Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Κορωνοϊός / Θάνατοι και αναμονή εκτός ΜΕΘ, έγκλημα ακόμα χωρίς τιμωρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Θάνατοι και αναμονή εκτός ΜΕΘ, έγκλημα ακόμα χωρίς τιμωρία

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που αποκάλυψε την Τρίτη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που αποτελούσε κοινή παραδοχή: η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση έχει οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στον θάνατο περιμένοντας επί μέρες να αδειάσει ένα κρεβάτι εντατικής.

Οι τοποθετήσεις, μάλιστα, κυβερνητικών στελεχών για τις ΜΕΘ στο παρελθόν φαίνεται να κλείνουν ειρωνικά το μάτι στο σήμερα. Ενδεικτικά:

• 25.9.2020, Στέλιος Πέτσας: «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

• 24.11.2020, Γιώργος Γεραπετρίτης: «Εάν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών».

• 8.1.2021, Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ δεν έμεινε εκτός μονάδος».

• 27.3.2021, Βασίλης Κικίλιας, «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

• 7.4.2021, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υπάρχει πράγματι μία αναμονή μικρή, όχι από συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να διασωληνωθούν».

• 4.11.2021,  Άκης Σκέρτσος: «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας».

• 2.12.2021, Μίνα Γκάγκα: «Μέσος χρόνος (σ.σ.: αναμονής για ΜΕΘ) είναι λιγότερο από μία ημέρα».

• 11.3.2022, Θάνος Πλεύρης: «Υπήρχε χρόνος αναμονής για εκτός ΜΕΘ έως τριάντα ώρες».

Επομένως, συνυπολογίζοντας τις παραπάνω δηλώσεις (οι οποίες είναι απλώς ένα μικρό δείγμα του κυβερνητικού αφηγήματος), η αποκάλυψη του εγγράφου παίρνει νέες διαστάσεις.

Κι αυτό γιατί τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ δεν είναι τυχαία.  Όπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, πιο επίσημα δεδομένα δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν. «Όταν κατατίθενται στη Βουλή ερωτήσεις, είθισται σχεδόν αυτόματα να φεύγουν εντολές από τα αρμόδια υπουργικά γραφεία προς τις εποπτευόμενες υπηρεσίες και οργανισμούς για συλλογή στοιχείων που θα τεθούν υπόψη του υπουργού για να απαντήσει.  Άρα, αυτό το έγγραφο του ΕΟΔΥ που υπογράφεται από την επιστημονικά υπεύθυνη και από τον Θεοκλή Ζαούτη και προέκυψε μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς επίσημο. Είναι το πιο επίσημο που μπορεί να υπάρξει».

Σχολιάζοντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής τα ευρήματα του ΕΟΔΥ, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης Ανέστης Κιούλπαλης παραπέμπει στις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα τον Σεπτέμβριο του 2020. «Η πολιτική της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, που δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, οδήγησε σ’ αυτή την τεράστια διαφορά θνητότητας, τουλάχιστον σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες» τονίζει. Ως ένας από τους πλέον αρμόδιους, λόγω της θέσης του στο σύστημα Υγείας, ο Ανέστης Κιούλπαλης προσθέτει ότι αυτοί οι 16.519 πολίτες που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ δεν είχαν την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους όπως θα έπρεπε, με βάση και τις ανάγκες του καθενός.

Παπανικολάου: Λείπουν στοιχεία για τη θνητότητα

Πάντως, ο Πάνος Παπανικολάου επισημαίνει ότι το πρώτο στοιχείο (των 16.519 απωλειών εκτός ΜΕΘ) είναι ελλιπές, καθώς λείπουν δύο στοιχεία τα οποία οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητάνε επίμονα από την αρχή της πανδημίας και ποτέ δεν δίνονται. Το ένα είναι πόσοι ασθενείς κατέληξαν όντας διασωληνωμένοι και εν αναμονή εισόδου σε ΜΕΘ. Το δεύτερο είναι πόσοι ασθενείς κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες νοσηλείας χωρίς να είναι διασωληνωμένοι γιατί δεν πρόλαβαν να διασωληνωθούν. Για τα δύο αυτά θέματα, η ΟΕΝΓΕ έχει καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήδη από τον Απρίλιο του 2021.

Σύμφωνα με τον γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, η δεύτερη παράγραφος είναι ακόμα πιο σοβαρή. Ο μέσος όρος αναμονής των 4,7 ημερών για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ τεκμηριώνει ότι υπάρχουν χιλιάδες αδικαιολόγητοι θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. «Συνδέεται και με τις 16.519 απώλειες, αλλά δεν διευκρινίζεται πόσοι είναι από αυτούς. Γι’ αυτό λείπει από την πρώτη παράγραφο» δηλώνει ο Π. Παπανικολάου και συμπληρώνει ότι διαψεύδονται πανηγυρικά και η πρότερη ηγεσία των Κικίλια-Κοντοζαμάνη και η επόμενη των Πλεύρη-Γκάγκα, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Όλοι έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη και στη Βουλή και σε δημοσιογράφους ότι μετά από λίγες ώρες ο διασωληνωμένος πάντα βρίσκει κρεβάτι και δεν υπάρχει κανένας που να έψαξε για ΜΕΘ και δεν βρήκε.

Παράλληλα, επιβεβαιώνονται πανηγυρικότατα όλες οι επισημάνσεις των νοσοκομειακών γιατρών από τον Νοέμβριο του 2020 και η επιστημονική δημοσίευση Λύτρα-Τσιόδρα, «η οποία προκάλεσε τόσο μεγάλη αμηχανία στην κυβέρνηση επειδή τη συνυπέγραφε ένας πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού» τονίζει ο Π. Παπανικολάου.

Θέμα παραίτησης Πλεύρη

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Θάνος Πλεύρης φαίνεται να ζητάει και τα ρέστα μέσω της τοποθέτησής του στη Βουλή και των απαντήσεων που έδωσε για το έγγραφο του ΕΟΔΥ. Πάντα προβάλλοντας ένα ψευδεπίγραφο γαλάζιο success story και παρουσιάζοντας ως ήσσονος σημασίας τον τραγικό απολογισμό της πανδημίας. «Πραγματικά κάνει εντύπωση το θράσος τους» επισημαίνει ο Αν. Κιούλπαλης.

Από την πλευρά του, ο Π. Παπανικολάου λέει ότι αν όντως ο Θ. Πλεύρης απέκρυψε από τη Βουλή -επομένως από τη δημοσιότητα και τον λαό- το έγγραφο του ΕΟΔΥ, αυτό από μόνο του συνιστά λόγο παραίτησης.

Στην εντατική θεραπεία οι ΜΕΘ

25.860 συνολικά οι απώλειες από κορωνοϊό στη χώρα

16.519 θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού εκτός ΜΕΘ

9.341 ασθενείς κατέληξαν σε ΜΕΘ

4.262 ασθενείς εξήλθαν ζωντανοί από τις ΜΕΘ

13.603 πολίτες νοσηλεύτηκαν εντός ΜΕΘ

68,7% η μέση θνητότητα των ΜΕΘ στα ελληνικά νοσοκομεία

* Μέχρι την 1η.3.2022

Γεροτζιάφας
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Γεροτζιάφας: Παταγώδης αποτυχία Πλεύρη-Γκάγκα 

Ένα επιδημιολογικό déjà vu φαίνεται να ζει η χώρα, καθώς για ακόμα μία φορά έχουμε άνοδο των δεικτών μετά από χαλάρωση μέτρων. Ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και μέλος του think tank του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας εξηγεί ότι το κρίσιμο δεν είναι τα κρούσματα, αλλά οι νοσηλείες.

«Ελπίζω πως δεν θα έχουμε μεγάλη άνοδο των νοσηλειών και θα έχει φτάσει ο εμβολιασμός στο 85% στον γενικό πληθυσμό» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Αυτή ήταν η κατάσταση τον χειμώνα στη Γαλλία, ανέβαιναν τα κρούσματα, αλλά λόγω εμβολιασμού δεν υπήρξαν μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στους θανάτους, συμπληρώνει. Ωστόσο, είναι πιο επικίνδυνο στην Ελλάδα, καθώς πολλές περιοχές έχουν μικρή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ δεν έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση αντίστοιχη της Γαλλίας.

Οι θάνατοι, όμως, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον Γρ. Γεροτζιάφα, αυτό είναι αντανάκλαση του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Η ηγεσία Πλεύρη-Γκάγκα χρεώνεται με τους περισσότερους από τους μισούς θανάτους. Η αποτυχία τους είναι παταγώδης, γιατί αυτό συμβαίνει με εμβόλια, φάρμακα και εμπειρία στη διάγνωση και τη θεραπεία» υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι ο σημερινός αριθμός των θανάτων οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν πιάσαμε το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης τον Νοέμβριο κι αυτό βαραίνει την κυβέρνηση. Τώρα, το επίπεδο εμβολιασμού που έχουμε θα βοηθήσει για το επόμενο διάστημα, αλλά όσο δεν υπάρχει συνολική στρατηγική, παραμένει ο κίνδυνος για τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, ο Γρ. Γεροτζιάφας επισημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας δεν εκμεταλλεύτηκε την τεχνολογική υποδομή που υπήρχε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε μια τομή στην ψηφιακή διακυβέρνηση και στον εκσυγχρονισμό. Μετά ο Πιερρακάκης το ανέπτυξε. Και το υπουργείο Υγείας δεν χρησιμοποίησε τις ψηφιακές λειτουργίες στην αντιμετώπιση της Covid.  Έχουν ευθύνη» καταλήγει.

Ανδρέας Ξανθός
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Ανδρέας Ξανθός: Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία με τον πιο αδιαφανή τρόπο στην Ευρώπη

«Η μεγαλύτερη προσβολή για το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του είναι ότι χρειάζονται συμμόρφωση με τους κανόνες της ιδιωτικής αγοράς» 

Ως πλήρη επιβεβαίωση της μελέτης Λύτρα-Τσιόδρα χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός τα στοιχεία από το έγγραφο του ΕΟΔΥ. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Υγείας κατηγορεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ότι διαχειρίστηκαν με τον πιο αδιαφανή τρόπο σε όλη την Ευρώπη τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας, καθώς οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες.

«Η αποστολή αυτών των στοιχείων στο υπουργείο Υγείας έγινε υπό την ‘πίεση’ της επίκαιρης επερώτησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που εστίαζε ακριβώς στις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες γι’ αυτή την υγειονομική τραγωδία» τονίζει ο Αν. Ξανθός. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η αποσιώπηση ή το «μαγείρεμα» αριθμών, η ενίσχυση του κυβερνητικού success story και η αποτροπή μιας σοβαρής διερεύνησης της πολύ υψηλής θνησιμότητας της χώρας μας σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη.

Στο επίκεντρο θα έπρεπε να είναι η ανάλυση των στοιχείων, οι διορθωτικές παρεμβάσεις και η ενδυνάμωση του ΕΣΥ. Αντιθέτως, το μόνο που ενδιέφερε το υπουργείο Υγείας ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας και η αποφυγή του πολιτικού κόστους» δηλώνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αποδείχθηκε δε ότι ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ δεν σημαίνει παραπάνω αναπνευστήρες και monitors, αλλά επαρκής στελέχωση με καλά εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία προφανώς δεν υπήρξε» υπογραμμίζει ο Αν. Ξανθός, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις κλινικές Covid. Συνεπώς, τα στάνταρ ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών υποχώρησαν με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.

Να γίνει αποτίμηση και αξιολόγηση

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπάρχουν πολλά ερωτήματα που απαιτούν εξηγήσεις. Το κρίσιμο είναι αν έχει γίνει η παραμικρή αποτίμηση και αξιολόγηση της ανταπόκρισης του συστήματος Υγείας στην πανδημική κρίση και ειδικά στο ευαίσθητο πεδίο της εντατικής νοσηλείας. «Μόνο έτσι μπορούν να εντοπιστούν οι ανεπάρκειες και τα προβλήματα και να βελτιωθούν οι συνθήκες στις δημόσιες δομές» εξηγεί. Ωστόσο, για την κυβέρνηση προέχει να μην φανούν η «γύμνια» του ΕΣΥ και η «φυγομαχία» του μεγάλου ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Μάλιστα, ο Αν. Ξανθός ασκεί κριτική στον Θάνο Πλεύρη ότι έχει το θράσος να λέει ότι όποιος κάνει κριτική στη διαχείριση στοχοποιεί τους υγειονομικούς και απαξιώνει την προσφορά τους. «Ίσα-ίσα, αυτός κάνει μετάθεση ευθυνών, δυναμιτίζει το εργασιακό κλίμα στα νοσοκομεία και δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών Υγείας για να γίνουν πιο ‘αποδοτικές’. Η μεγαλύτερη προσβολή για το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του είναι ότι χρειάζονται ‘συμμόρφωση’ με τους κανόνες της ιδιωτικής αγοράς!» δηλώνει σε υψηλούς τόνους ο πρώην υπουργός Υγείας.

Υποτιμήθηκε ο κίνδυνος, έλλειμμα προετοιμασίας του ΕΣΥ

Όσον αφορά τη νέα άνοδο των επιδημιολογικών δεδομένων, ο Αν. Ξανθός επικαλείται τον ΠΟΥ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι είναι ασυγχώρητη επιπολαιότητα η φιλολογία για το «τέλος της πανδημίας».  Όπως δηλώνει, η αποκλιμάκωση ήταν εύθραυστη και επισφαλής. Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα δομικό πρόβλημα στην κυβερνητική διαχείριση είναι η ψευδαίσθηση της προσωρινότητας του φαινομένου και της σύντομης λήξης της υγειονομικής απειλής. Αυτή η λογική υποτίμησε τον κίνδυνο, οδήγησε σε πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σε έλλειμμα προετοιμασίας του ΕΣΥ. «Πίσω βέβαια από αυτή τη στρατηγική υπήρχε η πολιτική απροθυμία να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες και μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας» καταλήγει ο Αν. Ξανθός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL