Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.8°C20.9°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.8°C18.2°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.2°C19.9°C
4 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 88%
Ιδιωτικά πανεπιστήμια / Στη Βουλή το νομοσχέδιο-έκτρωμα - Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικά πανεπιστήμια / Στη Βουλή το νομοσχέδιο-έκτρωμα - Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ολομέλεια στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη (6/3) η συζήτηση για το νομοσχέδιο-έκτρωμα του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος ιδρύονται και στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επίσης, ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν και το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νίκη.

Κατά τη συζήτηση, στην οποία θα τοποθετηθούν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι. Άλλωστε, το νομοσχέδιο «πέρασε» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και μόνο με τις ψήφους της ΝΔ

Προκλητικός ήταν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, που κρατά κλειστά τα αυτιά του στις αντιδράσεις εδώ και δύο μήνες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος,  ισχυρίστηκε ότι τα Συντάγματα «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες». Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρόθεση των εισηγητών της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Κυρ. Πιερρακάκης είπε με θράσος ότι η αντιπολίτευση δεν δικαιώθηκε σε καμία από τις 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε από το 2019. «Οι απόψεις όλων μας θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών» υποστήριξε.

Μάχη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, αλλά και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα που θα έχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναμένεται να υπογραμμίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είχε ζητήσει την απόσυρσή του κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Η κυβέρνηση δεν σέβεται το Σύνταγμα, την Δημοκρατία και τις αγωνίες της νεολαίας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, τόνισε στην επιτροπή της Βουλής η Καλλιόπη Βέττα. Παγίδα κερδοσκοπίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Κυριακή Μάλαμα, ενώ ο Γιώργος Παπαηλιού τόνισε ότι η διατύπωση του άρθρου 16 δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και εξαιρέσεις σημειώνοντας πως τίθεται ζήτημα Δημοκρατίας.Για συνταγματική παραβίαση άνευ προηγουμένου έκανε λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη.

Σημειώνεται ότι το έωλο κυβερνητικό επιχείρημα ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα βοηθήσει στη βελτίωση των δημόσιων, καταρρίπτει το Think Τank Έρευνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το σχέδιο νόμου της ΝΔ επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που επί της ουσίας δε θα κάνουν έρευνα.

Ξεσηκωμός από την εκπαιδευτική κοινότητα 

Σε θέση μάχης είναι φοιτητές, πανεπιστημιακοί, μαθητές και γονείς. «Δεν θα τους περάσει» διακηρύσσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι ολόκληρης της χώρας, που είναι αποφασισμένοι να «βουλιάξουν» την Αθήνα την Παρασκευή με συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

«Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας», τονίζεται στο δελτίο Τύπου από τον Συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας.

«Ξεσηκωμός παντού» καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας μπροστά στην πανελλαδική κινητοποίηση της Παρασκευής. «Καλούμε τα σχολεία σε όλη την Αττική και την Ελλάδα να προχωρήσουν εκ νέου σε αποχές - καταλήψεις και να βγουν στον δρόμο, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας, την ώρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο της αδικίας!». «Θέλουμε οι καθηγητές μας να σταθούν στο πλευρό μας και όχι απέναντί μας. Ολοι μαζί να αγωνιστούμε για να μην ψηφιστεί και να μην εφαρμοστεί στη συνέχεια το νομοσχέδιο της αδικίας!», σημειώνει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Με ομόφωνη απόφασή της η ΠΟΣΔΕΠ έχει καλέσει σε 48ωρη απεργία τους καθηγητές των ΑΕΙ αύριο Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Μαρτίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL