Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.6°C23.1°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.5°C22.0°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
23.2°C28.3°C
5 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.1°C
2 BF 88%
Γαλάτσι / Απειλή για την ασφάλεια των ΑΜΕΑ το κτίριο της σχολής τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλάτσι / Απειλή για την ασφάλεια των ΑΜΕΑ το κτίριο της σχολής τους

ΓΑΛΑΤΣΙ ΑΜΕΑ ΔΥΠΑ ΣΧΟΛΗ
Google Street View

Τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν καθημερινά στο κτίριο στης σχολής ΑΜΕΑ ΔΥΠΑ στο Γαλάτσι περιέγραψε μιλώντας στο Open ο φοιτητής της σχολής ΑΜΕΑ ΔΥΠΑ Παναγιώτης Μιχαλόπουλος.

«Υπάρχει ένα ασανσέρ για 160-170 καταρτιζόμενους. Όπως μάθαμε δεν υπάρχει κάποια σύμβαση συντήρησής του με την ΔΥΠΑ. Μένει συνέχεια, εγκλωβιζόμαστε μέσα, για 5, για 10 λεπτά. Κάποιος με σοβαρή αναπηρία, μπορεί να πάθει κρίση, όπως έγινε προχθές σε καταρτιζόμενη. Η κα Ελένη, με πολύ σοβαρό πρόβλημα, είναι ακόμη στο νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος.

«Στην κεντρική σκάλα εισόδου δεν υπάρχει αναβατόριο», όπως είπε. Μέσα στο κτίριο, «ακόμη κι εγώ, που είμαι "ορθοστατικός", δεν μπορώ να ανέβω 3 ορόφους με τα πόδια. Έχω πρόβλημα, δεν μπορώ να ανέβω ευθεία, αν έχω στον 3ο όροφο μάθημα, πρέπει να ανέβω πλάγια, να κάνω 15 λεπτά, σιγά-σιγά. Με κίνδυνο να πέσω στο κατέβασμα, μετά. Σκεφτείτε τα άλλα παιδιά, με οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα». 

Ταυτόχρονα, «ράμπα υπάρχει μόνο στο ισόγειο προς το ασανσέρ που συνέχεια "μένει". Και απέναντι ξεκινούν τα σκαλοπάτια, από το ισόγειο προς τους ορόφους».

«Αυτό που ζούμε εδώ πέρα είναι πρωτόγνωρο. Όταν μάθανε ότι θα τα δημοσιοποιήσουμε, χτες άρχισαν οι απειλές: "θα κλείσει η σχολή", "θα μείνετε απλήρωτοι"», από την διεύθυνση και την υποδιεύθυνση της σχολής, όπως κατήγγειλε.

«Προχτές κατεβήκαμε όλοι κάτω για να δούμε τι θα κάνουμε. Να φωνάξουμε την Πυροσβεστική για έλεγχο του κτιρίου, την Πολεοδομία, την Αστυνομία να κάνει καταγραφή του προβλήματος αφού η κοπέλα που κλείστηκε στο ασανσέρ πήγε στο νοσοκομείο», συνέχισε ο κ. Μιχαλόπουλος. «Την Δευτέρα έλειπε η διευθύντρια. Χτες Τρίτη ήρθε ... μου είπε φύγε από εδώ, να έρθεις με την Αστυνομία να συζητήσουμε».

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στην καταβολή των μηνιαίων επιδοτήσεων. «Η σχολή είναι επιδοτούμενη, αλλά εμείς σήμερα 14 Φεβρουαρίου ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί. Εγώ δεν έχω να φάω την Παρασκευή, σας το λέω ειλικρινά», είπε ο κ. Μιχαλόπουλος.

«Επί 25 χρόνια σε ακατάλληλο κτίριο» λέει η ΣΕΑΑΝ

Στην ανακοίνωσή της για το συμβάν με την γυναίκα που έπαθε κρίση στο ασανσέρ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων τονίζει ότι δεν πρόκειται για κάτι απρόσμενο και είναι «εγκληματικές οι ευθύνες κυβέρνησης, διοίκησης ΔΥΠΑ και διεύθυνσης ΚΕΚ ΑμεΑ Γαλατσίου».

Είναι η «μοναδική σχολή κατάρτισης της ΔΥΠΑ για όλη την Νότια Ελλάδα, λειτουργεί επί της Γαλατσίου 19, εδώ και 25 χρόνια, σε ένα ακατάλληλο κτήριο ανεπτυγμένο σε 3 ορόφους, φιλοξενεί πάνω από 220 καταρτιζόμενους, ενώ για χρόνια και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, αρνήθηκαν να φτιάξουν νέες, σύγχρονες και ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις κατάλληλες για ΑμεΑ», όπως τονίζεται.

Εκτός από την αναζήτηση ευθυνών για το συγκεκριμένο συμβάν, η ΣΕΑΑΝ ζητά «να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο κτήριο και στην ηλεκτρομηχανολογικό του εξοπλισμό για να λειτουργεί με όρους ασφάλειας μέχρι να μεταφερθεί η σχολή σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις και να ανοίξουν και άλλες σχολές με σύγχρονα επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα που να καταλήγουν σε πτυχίο με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα», ενώ θέτει ταυτόχρονα θέμα μονιμοποίησης των εργαζόμενων, καθώς «δεν γίνεται σε έναν τέτοιο χώρο εκπαιδευτικοί, ειδικοί επιστήμονες και προσωπικό να είναι ωρομίσθιοι και συμβασιούχοι και να απολύονται και να προσλαμβάνονται κάθε χρόνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL