Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.6°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.0°C18.3°C
3 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.8°C18.6°C
1 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C15.7°C
0 BF 100%
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος / Αυτές είναι οι ευθύνες της διπλάσιας θνητότητας σε ΜΕΘ - Γνωστές πριν την έρευνα Τσιόδρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος / Αυτές είναι οι ευθύνες της διπλάσιας θνητότητας σε ΜΕΘ - Γνωστές πριν την έρευνα Τσιόδρα

ΜΕΘ

Τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον αριθμό των θανάτων εντός και εκτός ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που εκτείνονται χρονικά και πριν από την άφιξη του κορωνοϊού (ακύρωση προσλήψεων και επιδεικτική άρνηση στελέχωσης του συστήματος Υγείας με νέο προσωπικό μετά από μία δεκαετία μνημονιακής αποψίλωσης), περιέγραψε σαφώς μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σχολιάζοντας την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, ο ίδιος ανέφερε ότι όταν για πρώτη φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικοινωνιακές κορώνες περί νέων ΜΕΘ που δεν ήταν στην πραγματικότητα λειτουργικές, δεν γνώριζε το περιεχόμενό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και δεν χρειαζόταν, καθώς όπως είπε, «λόγω της ενασχόλησής μου έχω μια γενικότερη εικόνα του τι γίνεται στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλα κράτη, αλλά και γενικώς στην εντατική θεραπεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπογράμμισε ότι το κυριότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι «η θνητότητα εντός ΜΕΘ που έχουμε στην Ελλάδα για τους ασθενείς με covid-19 είναι περίπου 63%, με βάση τα στοιχεία αυτής της περιόδου ... νοσηλεύτηκαν 6.282 ασθενείς την περίοδο της μελέτης και απεβίωσαν 3.988, μία θνητότητα 63,5%. Είναι περίπου διπλάσια της θνητότητας που παρατηρείται σε άλλες χώρες της Δύσης ... υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι», όπως περιέγραψε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • «Ακόμη και με διπλάσια κρεβάτια σε ΜΕΘ, έχουμε πολύ λιγότερα από άλλες χώρες, με πολύ πιο ισχυρά συστήματα Υγείας. Πριν την πανδημία είχαμε περίπου 5,5 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμού, όταν η Γερμανία είχε 30. Είχε εξαπλάσια από εμάς. Άρα, η μέση βαρύτητα των ασθενών που εισάγονται σε εντατική θεραπεία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη, μπαίνουν ασθενείς που είναι πολύ πιο βαριά. Στις εντατικές στο εξωτερικό είναι διασωληνωμένοι γύρω στο 55%-60%, σε εμάς είναι οι περισσότεροι. Είναι πιο βαριά, γιατί έχουμε λιγότερα κρεβάτια».
  • «Από τους καθοριστικότερους παράγοντες έκβασης της εντατικής θεραπείας είναι η αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς. Στα πολύ προηγμένα κράτη υπάρχει 1 νοσηλευτής για 1 ασθενή. Εμείς διαχρονικά έχουμε σε βάρδιες έναν νοσηλευτή για 6 ασθενείς. Έχουμε τρομερή υποστελέχωση σε νοσηλευτές, διαχρονικά. Είναι σημαντικό όχι μόνο γιατί αυξάνεται η προσοχή στον άρρωστο, αλλά γιατί μειώνεται πάρα πολύ η επαφή του ίδιου νοσηλευτή με πολλούς ασθενείς, άρα η μετάδοση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων»
  • «Δεν γίνεται να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα τόσο εξειδικευμένες υπηρεσίες. Υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ. Δεν γίνεται να τις στελεχώσεις πλήρως, σωστά και με έμπειρο εκπαιδευμένο προσωπικό»

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι όταν στις αρχές της Άνοιξης του 2020 έγινε σαφές ότι η χώρα απειλείται από πανδημία που θα οδηγήσει στις εντατικές των νοσοκομείων ασθενείς με βαριά νόσηση covid-19, αφενός έπρεπε άμεσα να επιταχθούν οι λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να αντιμετωπιστεί το πρώτο και το δεύτερο κύμα (το πρώτο με μεγάλο αριθμό θανάτων, 4.200 το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020). Ακόμη περισσότερο, ήταν εξαρχής γνωστό ότι υπήρχε άμεση ανάγκη να προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού για ταχεία εκπαίδευση και να εξειδικευτεί σημαντικός αριθμός γιατρών στις κρίσιμες ειδικότητες, ώστε να στελεχωθούν οι νέες ΜΕΘ που θεωρητικά άνοιγαν, αντί μέχρι σήμερα οι δωρεές μεγαλόσχημων και μη να παραμένουν μόνο κατ' όνομα λειτουργούσες, ή και πλήρως κλειστές.

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίμησε να πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ κατά δεκάδες καθημερινά, από το να «πειράξει» τις ιδιωτικές κλινικές και να ενισχύσει την δημόσια Υγεία με ταχείες διαδικασίες, καθώς μετά δεν θα μπορούσε να την εκποιήσει στα ιδιωτικά συμφέροντα έναντι πινακίου φακής...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL