Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Eldorado Gold / Ετοιμάζεται για εξορύξεις στη Θράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eldorado Gold / Ετοιμάζεται για εξορύξεις στη Θράκη

Η Eldorado Gold, ευνοημένη από τη φιλική κυβέρνηση της Ν.Δ., ετοιμάζεται να επεκτείνει την περιβαλλοντοκτόνο της δραστηριότητα στη Θράκη, όπου σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι φορείς της περιοχής έχουν εκφραστεί επανειλημμένα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.

Τα επεκτατικά αυτά σχέδια της καναδικής εταιρείας αποκάλυψε, όπως σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Σωκράτης Φάμελλος (τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ), Αναστασία Γκαρά (αν. τομεάρχης Ενημέρωσης) και Δημήτρης Χαρίτου, ο ίδιος ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας George Burns, στις 29 Ιουλίου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του ’21. Μάλιστα, αφού επιβεβαίωσε ότι στις αρχές του 2022 ολοκληρώνεται η τεχνική μελέτη για το Πέραμα Θράκης, έκανε σαφές ότι το ενδιαφέρον της Eldorado δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο κοίτασμα, αλλά στρέφεται σε όλη την περιοχή.

«Είναι προφανές ότι για τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του προέχουν τα συμφέροντα της Eldorado και όχι η ρητά διατυπωμένη αντίθεση όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας της Θράκης κατά των εξορύξεων χρυσού» τονίζουν οι τρεις βουλευτές και καλούν την κυβέρνηση «να απαντήσει ξεκάθαρα αν θα σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των φορέων της Θράκης, όπου εκφράζεται η αντίθεση στην εξόρυξη χρυσού, ή αν σχεδιάζει και στη Θράκη την παραχώρηση των δικαιωμάτων της Πολιτείας στην Eldorado Gold, αδιαφορώντας για τους πολίτες, για την περιβαλλοντική καταστροφή και για το μέλλον της περιοχής».

« Όχι στην απόλυση του συνδικαλιστή» είπαν οι μεταλλωρύχοι της Κασσάνδρας

Στο μεταξύ, καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στα μεταλλεία της Κασσάνδρας στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση με βασικό αίτημα την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή που απέλυσε για εκδικητικούς λόγους η εταιρία EDILMAC, που είναι υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός. Οι εργαζόμενοι, παρά τον καύσωνα, πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη των μεταλλείων.

Η απόλυση του συνδικαλιστή καταγγέλλεται από δεκάδες εργατικά σωματεία και την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος ως «εκδικητική» και, όπως υποστηρίζουν οι συνάδελφοί του, έγινε κατ’ εφαρμογή του νέου εργασιακού νόμου. Χαρακτηρίζουν «προσχηματική» την αιτιολογία ότι ο συνδικαλιστής, που εργαζόταν ως τεχνικός ασφάλειας στα μεταλλεία Κασσάνδρας, παραβίασε τις συμβατικές εκ του νόμου υποχρεώσεις του. «Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση, ειδικά τη στιγμή που η εν λόγω εταιρεία EDILMAC παραβιάζει καθημερινά δεκάδες κανόνες ασφαλείας, εκθέτοντας σε πολύ μεγάλους κινδύνους τους εργαζομένους της εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια και αγνοώντας τις επανειλημμένες παρατηρήσεις και συστάσεις του T.A.» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL