Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.5°C28.6°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C26.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.0°C23.2°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.8°C28.2°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.2°C25.7°C
1 BF 43%
Δημήτρης Ινδαρές / Η σκοτεινή πλευρά του κράτους που στήνει εφιαλτική σκευωρία (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Ινδαρές / Η σκοτεινή πλευρά του κράτους που στήνει εφιαλτική σκευωρία (βίντεο)

ινδαρές

Η μαρτυρία του Δημήτρη Ινδαρέ στο Open για όσα έζησε ο ίδιος και η οικογένειά του στα τρία χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή της ΕΛΑΣ στην κατοικία τους στα Πετράλωνα, είναι κόλαφος για το πώς η ΕΛΑΣ, οι «διάδρομοι» της Δικαιοσύνης και η πολιτική ηγεσία τυλίγουν αθώους πολίτες σε μια κόλλα χαρτί.

«Η κατηγορία είναι μακρά λίστα αδικημάτων για εμένα και τα παιδιά μου που έκανε εφιάλτη αυτά τα τρία χρόνια της αναμονής, το έκανε κυριολεκτικά ομηρία», είπε ο κ. Ινδαρές. Η οριστική εκδίκαση της δικής τους υπόθεσης, «ήταν αυτό στο οποίο προσβλέπαμε από την πρώτη στιγμή, όταν καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν τρόπο παρανοϊκό, που λειτουργεί ένα σύστημα. Ήμασταν τρία χρόνια σε μία μεγάλη αγωνία με πάρα πολλά προβλήματα πρακτικά και κοινωνικά, στο έλεος κάθε πικραμένου είτε πολιτικού είτε δημοσιολογούντα είτε ανώνυμων τρολ που γράφανε για μας, για τα παιδιά μου, για εμένα και τη γυναίκα μου απίστευτες βρωμιές. Να σας θυμίσω και εκείνες τις μέρες, είναι τραυματικό για αυτό το λέω, κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής ζωής είπαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα, σε πανελλήνια μετάδοση και επώνυμα, πράγματα που αποδεικνύονται πλέον ανυπόστατα. Φαινόταν ότι ήταν το μένος μίας παραταξιακής υστερίας από την πρώτη στιγμή, σε όποιον είχε μία στοιχειώδη αντίληψη και λογική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που έσωσε τον ίδιο, την γυναίκα του και τα παιδιά του από τα δόντια αυτού του συστήματος ήταν η ετοιμότητα ενός γείτονα, να βιντεοσκοπήσει όσα έβλεπε και άκουγε την ώρα της εισβολής. «Από την πρώτη στιγμή και απόλυτα συνειδητά, από τη στιγμή που είμαστε δαρμένοι και δεμένοι πάνω στην ταράτσα μας, ένας γείτονας είχε την ενστικτώδη ετοιμότητα να πατήσει το κουμπί και να καταγράψει τα λόγια που ένας Έλληνας πολίτης εξέφραζε απόλυτα δομημένα και συγκροτημένα για να υπερασπιστεί τα παιδιά του, που υφίσταντο τρομερούς προπηλακισμούς και βία -δεν λέω για τον εαυτό μου τον ίδιο, για να υπερασπιστεί τη γυναίκα του που έχει βρεθεί στόχος ενός σεξιστικού παραληρήματος από ανθρώπους χωρίς πρόσωπο, από ρόμποκοπ απόλυτα κουκουλωμένους, μόνο τα μάτια τους φαίνονταν. Το μόνο που έβγαινε από το στόμα τους και τις κινήσεις τους ήταν βία και σεξιστικές βρισιές, παραληρήματα, σε όλους μας. Προσπάθησα λοιπόν με τα λόγια μου, που καταγράφηκαν και κοινοποιήθηκαν, απόλυτα δομημένα πρώτον να υπερασπιστώ τις αξίες που πιστεύουμε, δεύτερον να τους συνεφέρω -αν μπορεί κανείς να συνεφέρει τέσσερις μανιασμένους αστυνομικούς που δεν μπορείς να καταλάβεις τι τροφοδοτούσε όλο αυτό το μένος- και τρίτον να κινητοποιήσω τη γειτονιά να εμφανιστεί επιτέλους ένας εκπρόσωπος του νόμου, γιατί αυτοί οι αστυνομικοί δεν ήταν εκπρόσωποι του νόμου, να βάλει τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό», ανακάλεσε ο κ. Ινδαρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφές ότι αυτό το πράγμα είχε τα χαρακτηριστικά της σύγκρουσης ενός πολίτη με μία πλευρά του κράτους που λειτουργούσε πέρα κάθε ορίου, εντελώς παράλογα και έξω από το πλαίσιο», υπογράμμισε, ενώ για την διαδικασία της δίκης είπε ότι «Το δικαστήριο το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να συνθέσει τα πραγματικά περιστατικά, κομματάκι-κομματάκι. Τι είδε ο ένας μάρτυρας, τι είδε ο άλλος. Γιατί ήταν ένα πράγμα που έπεσε στο κεφάλι μας από τον ουρανό. Ένας μετεωρίτης ... Η τοποθέτηση της εισαγγελέα ήταν καταπέλτης».

Θυμηθείτε τι έλεγε τότε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Θα ήθελα στη σκοτεινή πλευρά του κράτους να προσθέσω ένα ακόμα στοιχείο: οι τέσσερις αστυνομικοί κάνανε προφανώς αυτό που έχουνε μάθει να κάνουνε, δεν θέλω να το σχολιάσω. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν μια αποστολή, προφανώς ξέφυγαν, το λέει η εισαγγελέας, το αναγνωρίζει και το δικαστήριο. Το πρόβλημα με τη σκοτεινή πλευρά του κράτους έχει να κάνει με τη συνέχεια. Δεν είναι μια ιστορία μόνο αυθαιρεσίας αστυνομικής, είναι μια ιστορία που στη συνέχεια πολλοί θεσμοί κινητοποιούνται και στήνουν μια σκευωρία που για έναν πολίτη είναι ένα πράγμα απόλυτα εφιαλτικό. Βγαίνουν μέσα από τις ίδιες τις υπηρεσίες, πριν διερευνηθούν τα πραγματικά περιστατικά και κατονομάζουν τους ανθρώπους. Αρχίζουν να φτιάχνουν ένα σενάριο που από την πρώτη στιγμή έχει αντιφάσεις, έχει ανακολουθίες. Αλλά δεν διστάζουν να βάζουν κι άλλο. Να προσθέτουν και άλλη λάσπη. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Και στη συνέχεια υπουργοί βγαίνουν επωνύμως στις εκπομπές, εκείνη τη ζόρικη ώρα για εμάς, και λένε όσα είπαν. Κορυφαίοι υπουργοί της χώρας μας και της κυβέρνησης. Είναι ένα πράγμα που ξεπερνά κατά πολύ αυτό που θα λέγαμε "η κακή αστυνομία"».

«Έρχεται λοιπόν η ώρα της Δικαιοσύνης. Έχουμε στην μικρή μας εμπειρία ζήσει δύο πλευρές της Δικαιοσύνης. Η μία είναι η Δικαιοσύνη των διαδρόμων όπου απέρριψαν τις μηνύσεις μας πριν διερευνηθούν καν τα πραγματικά περιστατικά. Κάναμε μήνυση στην Αστυνομία και η μήνυση απορρίφθηκε. Απορρίφθηκε πού; Παρά το ότι υπήρχαν μαρτυρίες, ιατροδικαστικές εκθέσεις, μία σειρά από στοιχεία. Τα ίδια στοιχεία που προσκομίσαμε στην ακροαματική μας διαδικασία. Η μήνυσή μας απορρίφθηκε και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό».

«Και έρχεται η ανοιχτή ακροαματική διαδικασία, όπου στο φως της ημέρας οι άνθρωποι, Εφέτες έμπειροι, σοβαροί, κάθισαν και ξεψάχνισαν ένα-ένα τα στοιχεία. Και με υπομονή έδωσαν την πραγματική εικόνα των περιστατικών. Για αυτούς τους Εφέτες, πραγματικά, όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα, συγκλονίστηκα με την μεθοδικότητα και την υπομονή με την οποία ασχολήθηκαν με την υπόθεση, αυτές τις τρεις ημέρες που κράτησε η δίκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL