Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Αρχαιότητες Βενιζέλου / Ενάντια στην απόσπαση της Μέσης Οδού ο γαλάζιος Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαιότητες Βενιζέλου / Ενάντια στην απόσπαση της Μέσης Οδού ο γαλάζιος Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Λίνα Μενδώνη και Κώστας Καραμανλής στα αρχαίο στο μετρό Θεσσαλονίκης
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Ενάντια στον τεμαχισμό και την απόσπαση της βυζαντινής Μέσης Οδού από εκεί όπου αποκαλύφθηκε, στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, τάχθηκε χθες ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου σε έκτακτη συνεδρίασή του, ενώ κάνει έκκληση «στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο δήμο τρεις μεγάλες παρατάξεις, ανάμεσά τους και αυτή που τον διοικεί, πρόσκεινται στη Ν.Δ. Έτσι, το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα ότι οι αντιδράσεις για το ξήλωμα των αρχαιοτήτων έχουν μικροπολιτικό χαρακτήρα και προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και από κάποια άλλα λίγα άτομα, είτε «γραφικά» είτε έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.

«Μετά από τη δημοσιοποίηση του θέματος περί απομάκρυνσης των αρχαιολογικών ευρημάτων από τον χώρο στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, τις απόψεις και τις διαμαρτυρίες κορυφαίων προσωπικοτήτων σε Αμερική, Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, τη διατυπωμένη γνώμη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, θεωρούμε ως βέλτιστη λύση τη διατήρηση των αρχαιοτήτων εντός του σταθμού και την ταυτόχρονη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας» τονίζεται στο ψήφισμα. Ζητείται να κατατεθεί άμεσα αίτηση στην UNESCO για την ανάδειξη του μνημείου ως χώρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και επισημαίνεται ότι «πρέπει να αναδειχτεί η ιστορία 2.500 ετών που συνοδεύει αυτήν την πόλη και να ενταχθεί επιτέλους αυτή στον τουριστικό σχεδιασμό της χώρας». Υπογραμμίζεται επίσης η «ανάγκη επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής και των επεκτάσεων του μετρό στη δυτική πλευρά της πόλης».

Επιστολή ευρωβουλευτών

Παράλληλα, χθες, ο ΣΕΑ έδωσε στη δημοσιότητα την ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν προς την πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο της ΕΤΕ και τον Έλληνα πρωθυπουργό 30 ευρωβουλευτές (σ.σ.: ανάμεσά τους και σύσσωμη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.) από τις ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς. Οι ευρωβουλευτές τάσσονται κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων και εκφράζουν την ανησυχία τους που «η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ την Κομισιόν και την ΕΤΕ για την ανακάλυψη αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού θησαυρού, για το πώς τα ευρήματα θα επηρεάσουν τις προθεσμίες και για τον αντίκτυπο που θα έχει η κατασκευή του σταθμού του μετρό στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική μας κληρονομιά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL