Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.2°C27.6°C
2 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.1°C24.9°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.5°C24.9°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C23.0°C
2 BF 56%
Νέος Ποινικός Κώδικας / Πέρασε μόνο με ψήφους της ΝΔ - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος Ποινικός Κώδικας / Πέρασε μόνο με ψήφους της ΝΔ - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Ο Γιώργος Φλωρίδης
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Κατά πλειοψηφία και με ψήφους μόνο της ΝΔ πέρασε το νομοχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ποινικό κώδικα, το οποίο έχει προκαλέσει σάλο στους νομικούς κύκλους λόγω της νομοτεχνικής προχειρότητας, του τιμωρητικού και αντιφιλελεύθερου χαρακτήρα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου, με τίτλο «επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης -εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Υπενθυμίζεται ότι στη 16σέλιδη ανακοίνωσή - καταπέλτης, η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων υπογραμμίζει ότι η ψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου αναμένεται να προκαλέσει «συμφόρηση των ποινικών ακροατηρίων, υπερ-κορεσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων και κοινωνικό εξοστρακισμό μη επικίνδυνων παραβατών».

Επιπλέον, κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή η συντριπτική πλειονότητα των εκπροσώπων του νομικού κόσμου εξέφρασε τη σφοδρή αντίδραση της στους νέους ποινικούς κώδικες που προωθεί η κυβέρνηση.

Ωστόσο σήμερα, τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Μπούγας, υπεραμύνθηκαν των νέων αλλαγών, κάνοντας λόγο για «σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, περιορίζει το αίσθημα ατιμωρησίας, ενώ επιτυγχάνει την πραγματική έκτιση της ποινής, καταπολεμά την εγκληματικότητα και ενισχύει την απονομή της δικαιοσύνης με ένα δικαιότερο, ποιοτικότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση «ακραίο ποινικό λαϊκισμό» και την κατηγόρησαν για απαξίωση της επιστημονικής γνώσης, δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων ενώ απέρριψαν το επιχείρημα της ως εντελώς αβάσιμο, ότι η αυστηροποίηση των ποινών καταπολεμά την εγκληματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL