Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Τέταρτο κύμα / Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέταρτο κύμα / Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων

Μετάλλαξη -κρουσμα - εοδυ
intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στην αποκαρδιωτική διαπίστωση ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα προχώρησε σήμερα ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στη Βουλή.

Οι ειδικοί πέρα από τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει επικρατήσει στο 50% των νέων κρουσμάτων προβληματίζονται εξίσου και για την ταχύτατη και ανεξήγητη εξάπλωση του στελέχους της Νοτίου Αφρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως τόνισε πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ Δημήτρης Θάνος, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, «σήμερα, όπως θα σας δείξω με τα δεδομένα που εστάλησαν στον ΕΟΔΥ πριν από δύο ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δ΄ αντιστοιχεί περίπου στο 50%  των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας» ενώ υπογράμμισε προκειμένου να επισημάνει την ραγδαία εξάπλωση του ιού πως πριν από 2 εβδομάδες τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ήταν μόλις τέσσερα.

Μάλιστα ανέφερε πως όλα τα δείγματα που εστάλησαν στο εργαστήριο από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο νησί της Ίου ήταν της μετάλλαξης «Δ».

Το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, διαπίστωσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στην εξάπλωση του στελέχους της Νοτίου Αφρικής. «Είναι ένα στέλεχος που αρχίζει και μας ανησυχεί, διότι, ενώ το είχαμε πρωτοανιχνεύσει αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες περίπου την ίδια εποχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μία ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει την αύξηση του στελέχους «Δ». Δε μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή» για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «αύξηση της Β, η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία».

Πάντως, ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ εξήγησε πως η καταγραφή των μεταλλάξεων δεν πρέπει να τρομάζει επαναλαμβάνοντας ότι η καλύτερη θωράκιση απέναντι στον covid, έρχεται με τον εμβολιασμό.

Αναφορικά με την επίδραση των εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις ο καθηγητής ανέφερε: «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Απλώς, πέφτει λίγο η αποτελεσματικότητά τους, δηλαδή πέφτει κατά 10% με 15%. Βέβαια, δεν θέλει κανένας να είναι σε αυτό το 10% με 15%, όπου μειώνεται.

Δηλαδή, να ανήκουν στην ομάδα εκείνη όπου μειώνεται αυτή η αποτελεσματικότητα. Αλλά, όμως, το ξέρουμε και επειδή το ξέρουμε μπορούμε να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα, όπως είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων COVID-19, τα οποία αν και εφόσον αναπτυχθούν θα κριθεί εάν και εφόσον είναι απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν, ας πούμε σε μια τρίτη δόση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL