Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Κορωνοϊός / «Το κύμα στη Β. Ελλάδα θα έχει επιτάχυνση - Οι παρελάσεις είναι τα νέα κορονοπάρτι»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / «Το κύμα στη Β. Ελλάδα θα έχει επιτάχυνση - Οι παρελάσεις είναι τα νέα κορονοπάρτι»

ΠΑΡΕΛΑΣΗ
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Συνεχίζουν οι ειδικοί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών με το επίπεδο της ανοσίας, μέσω των εμβολιασμών να μην είναι το αναμενόμενο επιθυμητό.

Παυλάκης: Έχουμε τα όπλα που χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε την πανδημία

«Έχουμε όλα τα όπλα που χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε με την πανδημία, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε όμως παγκόσμια. Απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα είναι δύσκολο να προστατευτεί κάποιος απόλυτα. Στα νοσοκομεία ο ιός κάνει πάρτι. Οι χώρες της Άπω Ανατολής γλίτωσαν με την αυστηρή καραντίνα», είπε μιλώντας στο OPEN ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Στην Ελλάδα η καραντίνα θεωρήθηκε - και ήταν- εξωπραγματική. Η καραντίνα ήταν σωστή τον πρώτο καιρό αλλά δεν μπορεί να γίνεται διαρκώς», πρόσθεσε. Αναφορικά με τον χειμώνα που έρχεται και την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε πως «θα περάσουμε δύσκολους μήνες. Η κυβέρνηση πρέπει να πει ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό και δεν μπορούμε να χωρίσουμε την κοινωνία σε εμβολιασμένους και μη. Πολλοί εμβολιασμένοι μπορεί να ξαναμολυνθούν. Και όσοι έχουν νοσήσει, ξανά. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και να κρατάμε τα μέτρα. Ο καθαρός αέρας σε εσωτερικούς χώρους είναι αναγκαιότητα.

Η ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα

Ο επιστήμονας εξέφρασε τους φόβους του και για τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, «το κύμα που βλέπουμε από εκεί, θα έχει γρήγορη επιτάχυνση. Προβλέπω περισσότερα κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους. Κινδυνεύουμε. Μπορεί από εκεί να προκληθεί το σοβαρότερο κύμα στη χώρα. Να μην επαναλάβουμε τα περσινά λάθη της Θεσσαλονίκης».

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, υπογράμμισε πως όσοι έχουν νοσήσει και μετά κάνουν τη μία δόση, έχουν την καλύτερη ανοσία. «Μπορούμε να αναμείξουμε διαφορετικά εμβόλια. Αν το κάνουμε, η ανοσία θα είναι μάλλον καλύτερη. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα. Να υπάρξει σοβαρός προπονητής που θα μας οδηγήσει σε σωστές πράξεις», είπε.

«Οι παρελάσεις είναι τα νέα κορονοπάρτι»

Για τις παρελάσεις και τα ρίσκα που αυτές επιφυλάσσουν μίλησε και ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος. Ο ίδιος τόνισε στο Mega πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανησυχητική, καθώς το σύστημα υγείας πιέζεται και οι ΜΕΘ λιγοστεύουν επικίνδυνα.

«Μπορούμε να πούμε ότι στην Αττική η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη προς το παρόν, εκείνο που με ανησυχεί είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Δυστυχώς, παρά το ότι φτιάξαμε ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεν κατορθώσαμε να έχουμε τα επίπεδα εκείνα της εμβολιαστικής κάλυψης που θα μας επέτρεπε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας».

«Παλιά κατηγορούσαμε τους νέους για τα κορoνοπάρτι. Τώρα εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε αντίστοιχα κορoνοπάρτι. Οι παρελάσεις θα είναι ένας μεγάλος αριθμός κορoνοπάρτι και γι’ αυτό ήμουν αντίθετος στις παρελάσεις, ιδιαίτερα στις κόκκινες περιοχές. Ας περιοριστούμε στις στρατιωτικές κι αυτές με πολλή λίγη παρουσία. Δεν μπορεί να υπάρξει υγειονομική ασφάλεια σε τέτοιες περιπτώσεις, ας μη γελιόμαστε», δήλωσε.

«Η κυβέρνηση έδωσε λάθος σήμα στην κοινωνία»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν λάθος της κυβέρνησης να απελευθερωθούν μεμιάς οι δραστηριότητες για τους εμβολιασμένους. Επιπλέον, η γρίπη επανεμφανίστηκε και αυτό αποτελεί ένα εκρηκτικό συνδυασμό με τον κορωνοϊό.

«Δώσαμε ένα λάθος σήμα με την απόλυτη ελευθερία στους εμβολιασμένους ότι η πανδημία τελείωσε. Θα έλεγα ότι πρέπει να ανοίξουν όλες αυτές οι δραστηριότητες με μέτρο.  Πρέπει να εμβολιαστούμε και για την γρίπη. Πέρυσι δεν υπήρχε και φέτος οι επιστήμονες κρίνουν ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Για τον χειμώνα δεν θα ήταν άσχημα να φοράμε μάσκα και για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL