Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Τσιόδρας για μελέτη Τσιόδρα / Δεν ανακαλεί τίποτα, δεν διαψεύδει πως ενημερώθηκε το Μαξίμου - Προτρέπει για εμβολιασμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσιόδρας για μελέτη Τσιόδρα / Δεν ανακαλεί τίποτα, δεν διαψεύδει πως ενημερώθηκε το Μαξίμου - Προτρέπει για εμβολιασμό

ΣΚΕΡΤΣΟΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Με δήλωσή του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την Πέμπτη επιμένει στα συμπεράσματα της μελέτης που καταδεικνύει την αυξημένη θνησιμότητα στις ΜΕΘ, «απαντώντας» στην επιχείρηση απαξίωσης από το Μέγαρο Μαξίμου, που προσπαθεί να καλύψει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε το περιεχόμενό της ήδη από τον Μάιο του 2020 και ψευδόταν στη Βουλή «βγάζοντας» άχρηστες τις ΜΕΘ.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός πως δεν διαψεύδει τον συνεργάτη του, Θεόδωρο Λύτρα, με τον οποίο συνέγραψαν την επίμαχη μελέτη και τις επισημάνσεις του πως η μελέτη τους είχε αποσταλεί σε πρόσωπα στο «ανώτατο επίπεδο».

Άλλωστε ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει προβληθεί πολλάκις ως συνεργάτης και συνομιλητής του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας επαναλαμβάνει την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών για να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Η δήλωση έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που τονίζουν ότι υπεύθυνη για τον δυσανάλογο αριθμό θανάτων στα νοσοκομεία είναι η έλλειψη επαρκούς αριθμού κλινών ΜΕΘ, επαρκούς αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού και επαρκούς αριθμού εξειδικευμένων γιατρών για να λειτουργήσουν σωστά οι εντατικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετα προς τα παραπάνω, την ίδια περίπου ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιχειρούσε να «βγάλει λάδι» Μητσοτάκη και Σκέρτσο ρίχνοντας τις ευθύνες στον πρώην υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η δήλωση Τσιόδρα 

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση. 

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης.  Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.
Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας
Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας
Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL