Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.2°C31.8°C
2 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.8°C29.1°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
26.0°C31.5°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.8°C30.2°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 34%
Τζούλιαν Ασάνζ / Ανάκληση της έκδοσης του στις ΗΠΑ ζητά η ΕΣΗΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζούλιαν Ασάνζ / Ανάκληση της έκδοσης του στις ΗΠΑ ζητά η ΕΣΗΕΑ

Julian Assange
EPA

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή του με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τη Δημοσιογραφική Ένωση Αυστραλίας (ΜΕΕΑ) και ζητά να ανακληθέί η έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από την Βρετανία στις ΗΠΑ. Στις 17 Ιουνίου η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks  στις ΗΠΑ.

Ο 50χρονος Ασάνζ ιδρυτής του WikLeaks κρατείτε εδώ και τρία χρόνια στη φυλακή Μπέλμαρς κοντά στο Λονδίνο. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει κατηγορίες για 18 αδικήματα και κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών για τη διαρροή το 2010 στον ιστότοπο περίπου 700.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με την οποία συντάσσεται η ΕΣΗΕΑ, ζητεί από την Αυστραλιανή κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την ανάκληση της απόφασης,

Η Κaren Percy, Ομοσπονδιακή Πρόεδρος της Συμμαχίας Μέσων Ενημέρωσης, Ψυχαγωγίας και Τεχνών τονίζει ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ συνιστούν ένα προειδοποιητικό σήμα σε δημοσιογράφους και whistleblowers ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος  όπου κι αν βρίσκονται και υπονομεύουν την αποκάλυψη κάθε κακοδιαχείρισης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων:

 Αυστραλία: Να αναλάβει δράση η κυβέρνηση της χώρας για την ανάκληση της εντολής έκδοσης του Αssange

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Συμμαχία Μέσων Ενημέρωσης, Ψυχαγωγίας και Τεχνών (ΜΕΕΑ), το μέλος της Ομοσπονδίας από την Αυστραλία, καλούν την κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει γρήγορα πρωτοβουλία άσκησης  πίεσης (lobbying), για να απορριφθούν όλες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον Julian Assange. Η ΔΟΔ στηρίζει τη ΜΕΕΑ, καταγγέλλει την εντολή έκδοσης του Assange και ζητεί να του δοθεί χάρη και να του επιτραπεί να επιστρέψει στην οικογένειά του.

 Στις 17 Ιουνίου, η Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Priti Patel ενέκρινε την έκδοση του Assange στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του Νόμου περί Κατασκοπείας, επειδή δημοσιοποίησε κρατικά αρχεία των ΗΠΑ, που αποκαλύπτουν ότι ο αμερικανικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων του πρακτορείου Reuters.

Ο Assange είναι μέλος της ΜΕΕΑ από το 2007 και η έκδοσή του στις ΗΠΑ έχει πλέον ελάχιστες πιθανότητες να ανατραπεί. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης διάρκειας έως και 175 ετών.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks πιθανότατα θα κρατείται στις ΗΠΑ υπό αυστηρές συνθήκες σε απομόνωση, παρά τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που θα επιδεινώσει ιδιαίτερα την υγεία του και το ενδεχόμενο να αυτοκτονήσει.

Το 2011 απενεμήθη στα WikiLeaks το βραβείο Walkey, για την εξαιρετική συνεισφορά τους στη δημοσιογραφία. Με το ετήσιο αυστραλιανό δημοσιογραφικό βραβείο αριστείας Walkey  αναγνωρίστηκε η συνεισφορά των Wikileaks στην υπηρεσία της δημοσιογραφίας υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, δίνοντας την ευκαιρία σε πληροφοριοδότες (whistleblowers) να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σύμφωνα με τη ΜΕΑΑ οι κριτές του βραβείου Walkey θεώρησαν ότι τα WikiLeaks έκαναν χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, προκειμένου «να διεισδύσουν στο εσωτερικό των κυβερνητικών διεργασιών αποκαλύπτοντας μια χιονοστιβάδα ενοχλητικών αληθειών, σε ένα παγκόσμιο εκδοτικό πραξικόπημα» .

Έκτοτε κι άλλα ενημερωτικά μέσα χρησιμοποίησαν τους whistleblowers ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, για να αποκαλύψουν, μεταξύ άλλων, παγκόσμιους μηχανισμούς φοροδιαφυγής.  Στην περίπτωση των WikiLeaks, μόνο ο Julian Assange αντιμετωπίζει κατηγορίες, κανένα από τα άλλα ενημερωτικά μέσα που συνεργάστηκαν δεν αναφέρονται στις νομικές ενέργειες των ΗΠΑ.

Το 2017, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama έδωσε χάρη στην Chelsea Manning, αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, η οποία διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες  στα WikiLeaks.

Η Κaren Percy, Ομοσπονδιακή Πρόεδρος της ΜΕΑΑ δήλωσε: «Καλούμε την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναλάβει δράση υπέρ του Julian Assange και να ασκήσει πίεση lobbying για να απελευθερωθεί. Οι ενέργειες των ΗΠΑ συνιστούν ένα προειδοποιητικό σήμα σε δημοσιογράφους και whistleblowers ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος  όπου κι αν βρίσκονται και υπονομεύουν την αποκάλυψη κάθε κακοδιαχείρισης. Οι σκέψεις μας αυτή τη δύσκολη στιγμή στρέφονται στον Julian και στην οικογένειά του».

Η ΔΟΔ δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση της υπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου που επιτρέπει την έκδοση του Julian Assange αποτελεί βαρύ πλήγμα κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και συνιστά μεγάλη απειλή για τους δημοσιογράφους, τους whistleblowers ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Η ΔΟΔ καλεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας να αναλάβει γρήγορα πρωτοβουλία και να παρέμβει ασκώντας πίεση lobbying στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Η.Β. προκειμένου ο Assange να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί. Η άσκηση της δημοσιογραφίας δεν είναι έγκλημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL