Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Ελάχιστοι μέχρι στιγμής οι Ουκρανοί πρόσφυγες που οδηγούνται σε δομές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Ελάχιστοι μέχρι στιγμής οι Ουκρανοί πρόσφυγες που οδηγούνται σε δομές

Πάνω από 7.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν βρει μέχρι στιγμής ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας, ενώ για λιγότερους από 200 χρειάστηκε να βρεθεί προσωρινή στέγη φιλοξενίας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα φιλοξενούνται σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, ενώ την ίδια ώρα κυβέρνηση και διάφοροι φορείς, που στο προσφυγικό κύμα από τον πόλεμο στη Συρία δεν έκρυβαν τα ξενοφοβικά τους αισθήματα, τώρα ανοίγουν τις «αγκάλες» τους στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε δομές και υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και άλλους κοντινούς νομούς που καλούνται να συνδράμουν στους «πραγματικούς πρόσφυγες», όπως ο ίδιος είπε στη Βουλή. Υποστήριξε πως η χώρα μας είναι έτοιμη να φιλοξενήσει άμεσα περί τις 15.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ δήλωσε ότι ξεκινά και η έκδοση αδειών παραμονής για εκτοπισμένους. Στην περίπτωση των προσφύγων από την Ουκρανία, όπως επισήμανε, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρέχει φιλοξενία και κάθε διευκόλυνση στους πρόσφυγες και επανέλαβε ότι θα τους χορηγηθεί δωδεκάμηνη άδεια παραμονής και εργασίας, ενώ στα ειδικά κέντρα που θα λειτουργήσουν με την προκαταγραφή που θα γίνεται, μαζί με την ταυτότητα της δωδεκάμηνης παραμονής οι πρόσφυγες θα παίρνουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, «ώστε να είναι εύκολη η προσαρμογή τους γι’ αυτό το διάστημα που η χώρα μας θα τους παράσχει φιλοξενία».

Στη δομή Σερρών οι πρώτες οικογένειες

Μέχρι στιγμής στην ακατάλληλη δομή στο Κλειδί του Δήμου Σιντικής δεν έχουν εγκατασταθεί Ουκρανοί πρόσφυγες και χρησιμοποιείται για βραχυχρόνια παραμονή. Οι λίγοι που φθάνουν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν στέγη οδηγούνται σε υφιστάμενες δομές, όπως για παράδειγμα στη δομή που λειτουργεί λίγο έξω από την πόλη των Σερρών, που δημιουργήθηκε το 2017 και θεωρείται μία από τις πιο οργανωμένες. Εκεί φιλοξενούνται ήδη 11 πρόσφυγες από την Ουκρανία, ενώ διαβιούν συνολικά 730 πρόσφυγες.

Εκεί βρήκε καταφύγιο η ομογενής από τη Μαριούπολή Νίνα Τοπάλοβα, δασκάλα Ελληνικών, μαζί με τα παιδιά της, την αδελφή και τη μητέρα της. «Δεν ήθελα να δουν τα παιδιά μου τέτοια πράγματα» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ3.  Έκλαιγε για ό,τι άφησε πίσω της λέγοντας ότι «η σκέψη μου είναι συνεχώς στη Μαριούπολη και την Ουκρανία».  Άλλη μια εξαμελής οικογένεια βρήκε καταφύγιο στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης της αλληλέγγυας σε όλους τους πρόσφυγες Εθελοντικής Ομάδας Δράσης. Μάλιστα, ο χώρος έχει προετοιμαστεί ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει έως 30 πρόσφυγες από την Ουκρανία εφόσον χρειαστεί.

Καλοδεχούμενα τα παιδιά στα σχολεία

Χωρίς τα ρατσιστικά «παρατράγουδα» του παρελθόντος γίνεται και η ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση. Στη Δράμα, για παράδειγμα, ήδη έξι προσφυγόπουλα από την Ουκρανία εντάχθηκαν σε τάξεις υποδοχής, όπου φοιτούν και προσφυγόπουλα από τη δομή φιλοξενίας στη ΒΙΠΕ Δράμας που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία ξενοδόχοι της Πιερίας αλλά και άλλων περιοχών δηλώνουν έτοιμοι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους για να τους φιλοξενήσουν και σε μερικές περιπτώσεις είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν ζητούσαν να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες σε τουριστικές περιοχές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL