ηλικία των 20 και καταλαβαίνω ότι είναι εξαιρετικό δύσκολο να κλείνεσαι στο σπίτι μέσα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα", ενώ παράλληλα ανέφερε ότι το άνοιγμα της εστίασης «θα ήταν θετικό επί της αρχής», βάζοντας όμως μια σειρά από προϋποθέσεις για τo πώς πρέπει να γίνει.

Μάλιστα ο κ. Χατηθεοδοσίου, έχοντας επαφές με ανθρώπους του κλάδου, σημείωσε ότι υπάρχουν και πολύ σοβαροί οικονομικοί λόγοι που αναγκάζουν τους επαγγελματίες να επιδιώκουν το άνοιγμα, καθότι έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, η οποία ακολουθεί την πανδημία, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να βάλουν «λουκέτο» μόλις ανοίξουν.

Π. Κασιμάτης: Η κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται με τους επαγγελματίες του χώρου

Όμως έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση τις συνθήκες για άνοιγμα του κλάδου; «Μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν μας έχει καλέσει να διαβουλευτούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Α» το μέλος του Συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών για την εστίαση Πέτρος Κασιμάτης, για να προσθέσει πως θα έπρεπε να υπάρξει μια διεξοδική συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα έπρεπε να γίνει επανέναρξη του συγκεκριμένου κλάδου.

«Έπειτα είναι και τα οικονομικά δεδομένα», όπως μας εξηγεί, καθότι μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε την ενίσχυση του κλάδου με κάποια μέτρα, όπως ΕΣΠΑ, επιδότηση παγίων δαπανών και επιστρεπτέα προκαταβολή, όμως «αν και στη σωστή κατεύθυνση, είναι ανεπαρκή». Παράλληλα ο ίδιος σημειώνει ότι προς στιγμή «έχουν παγώσει», κάτι το οποίο δημιουργεί αντικίνητρο. Και αυτό καθότι μια επανεκκίνηση θα χρειαζόταν στήριξη οικονομική, η οποία θεωρείται επιβεβλημένη από τους ανθρώπους του κλάδου, ο οποίος αριθμεί κοντά στις 77.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα τίθεται και το κεφαλαιώδες ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων, καθότι «δεν μπορεί να ξεκινήσουν να εργάζονται ως πρόβατα επί σφαγή», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Κασιμάτης, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το θέμα των εμβολιασμών για τους εργαζομένους, οι οποίοι θα εκτίθενται σε κίνδυνο.

Παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο χώρος της εστίασης πνέει μένεα εναντίον της κυβέρνησης της Ν.Δ., διότι δεν έχει απευθυνθεί στους επαγγελματίες της αγοράς για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα έπρεπε να ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων τους, τα οποία έχουν αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα μέσα σε αυτό το πολύμηνο lockdown και σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL