Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Θεσσαλονίκη / Πήραν τα μυαλά μας (Μπ)α(ντ)έρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Πήραν τα μυαλά μας (Μπ)α(ντ)έρα

ΜΠΑΝΤΕΡΑΣ

«Ριβιέρα» ονειρευόταν να την κάνει την Περαία ο δήμαρχος Θερμαϊκού, που ήταν και δεξί χέρι του Παναγιώτη Ψωμιάδη στο παρελθόν και ξέρει από «οράματα», Μαϊάμι ή Μιαμί (αγγλιστί) του προέκυψε... έστω και για λίγες ώρες την περασμένη Τρίτη. Αιτία η χολιγουντιανή κινηματογραφική παραγωγή «The Enforcer», με πρωταγωνιστή τον γνωστό Ισπανό ηθοποιό Αντόνιο Μπαντέρας και συμπρωταγωνίστριά του την Κέιτ Μπόσγουορθ, που μέχρι στιγμής η παρουσία της στη Θεσσαλονίκη περνάει, άγνωστο γιατί, στα ψιλά των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Το παιχνίδι «εδώ Μπαντέρας, εκεί Μπαντέρας, πού είναι ο Μπαντέρας;» παίζουν διάφοροι/ες στην πόλη, ανάμεσά τους και τοπικοί άρχοντες. Οι τελευταίοι τρέχουν να βρουν τον γνωστό Ισπανό ηθοποιό για μια φωτογραφία ή σέλφι μαζί του. Εκατοντάδες πολίτες συνωστίζονται στα όρια του «σαν Μαϊάμι», δηλαδή των τόπων των γυρισμάτων, για να δουν πώς είναι από κοντά ένας χολιγουντιανός σταρ. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τρέχουν και αυτά όπου υπάρχει προγραμματισμένο γύρισμα, ενώ πάντα το ρεπορτάζ ξεκινά «Μαϊάμι έγινε» η παραλία της Περαίας ή ο δρόμος Εθνικής Αμύνης ή το λιμάνι ή το Καλοχώρι. Ως «παπαράτσι», προσπαθούν να έχουν ένα πλάνο ή μια φωτογραφία με τον Αντόνιο Μπαντέρας στο πλατό, και μέχρι εκεί...

Αποσιωπούν τα κακώς κείμενα

Για τη συντριπτική πλειονότητα των τοπικών ΜΜΕ, όλα είναι σωστά καμωμένα σε αυτή την υπόθεση και υπερθεματίζουν για τα κέρδη που θα έχει η Θεσσαλονίκη μετά τη χολιγουντιανή παραγωγή στο έδαφός της. Ούτε κουβέντα δεν ακούμε για το ότι, πέρα από τους κομπάρσους που περιφέρονται και παριστάνουν τους μαϊαμέζους/ες έναντι 35 ευρώ την ημέρα, μέσα στο λιοπύρι, όλοι οι άλλοι συντελεστές είναι ξένοι. Μια κομπάρσος, για παράδειγμα, αν και ενθουσιασμένη για τη συμμετοχή της, δεν έκρυψε την έκπληξή της που όσοι/ες έκαναν κουμάντο στην παραγωγή ήταν Βούλγαροι. Προφανώς δεν γνώριζε ότι φρόντισε γι' αυτό η σημερινή κυβέρνηση, που άλλαξε τον νόμο και έτσι πήγε περίπατο η υποχρέωση να απασχολούν οι ξένες κινηματογραφικές εταιρείες ντόπιο δυναμικό.

Τα ποσταρίσματα

Ο ίδιος ο Μπαντέρας φαίνεται να κινείται αποκλειστικά στην πόλη τού «σαν Μαϊάμι» και όχι στη Θεσσαλονίκη. Όμως ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έσπευσε να μας πληροφορήσει ότι είναι καταγοητευμένος από την πόλη και τους ανθρώπους της, ποστάροντας βέβαια και μια σέλφι μαζί του. Μπορεί να ισχύει ή και να το λέει ο άνθρωπος από ευγένεια, διότι την πόλη δεν τη βλέπει, μέχρι στιγμής, παρά μόνο μέσα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου με το οποίο μετακινείται και σίγουρα δεν περιβάλλεται από Θεσσαλονικείς αυτές τις ημέρες. Αντιθέτως, η συμπρωταγωνίστριά του στην ταινία Κέιτ Μπόσγουορθ κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη και δεν το κρύβει. Πήγε σε γνωστές ψαροταβέρνες και σε μπαράκια στα Λαδάδικα, πήγε και για βουτιές στη Χαλκιδική. Μάλιστα πόσταρε και φωτογραφίες της από μια πανέμορφη παραλία με το γνωστό γαλαζοπράσινο χρώμα της χαλκιδικιώτικης θάλασσας, κάνοντας και λίγη διαφήμιση για τα φυσικά κάλλη που διαθέτει ο βορράς της χώρα μας.

Το στοίχημα ακόμη δεν κερδήθηκε

Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό ότι μια χολιγουντιανή παραγωγή περνά (και) από τη Θεσσαλονίκη και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες, όπως ήδη διαρρέουν. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλη να μπει σε αυτήν τη μεγάλη αγορά του θεάματος, αλλά ακόμη δεν κερδήθηκε...

Πιο προσοδοφόρο θα είναι, βέβαια, αν, αντί να «μασκαρεύεται» η Θεσσαλονίκη σε «σαν Μαϊάμι», είναι ο εαυτός της και αναδείξει ένας σκηνοθέτης τις πανέμορφες γωνιές της και την ιστορία της. Πιο συμφέρον και χρήσιμο θα είναι, επίσης, αν στον σχετικό νόμο επανέλθει η υποχρέωση να απασχολούν οι ξένες κινηματογραφικές εταιρείες τεχνικούς ή άλλες ειδικότητες που απαιτούνται από την Ελλάδα και όχι εισαγόμενους και προφανώς πιο φθηνούς εργαζόμενους από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL