Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.9°C23.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.2°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C22.1°C
0 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.8°C21.5°C
4 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
4 BF 35%
Συνέλευση Νομικής Κομοτηνής / Πρωτοφανής εισβολή αστυνομικών και άσκοπη βία κατά φοιτητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέλευση Νομικής Κομοτηνής / Πρωτοφανής εισβολή αστυνομικών και άσκοπη βία κατά φοιτητών

ΜΑΤ στη Νομική Κομοτηνής
(SCREENSHOT)

Την ομόφωνη αποδοκιμασία της για τη βιαιότητα που επέδειξαν τα ΜΑΤ το απόγευμα της Δευτέρας στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εκφράζει η Συνέλευση της Σχολής.

 

Η απόφαση είναι ομόφωνη, κατόπιν εισήγησης του Κοσμήτορα της Σχολής  Μιχάλη Χρυσομάλλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέλη της Συνέλευσης δηλώνουν τη θεσμική τους ανησυχία για την πρωτοφανή όπως την χαρακτηρίζουν εισβολή των ΜΑΤ αλλά και την αποδοκιμασία τους για την «άσκοπη, αδικαιολόγητη, υπέρμετρη και πέραν κάθε αναλογικότητας άσκηση βίας» εναντίον των φοιτητών της Σχολής, χωρίς μάλιστα προηγουμένως όπως αναφέρουν να επιχειρηθεί η χρήση ηπιότερων μέσων. Ταυτόχρονα διατυπώνουν την απορία τους για την σκοπιμότητα της επιλογής μιας τέτοιας επέμβασης σε μια περίοδο γενικότερων αναβρασμών και διεκδικήσεων.

Τονίζουν ότι πρέπει η «πανεπιστημιακή κοινότητα να αφεθεί να αντιμετωπίζει από μόνη της και με διάλογο τα ζητήματα που προκύπτουν διασφαλίζοντας την ελεύθερη έκφραση όλων αλλά και τα συμφέροντα του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μια τέτοια γόνιμη και εποικοδομητική διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε ανοικτά πανεπιστήμια, κάτι που αποτελεί θέση αρχής για όλους μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση 

«Η Συνέλευση της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αποφάσισε ομόφωνα, μετά από εισήγηση του Κοσμήτορα Καθηγητή Μιχάλη Δ. Χρυσομάλλη, τα εξής: Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ως μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια λειτουργίας της, εκφράζουμε την θεσμική ανησυχία μας για την πρωτοφανή εισβολή αστυνομικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον διμοιριών των ΜΑΤ από γειτονικές πόλεις, στο κτίριο της Σχολής τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.

Αισθανόμαστε ηθικό χρέος να δηλώσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για την άσκοπη, αδικαιολόγητη, υπέρμετρη και πέραν κάθε αναλογικότητας άσκηση βίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής μας κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς προηγουμένως να επιχειρηθεί η χρήση ηπιότερων μέσων. Διατυπώνουμε την απορία μας για τη σκοπιμότητα της επιλογής μιας τέτοιας επέμβασης αποκλειστικά και μόνον σε μια ακριτική Πανεπιστημιούπολη, σε μια περίοδο αναβρασμών σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και γενικότερων συλλογικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων.

Εκφράζουμε συμπαράσταση στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας που υπέστησαν τις βιαιοπραγίες των δυνάμεων καταστολής καθώς και σε εκείνους και εκείνες εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Πιστεύουμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίζει από μόνη της και με διάλογο τα ζητήματα που προκύπτουν διασφαλίζοντας την ελεύθερη έκφραση όλων αλλά και τα συμφέροντα του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μια τέτοια γόνιμη και εποικοδομητική διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε ανοικτά πανεπιστήμια, κάτι που αποτελεί θέση αρχής για όλους μας. Με νεότερη απόφαση μας θα τοποθετηθούμε με σοβαρότητα, όπως αρμόζει σε μια Νομική Σχολή, επί του σχεδίου ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μόλις το σχετικό νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL