Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Προσφυγικό / Ο Μηταράκης ρίχνει την ευθύνη για τα ναυάγια στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Ο Μηταράκης ρίχνει την ευθύνη για τα ναυάγια στην Τουρκία

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα αγγλικά, με βασικό αποδέκτη τον ξένο Τύπο και θέμα το προχθεσινό ναυάγιο στη Χίο, που κόστισε τη ζωή σε τέσσερα κορίτσια και γυναίκες, διοργάνωσε χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο των πολιτικών στοχεύσεων και του αφηγήματος που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προβάλλει στο εξωτερικό.

Μια εικόνα που παρουσιάζει τα ναυάγια, τις απώλειες ζωών και την εκμετάλλευση από τους διακινητές, μαζί με την αφήγηση ότι για όλα φταίει η Τουρκία που άφησε τη βάρκα αυτή να φύγει, καθώς επίσης ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει όπως έπρεπε την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016.

Ταυτόχρονα, με το ίδιο σκεπτικό, επεσήμανε ότι τα θύματα του ναυαγίου προέρχονταν από τη Σομαλία και το Σουδάν, υπενθυμίζοντας την ΚΥΑ περί Τουρκίας ασφαλούς χώρας για τους Σομαλούς.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική συμπληρώνοντας ότι “δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα δίκτυα λαθροδιακινητών ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε στους λαθροδιακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μεταναστεύσει στην Ευρώπη”.

Ανέφερε δε ότι δέχθηκαν 700 Αφγανούς ακτιβιστές, δικηγόρους, δικαστές, ωστόσο σε ερώτηση γιατί απορρίπτεται η αίτηση ασύλου των υπολοίπων Αφγανών αιτούντων υπέδειξε την Τουρκία ως υπεύθυνη για εκείνους και τη σχετική ΚΥΑ λέγοντας ότι δέχονται τη νόμιμη... μετανάστευση και όχι μέσω διακινητών.

Ερωτηθείς για τη σύσταση ανεξάρτητου μηχανισμού εξέτασης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, μηχανισμό που ζητάει και η Κομισιόν, ο Ν. Μηταράκης απάντησε άλλη μια φορά πως δεν χρειάζεται, καθώς η χώρα διαθέτει αρκετές υπηρεσίες λογοδοσίας, σημειώνοντας ότι έστειλε στην Αρχή Διαφάνειας (!) επιστολή για την πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα.

Αμήχανος

Ο υπουργός εμφανίστηκε αμήχανος, χωρίς απάντηση, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τη δομή του Ελαιώνα, για την οποία χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη σύμβαση παραχώρησης του χώρου, η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου.

Μίλησε επίσης για μεγάλη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό και σχετικά με τη διακοπή χρηματικής βοήθειας ή φαγητού στα καμπ για όσους δεν είναι πια αιτούντες άσυλο επανέλαβε τις “επιλογές” της κράτησης ή επιστροφής ή εργασίας ή επιδόματος.

Απέφυγε να απαντήσει για τον ρόλο του Λιμενικού σε επαναπροωθήσεις λέγοντας ότι πρέπει να το υμνούμε για τις διασώσεις, ενώ, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πρόσφατη ΚΥΑ που αφήνει εκτός ασύλου τους Σομαλούς -μία από τις χώρες με συντριπτικά ποσοστά αναγνώρισης ασύλου- μεταβιβάζοντας την ευθύνη στην Τουρκία, επανέλαβε την κυβερνητική ερμηνεία -την οποία μοιράζεται με το Βίσεγκραντ- της Σύμβασης της Γενεύης, που θέλει τον πρόσφυγα να πρέπει να παραμένει στην πρώτη ασφαλή χώρα που βρίσκει.

Ωστόσο αναίρεσε το ίδιο του το επιχείρημα περί Τουρκίας ασφαλούς χώρας λέγοντας ότι το εάν θα πάρουν άσυλο στην Τουρκία δεν είναι δουλειά της Ελλάδας ή της Ευρώπης!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL