Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.2°C20.7°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
12.0°C18.2°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.2°C
4 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.1°C
0 BF 100%
Βουλή / Ο νομικός κόσμος απορρίπτει τους νέους ποινικούς κώδικες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Ο νομικός κόσμος απορρίπτει τους νέους ποινικούς κώδικες

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σφοδρή αντίδραση στους νέους ποινικούς κώδικες που προωθεί η κυβέρνηση εξέφρασε η συντριπτική πλειονότητα των εκπροσώπων του νομικού κόσμου κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή. Η μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε επτά ώρες, ήταν αποτέλεσμα της επιμονής της κυβέρνησης για ταχείες διαδικασίες στην ψήφιση ενός τόσο σημαντικού και πολύπλοκου νομοθετήματος, το οποίο προβλέπεται να οδηγήσει πολύ περισσότερους συμπολίτες μας στις φυλακές στο όνομα της εξυπηρέτησης των επικοινωνιακών αναγκών του ποινικού λαϊκισμού της Ν.Δ.

Μόνη εξαίρεση στην απόρριψη των αλλαγών της κυβέρνησης στους ποινικούς κώδικες ήταν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, που υποστήριξε όλα τα βασικά σημεία αντιρρήσεων του νομικού κόσμου. Μάλιστα, η εκπρόσωπός της Σοφία Διπλοΐδου υπερασπίστηκε ακόμα και τη ρύθμιση για τον περιορισμό των αναστολών των μικρών ποινών, ισχυριζόμενη ότι «οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι έχει αποδοθεί δικαιοσύνη γιατί η ποινή αναστέλλεται».

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων προέτρεψε μάλιστα τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης «να μην είναι χαρούμενοι που μόνο η Ένωση Εισαγγελέων υποστηρίζει το νομοσχέδιο», με τον Γιώργο Φλωρίδη να παρακολουθεί εκνευρισμένος και αμήχανος την αποδόμηση του νομοσχεδίου του.

«Eφήμερες ανάγκες της επικαιρότητας»

Ο Θόδωρος Μαντάς από τον ΔΣΑ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες εξυπηρετούν μόνο τις «εφήμερες ανάγκες της εκάστοτε επικαιρότητας» και θα φέρουν «συρρίκνωση των θεσμικών εγγυήσεων» και ποιοτική υποβάθμιση της ποινικής δίκης. Ειδικά για το ζήτημα των περιορισμών στις δυνατότητες αναστολής των ποινών ο Θ. Μαντάς επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναστολή από μόνη της λειτουργεί αποτρεπτικά για την υποτροπή των παραβατών. Κριτική άσκησε και στο ζήτημα της σύνδεσης της υφ’ όρων απόλυσης με τη φύση του εγκλήματος του κρατούμενου.

Ρυθμίσεις στο όνομα της επιτάχυνσης

Ο Πολυχρόνης Τσιρίδης από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της δίκης και σχολίασε ότι «επικαλούμαστε το δικαίωμα αυτό του κατηγορουμένου για να περικόψουμε τα υπόλοιπα δικαιώματά του».

Ο Δημήτρης Βερβεσός από την ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έθιξε το ζήτημα της κατάχρησης της παραπομπής κατηγορουμένων με το άρθρο 187 για τις εγκληματικές οργανώσεις που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες δικογραφίες και καθυστερήσεις.

Η Μαργαρίτα Στενιώτη από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων άσκησε κριτική σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, υποστήριξε όμως άλλες, όπως την πρωτοφανή διάταξη για μη παρουσία των αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας στις δίκες.

Οδηγούμαστε σε λανθασμένες αποφάσεις

Ο Ηλ. Αναγνωστόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι μονομελείς συνθέσεις των δικαστηρίων και ο περιορισμός των αναστολών «οδηγούν μετά βεβαιότητος σε λανθασμένες δικαστικές αποφάσεις», ενώ επέκρινε και τη μετατροπή της υφ’ όρων απόλυσης από σωφρονιστικό σε τιμωρητικό θεσμό με τους περιορισμούς που μπαίνουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος.

Οι φυλακές δεν αντέχουν νέους κρατούμενους

Ο Βασίλης Ταουξής από την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων τόνισε ότι «δεν αντέχουν οι φυλακές χιλιάδες νέους κρατούμενους» και σημείωσε ότι με τον περιορισμό των δυνατοτήτων για υφ’ όρων απόλυση κρατουμένων με καλή διαγωγή «στέλνετε το μήνυμα “κάψτε τις φυλακές, ρημάξτε τις φυλακές”».

Ο Αλέξανδρος Δημάκης από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων περιέγραψε τη σταδιακή αποψίλωση των μικτών ορκωτών δικαστηρίων από αρμοδιότητες τα τελευταία χρόνια.

Η Γιάννα Λαζογιώργου από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας υπογράμμισε τα χιλιάδες οργανικά κενά θέσεων συναδέλφων της, που υπολογίζονται σε 30%.

Δεν νοιάζονται για τις κακοποιημένες γυναίκες

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων που ασχολούνται με την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, καθώς απογύμνωσαν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί έγνοιας για τα δικαιώματα των θυμάτων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας περιέγραψαν την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στους ξενώνες με την έλλειψη υλικών πόρων, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη επαρκή προστασία των κακοποιημένων γυναικών, αλλά και τη σταδιακή υπονόμευση της εμπιστοσύνης τους στην Πολιτεία για να τις προστατέψει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL