Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Δομή Σιντικής / Στην πιο αφιλόξενη δομή οι Ουκρανοί πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δομή Σιντικής / Στην πιο αφιλόξενη δομή οι Ουκρανοί πρόσφυγες

ΣΙΝΤΙΚΗ

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο μεγαλώνουν και οι προσφυγικές ροές, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν ασκείται κάποια πίεση στα χερσαία σύνορα της δικής μας χώρας και ελάχιστοι είναι οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν εδώ χωρίς να έχουν συγγενείς και φίλους που θα τους φιλοξενήσουν. Υπολογίζεται ότι μόλις 50 άτομα, από τα πάνω από 5.500 που έχουν περάσει στο ελληνικό έδαφος, δήλωσαν ότι δεν έχουν που να μείνουν, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει να φιλοξενήσει πρόσφυγες από την Ουκρανία σε μία από τις πιο αφιλόξενες δομές, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αυτή της Σιντικής.

Στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα πυκνώνουν καθημερινά τα λεωφορεία και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που μεταφέρουν Ουκρανούς πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής περνούσαν από τα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας κάτω από 100 πρόσφυγες την ημέρα, τις τελευταίες ημέρες αυτός ο αριθμός έχει πενταπλασιαστεί ή και επταπλασιαστεί κάποιες ημέρες. Την Καθαρά Δευτέρα, για παράδειγμα, πέρασαν 584 Ουκρανοί πολίτες, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι άνθρωποι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ανήλικα παιδιά προσεγγίζουν τα 1.800. Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι πρόσφυγες έχουν τελικό προορισμό την Αθήνα, ενώ ένας σημαντικά μικρότερος αριθμός κατευθύνεται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η προσέλευση προσφύγων από την Ουκρανία στην Ελλάδα, κυρίως από την περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιούν περί τους 50.000 ομογενείς.

Μία από τις χειρότερες δομές

Η κυβέρνηση δηλώνει αυτή τη φορά πρόθυμη να φιλοξενήσει πρόσφυγες, αλλά και έτοιμη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάποια σοβαρή προετοιμασία σε περίπτωση που το προσφυγικό κύμα στην Ελλάδα πάψει να έχει τα σημερινά χαρακτηριστικά και απαιτηθούν χώροι φιλοξενίας. Μέχρι στιγμής εκκενώθηκε από τους περίπου 70 πρόσφυγες η δομή Σιντικής, στην περιοχή Κλειδί των Σερρών, που απέχει περί τα 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες δομές, με τις συνθήκες διαβίωσης να θεωρούνται άθλιες, ενώ έχει δημιουργηθεί πάνω σε έναν χείμαρρο, σε μια φυσική γούβα που περιβάλλεται από ορεινούς όγκους και είναι κοντά στην κοίτη του ποταμού Στρυμόνα. Η περιοχή είναι εκτεθειμένη και απροστάτευτη σε όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το κρύο τον χειμώνα είναι ανυπόφορο, το ίδιο και η υγρασία, ενώ το καλοκαίρι είναι ανυπόφορη η ζέστη, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο στον χώρο. Με τα κοντέινερ τοποθετημένα το ένα κολλητά στο άλλο, θυμίζει πιο πολύ στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρά μια σύγχρονη δομή φιλοξενίας ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους εξαιτίας πολέμων.

Καλωσορίζει ο δήμος τους ομόθρησκους

Μέχρι πρόσφατα ο Δήμος Σιντικής όπως και ο Δήμος Σερρών έκαναν τα πάντα για να κλείσει αυτή η δομή, την οποία χαρακτήριζαν «ακατάλληλη», ενώ ανακάλυψαν εσχάτως ότι δημιουργήθηκε σε ζώνη Νatura 2000. Τώρα, όμως, υποδέχονται με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αλλαγή της από δομή «αλλόθρησκων» προσφύγων σε δομή «ομόθρησκων» και πιθανά και ομογενών προσφύγων από την Ουκρανία… Στη δομή της Σιντικής υπάρχουν 131 κοντέινερ που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 750 άτομα και ο δήμαρχος της περιοχής δηλώνει ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, που δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σκληρά από τον πόλεμο και μέχρι στιγμής η πλειονότητά του είναι ομογενείς, ομόδοξοι, γυναίκες, παιδιά, μωρά και ηλικιωμένοι. Αυτοί έχουν έρθει εδώ πέρα».

Δράση για τη φιλοξενία προσφύγων ανέλαβε και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης της Πέλλας, που δεν εξαρτά την αλληλεγγύη της από το τι χρώμα, εθνότητα ή θρησκεία έχουν οι πρόσφυγες. Μετέτρεψε τον καπνικό σταθμό Κατερίνης σε κέντρο υποδοχής προσφύγων και ήδη βρήκαν εκεί καταφύγιο 10 Ουκρανοί από το Κίεβο, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ενώ αναμένονταν άλλοι 30 πρόσφυγες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL