Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Τεράστιο φιάσκο με την έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Τεράστιο φιάσκο με την έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Πρόσφυγες σε βάρκα
(INTIME)

Εκτεθειμένη βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση, καθώς ενώ νόμιζε ότι ξεμπέρδεψε αναφορικά με τις καταγγελίες διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, μετά τη σχετική έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σύμφωνα με την οποία δεν εντοπίστηκε κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τις παραπάνω καταγγελίες, αποκαλύπτεται ότι η έρευνα βασίστηκε κυρίως σε αναρμόδιους.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το Politico σχεδόν το 45% όσων ρωτήθηκαν κατά την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι αξιωματούχοι της αστυνομίας ή του λιμενικού, η οποίοι μάλιστα, όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλέκονται στις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Παράλληλα το ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι οι αρχές μίλησαν με ιερείς και μητροπολίτες ενώ από τους από τους 65 ερωτηθέντες, μόνο ένας ήταν εκπρόσωπος ΜΚΟ και τέσσερις μετανάστες.

Το διπλό φιάσκο έγκειται στο γεγονός ότι κατά τη δημοσίευση της έκθεσης την Τρίτη, βγήκαν στη φόρα και τα προσωπικά στοιχεία των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσε το avgi.gr ανατρέχοντας στην αρχική έκθεση, η αρμόδια αρχή επέλεξε να «μαυρίσει» απλώς τα ονόματα όσων ρωτήθηκαν, με αποτέλεσμα με ένα απλό copy-paste ο οποιοσδήποτε να μπορεί να τα βρει.

Παράλληλα, το Politico αναφέρει ότι με την ίδια έκθεση δημοσιοποιήθηκε ακόμη και ο αριθμός τηλεφώνου του Διευθυντή της «Lighthouse Reports», Κλάας βαν Ντίκεν, καθώς «περιλαμβανόταν στο κάτω μέρος της εμπιστευτικής αλληλογραφίας».

«Χαιρετίζουμε τη δημοσίευση της πλήρους έκθεσης, όπως χαιρετίσαμε την έρευνα», δήλωσε ο Κλάας βαν Ντίκεν στο Politico  και πρόσθεσε: «Η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων και η αποτυχημένη προσπάθεια διόρθωσης μας έχει αφήσει με ανησυχίες σχετικά με τη διεξαγωγή της έρευνας».

Σημειώνεται ότι μετά την κατακραυγή, σήμερα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αντικατέστησε το εν λόγω αρχείο με ένα pdf ώστε να μην είναι προσβάσιμα τα ονόματα και οι ιδιότητες των ερωτηθέντων. Το αρχικό αρχείο μέχρι την Πέμπτη υπήρχε στην ιστοσελίδα, ωστόσο στη συνέχεια κατέβηκε άρον άρον.

Error στη σελίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαρτίου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε δελτίο Τύπου ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της τρίμηνης έρευνας, μετά τα δημοσιεύματα που αφορούσαν σε οκτάμηνη δημοσιογραφική έρευνας από την Lighthouse Reports και εννέα άλλες ευρωπαϊκές πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης.

Η έκθεση 190 σελίδων ανέφερε ότι δεν βρήκε τίποτα που να τεκμηριώνει τις αναφορές για επαναπροωθήσεις. «Δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν τα περιστατικά που αναφέρονται στο παρόν δημοσίευμα/αναφορά, καθώς δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία ή σχετική τεκμηρίωση».

Ακόμη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με την έκθεσή της δίνει τα εύσημα στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, από τη λειτουργία των κέντρων ασύλου μέχρι τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις παράνομες μεταναστευτικές ροές: «Σε κάθε περιστατικό εντοπισμού παράτυπων μεταναστών, τηρούνται οι νομικές διατάξεις σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, όπως προβλέπεται από το εθνικό, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL