Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C19.3°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C22.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.7°C27.7°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C16.9°C
3 BF 94%
Ερυθρός Σταυρός / Παιχνίδια με εργολάβους και στημένοι διαγωνισμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερυθρός Σταυρός / Παιχνίδια με εργολάβους και στημένοι διαγωνισμοί

ΕΡΥΘΡΟΣ

Δεν έχει τέλος η προσπάθεια της διοικήτριας του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» Ελπινίκης Ταβανιάτου να εγκαθιδρύσει εντός της Μονάδας ένα καθεστώς ασυδοσίας και εξυπηρέτησης συμφερόντων, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το δημόσιο συμφέρον.

Τον Μάρτιο η εφημερίδα Δημοκρατία είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας την απόφαση της Ελ. Ταβιανάτου για τη δημιουργία ακόμα ενός κυλικείου εντός του νοσοκομείου, ενώ διέθετε ήδη. Χωρίς να υπάρχει ανάγκη, η διοικήτρια του «Ερυθρού Σταυρού» δέσμευσε τον χώρο που στεγάζεται η τραπεζαρία σίτισης του ιατρικού προσωπικού και τον παραχώρησε σε άλλον ιδιώτη.

Ωστόσο, οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για τον διαγωνισμό φαίνονταν ότι ήταν φωτογραφικές και εκτός τόπου και χρόνου για μια μέση εταιρεία σίτισης. Πέρα από τα κριτήρια επιλογής, το δημοσίευμα έκανε λόγο και για παρατυπίες, οι οποίες συνίστανται στη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας. Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι η διακήρυξη αποτελεί πιστή αντιγραφή δύο άλλων προγενέστερων διακηρύξεων για την εκμίσθωση του κυλικείου στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ» και για την εκμίσθωση του κυλικείου που θα δημιουργηθεί εντός του Παίδων Πεντέλης. Μάλιστα, στη διακήρυξη του κυλικείου του «Ερυθρού Σταυρού» η διοικήτρια έχει ξεχάσει να διορθώσει τον τόπο υπογραφής του συμφωνητικού εκμίσθωσης και αναφέρει ως τόπο το Μαρούσι (δηλαδή εκεί που είναι το «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ»). Δηλαδή, εκτός από παρατυπία, έγινε και… προχειροδουλειά!

Σήμερα η ΑΥΓΗ πηγαίνει το θέμα ένα βήμα παραπέρα και παρουσιάζει τις εγκληματικές συνέπειες που έχει η παραπάνω ενέργεια της διοικήτριας του νοσοκομείου Ελ. Ταβανιάτου, αλλά και ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο διαγωνισμός δεν είναι μόνο φωτογραφικός, αλλά και στημένος!

Τα στοιχεία από το ΓΕΜη επιβεβαιώνουν την καταγγελία του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Θύμιου Γεωργόπουλου για την σχέση της Μ. Διαμαντή και στις δύο εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό

Γη και ύδωρ στους εργολάβους

Όπως τονίζει στην ΑΥΓΗ ο πρώην διοικητής του ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ» Θύμιος Γεωργόπουλος, η δέσμευση του χώρου που βρίσκεται η τραπεζαρία των γιατρών από το δεύτερο κυλικείο οδηγεί αναπόφευκτα στην πελατειοποίηση των εργαζόμενων του νοσοκομείου υπέρ του εργολάβου.

Παράλληλα, οι συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) λήγουν και δεν ανανεώνονται. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ είναι αυτοί που στελεχώνουν το κομμάτι της σίτισης και εστίασης στο νοσοκομείο. Επομένως, οι εργαζόμενοι του εστιατορίου θα απομακρυνθούν και στην καλύτερη περίπτωση θα επαναπροσληφθούν σε συνθήκες γαλέρας από τον ιδιοκτήτη του δεύτερου κυλικείου. Η εκτίμηση του Θ. Γεωργόπουλου είναι ότι η εταιρεία που κέρδισε τον φωτογραφικό διαγωνισμό θα διεκδικήσει και θα πάρει όλη την εργολαβία της σίτισης-εστίασης του «Ερυθρού Σταυρού». Εξάλλου, η διοικήτρια Ελ. Ταβανιάτου έχει δώσει απλόχερα το προβάδισμα με την εργολαβία του κυλικείου και δη στον χώρο του εστιατορίου.

Λειτουργεί χωρίς επικύρωση

Το εν λόγω κυλικείο λειτουργεί ήδη, ωστόσο υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Για να λειτουργήσει, είναι αναγκαία η επικύρωση του διαγωνισμού και της απόφασης από το Δ.Σ. του «Ερυθρού Σταυρού». Η διοικήτρια έχει φέρει το θέμα σε δύο συνεδριάσεις, αλλά και τις δύο φορές το έχουν αποπέμψει! Παρά ταύτα, το κυλικείο λειτουργεί μόνο με την απόφαση διοικήτριας, γεγονός που δεν προβλέπεται.

Μάλιστα, η πλειονότητα των μελών του Δ.Σ. πρόσκεινται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο με την Ελ. Ταβανιάτου. Ωστόσο, δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως», έχοντας την ευθιξία να μην επιτρέψουν μια τόσο καταφανή παράβαση των διαδικασιών.

Αδελφές εταιρείες στον διαγωνισμό

Το χειρότερο όμως από όλα, σύμφωνα με τον Θύμιο Γεωργόπουλο, είναι το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό είναι ουσιαστικά μία!

Συγκεκριμένα, η εταιρεία που κέρδισε ήταν η Κουάλιτι Τέιστ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Κέτερινγκ Εκμετάλλευση Και Τροφοδοσία Κυλικείων Οργάνωση Γραφείων Τουρισμού και η δεύτερη ήταν η Μ. Διαμαντή και ΣΙΑ Ο.Ε. Αντιπρόεδρος της πρώτης είναι από τις 11 Μαρτίου 2022 η Μαριάννα Διαμαντή, η οποία όμως είναι και ομόρρυθμο μέλος και διαχειριστής στη δεύτερη!

Αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά του Ερυθρού Σταυρού

Με ορθή επανάληψη του διαγωνισμού απάντησε η διοίκηση του νοσοκομείου στην αίτηση ακυρότητας του διαγωνισμού

Οι προσπάθειες της διοικήτριας του «Ερυθρού Σταυρού» δεν έμειναν αναπάντητες από την ομόρρυθμη εταιρεία με την επωνυμία Κούκου Λυδία και ΣΙΑ Ο.Ε., η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του κυλικείου που υπήρχε εξαρχής στο νοσοκομείο. Εξάλλου, βάλλεται σημαντικά από τις ενέργειες της Ελπινίκης Ταβανιάτου να ικανοποιήσει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Μάλιστα, έχει καταθέσει αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ», αποδεικνύοντας ότι η σχέση με τη διοικήτρια του νοσοκομείου έχει φτάσει στα άκρα.

Όπως καταγγέλλει η εταιρεία Κούκου Λυδία και ΣΙΑ Ο.Ε., ο διαγωνισμός ορίστηκε για να διενεργηθεί στις 14.2.2022, δέκα ημερολογιακές ημέρες μετά τη δημοσίευση της διακήρυξης. Με βάση το άρθρο 9, παρ. 1 της διακήρυξης, οι προσφορές των συμμετεχόντων όφειλαν να κατατεθούν στο γραφείο Πρωτοκόλλου του νοσοκομείου μέχρι την προηγούμενη εργάσιμη μέρα της διενέργειας του διαγωνισμού, ήτοι μέχρι την Παρασκευή 11.2.2022. Ωστόσο, τυχόν ενστάσεις κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού όφειλαν να υποβάλλονται εγγράφως στο αρμόδιο για τη διενέργεια του διαγωνισμού όργανο του νοσοκομείου «μέσα στο μισό του χρονικού διαστήματος από τη δημοσίευση της διακήρυξης μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών», ήτοι μέχρι τη Δευτέρα 7.2.2022. Δηλαδή, την επόμενη εργάσιμη ημέρα δημοσίευσης της διακήρυξης!

Η εταιρεία κατέθεσε ένσταση, με την οποία ζητούσε την ακύρωση της διακήρυξης για μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας και των νόμιμων προθεσμιών, παραβίαση της αρχής της διαφάνειας, εφαρμογή εσφαλμένου νομοθετικού πλαισίου και ακυρότητα επιμέρους όρων της διακήρυξης λόγω αντίθεσής τους στις αρχές της αναλογικότητας, της διαφάνειας, της ισότιμης πρόσβασης των προσφερόντων, της απαγόρευσης διακρίσεων, του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού. Στη συνέχεια υποβλήθηκε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα να απαγορευτεί προσωρινά η διενέργεια του διαγωνισμού. Στις 9.2.2022 αναρτήθηκε νέα διακήρυξη με τη σημείωση «Ορθή επανάληψη», αλλά στην πραγματικότητα μετέθεσε απλώς την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού και πρόσθεσε στο νομικό πλαίσιό της ότι βασίζεται στη με αριθμό «2362/1.2.2022 Απόφαση της διοικήτριας του νοσοκομείου περί έγκρισης δημιουργίας κυλικείου εντός του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ και την ανάδειξη αναδόχου εκμίσθωσης», δεδομένου ότι στην αρχική διακήρυξη απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με το ποιος έλαβε την απόφαση.

Πάντως, οι όροι και της νέας διακήρυξης παραβίαζαν τις αρχές της αναλογικότητας, της διαφάνειας, της ισότιμης πρόσβασης των προσφερόντων, της απαγόρευσης διακρίσεων, του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού.

Η εταιρεία κατηγορεί τη διοικήτρια για κατάχρηση της εξουσίας, καθώς με τρόπο αυθαίρετο εμμένει στη διατήρηση παράνομων όρων της διακήρυξης, ευνοώντας συγκεκριμένο υποψήφιο πλειοδότη και αποκλείοντας από τον διαγωνισμό όχι μόνο την εταιρεία Κούκου Λυδία και ΣΙΑ Ο.Ε., αλλά και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες του κλάδου.

Εκτεθειμένοι η διοικήτρια και η πρόεδρος των εργαζομένων του «Ερυθρού Σταυρού»

Λάμπει διά της απουσίας του το σωματείο εργαζομένων, αφού δεν έχει εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση τόσο για το δεύτερο κυλικείο όσο και για τον ίδιο τον διαγωνισμό

Με βάση τα όσα συμβαίνουν στον «Ερυθρό Σταυρό», είτε με το δεύτερο κυλικείο είτε με τη γενικότερη δράση της διοίκησης, οι ευθύνες που βαραίνουν τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελπινίκη Ταβανιάτου είναι βαρύτατες. Από κοντά και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βούλα Γεωργάκη, η οποία λειτουργεί ως δεξί της χέρι.

Ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Θύμιος Γεωργόπουλος θέτει στην ΑΥΓΗ δύο βασικά ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν τόσο οι ίδιες όσο και το Δ.Σ. του «Ερυθρού Σταυρού, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας:

  • Πώς επιτρέπουν στη διοικήτρια του νοσοκομείου να λειτουργεί με τον συγκεκριμένο τρόπο, παρακάμπτοντας ακόμα και το ίδιο το Δ.Σ. του νοσοκομείου;
  • Γιατί υπάρχει τόση εμμονή από τη διοικήτρια Ελ. Ταβανιάτου για να λειτουργήσει το δεύτερο κυλικείο;

Σιγή ιχθύος από Γεωργάκη

Επίσης, απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι το Σωματείο Εργαζομένων του «Ερυθρού Σταυρού» υπό τη Βούλα Γεωργάκη δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση υπέρ των εργαζομένων του εστιατορίου, ούτε έχει καταγγείλει τον στημένο διαγωνισμό.

Την ώρα που το αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον λέει ότι οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ θα επιστρέψουν σε συνθήκες γαλέρας, το σωματείο εργαζομένων λάμπει διά της απουσίας του από το πεδίο της στήριξης των συναδέλφων. Και ενώ είναι εξόφθαλμο αυτό που συνέβη στη διαδικασία του διαγωνισμού, δεν έχει προβεί σε καμία καταγγελία, αφήνοντας ελευθέρους τους εργολάβους να εφαρμόσουν το σχέδιό τους.

Για ακόμα μία φορά, η Β. Γεωργάκη αποδεικνύει ότι είναι η καλύτερος σύμμαχος της διοικήτριας, εις βάρος πάντα των εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL