Live τώρα    
Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, με το χρέος επί τάπητος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, με το χρέος επί τάπητος

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη μάχη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους πιστωτές τόσο στην Αθήνα όσο και σε πρωτεύουσες χωρών - μελών της Ε.Ε. μπαίνει από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών. Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο του EuroWorking Group, στους οποίους αναμένεται να θέσει το θέμα του χρέους, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης επιδιώκει παράλληλα να συγκληθεί και διεθνής διάσκεψη για το χρέος.

Ειδικότερα, φθάνει σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο και, κατ' ιδίαν, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Με την επίσκεψη αυτή, σε συνδυασμό και με τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, "ανοίγει η αυλαία" της διαβούλευσης με τους εταίρους, με στόχο μια βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών ξεκινά κύκλο επαφών με ομολόγους του υπουργούς για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις. Έτσι, θα συναντηθεί τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Τζωρτζ Όσμπορν με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του "Σίτυ" του Λονδίνου. Αργότερα, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήδη ανακοίνωσε επισήμως πως θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση είναι «εύλογη» (legitimate).

Σημειώνεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ήδη από χθες το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης της χώρας του, 96 ώρες πριν την επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι, και με αυτές αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, αλλά όχι το ενδεχόμενο κουρέματος. "Δεν θα υπάρξει κάποια εξαίρεση λόγω της νέας πολιτικής κατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση, τι μήνυμα στέλνουμε στις άλλες κυβερνήσεις;" δήλωσε ο Ε. Μακρόν και συμπλήρωσε: "Η Ελλάδα έχει δεσμεύσεις με την Ευρωζώνη και πρέπει να τις σεβαστεί". Πρόσθεσε πάντως πως "είναι απολύτως φυσιολογικό να γίνει συζήτηση για την Ελλάδα" και τόνισε πως "δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας" της Ελλάδας.

Το πρωί της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της ευρωζωνικής μακροοικονομίας.

Μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 11 Φεβρουαρίου θα έλθει στην Ελλάδα ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο οποίος αποδέχθηκε πρόσκληση του πρωθυπουργού και θα επισκεφθεί τη χώρα, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και να αναφερθεί στη δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού, κατά τη θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «η νέα κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και διεθνείς φορείς όπως ο ΟΟΣΑ, για τη σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική άμεσης υπέρβασης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν επικοινωνία με τη γερμανική οικονομική ηγεσία.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ: "Έχουμε στην ευθύνη μας το πορτοφόλι του κράτους, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε συνετοί, ώστε να είναι πάντοτε γεμάτο". Πρόσθεσε ακόμη: "Ότι υπάρχουν χρήματα, ότι υπάρχουν πόροι που δεν αγγίχτηκαν και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη δυνατότητα περιορισμού κάποιων δαπανών που έχουν σχέση με τις κρατικές προμήθειες - αντικείμενο με το οποίο έχουμε ασχοληθεί επισταμένα, παλαιότερα όλες αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν. Είτε βελτιώνοντας λίγο τους φόρους είτε βελτιώνοντας τις δαπάνες μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του προϋπολογισμού".

Αναφορικά με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα -θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί στο παρελθόν ως καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- ο Δ. Μάρδας τόνισε: "...Έχουμε προτείνει ένα σύνολο μέτρων πολιτικής τα οποία θα εφαρμόσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Υπάρχει και δέσμευση εκ μέρους του πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα και ήταν ιδιαίτερα σαφής στη θέση του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0